Početna Društvo S proljećem i Dan škole „Ivan Goran Kovačić” i 60. izdanje „Iskre”

S proljećem i Dan škole „Ivan Goran Kovačić” i 60. izdanje „Iskre”

0

Mladost, razdraganost, svečana atmosfera u Srednjoj školi „Ivan Goran Kovačić“ u Herceg Novom uoči  21. marta Dana te mješovite škole koja nosi ime velikog pjesnika i antifašiste, Ivana Gorana Kovačića.

Školu koja postoji od 1971. godine danas čini kolektiv od 85 profesora i 1006 učenika, koji su prethodnih mjeseci vrijedno pripremali svečanu akademiju koju će tradicionalno prirediti 21. marta, u 19 časova u Dvorani Park.

U školi su ponosni na program koji su pripremili za akademiju, kao i izlaskom 60. broja školskog lista „Iskra”. U 11 časova će biti priredba za učenike, kao svojevrsna generalna proba za akademiju, koja je namijenjena građanima, roditeljima i gostima. U foajeu škole će narednih dana biti izloženi radovi likovne sekcije i građevinske škole.

Godina uspjeha

Ovu školsku godinu su obilježili veoma dobri rezultati učenika na državnim takmičenjima. Sara Novović je osvojila prvo mjesto iz engleskog jezika, Vladimir Jovanović je prvak iz geografije, dok je Vido Mandić osvojio treće mjesto iz engleskog jezika. U školi ističu i sjajne rezultate debatnog kluba, koji se priprema za učešće na Svjetskom prvenstvu u Bratislavi, kao i likovne sekcije koja je školu obogatila muralima Vita Nikolića i Ivana Gorana Kovačića.

Direktor Momir Dragićević se osvrnuo i na brojne radove u zgradi, koji će olakšati i obogatiti školske aktivnosti i istakao da slijedi nastavak sanacije i gradnja novih sadržaja.

– Sada su već urađeni projekti za dvije faze sanacije fiskulturne sale i ostalih površina na zgradi. Planirana je i zamjena dijela inventara, otvaranje i opremanje frizerskog salona u okviru škole, kao i zamjena računarske opreme, sve uz pomoć Ministarstva prosvjete koje nam izlazi u susret – priča za Radio Jadran, Dragićević.

  „Iskra” traje 45 godina

Na jubilarnom 60. broju školskog lista “Iskra”, zajedno sa učenicima, radile su profesorice maternjeg jezika, Mare Vujinović i Danijela Gudeljević, uz tehničku podršku profesora Maria Šimića.

Časopis „Iskra” štampa se od 1974. godine, a u prvih 15 godina objavljivan je dva puta godišnje, za Dan škole i 28. oktobra, povodom dana oslobođenja Herceg Novog, podsjeća profesorica Mare Vujinović.

– To nije mala tradicija, u izdavačkom smislu za jednu školsku ustanovu, a i u smislu truda, kreativnosti i angažovanja učenika. Trudimo se da angažujemo što više učenika na izradi lista i da oformimo sposobnu učeničku redakciju – naglašava  ona.

Profesorica Danijela Gudeljević ističe da je rad na školskom časopisu veoma odgovoran posao, jer treba prikazati rad škole, ali čitaocima ponuditi i zanimljive sadržaje iz oblasti nauke, umjetnosti, stranih jezika, a ne mogu se zanemariti ni zabavne strane „Iskre”.

Tara Tomanović je jedna od učenica koja je uređivala ovogodišnje izdanje školskog lista.

– Okvirne teme biraju profesori i na osnovu njih segmentne teme, koje se djele učenicima na osnovu njihovih talenata, odnosno interesovanja.

Ističe da se u redakciji trude da u kreiranju lista uključe što veći broj talentovanih učenika, kako onih koji pohađaju gimnaziju, tako i učenike stručnih škola.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code