Početna Turizam S VRHA SNIJEŽNOG LOVĆENA

S VRHA SNIJEŽNOG LOVĆENA

0

lovcen aDok su proteklog vikenda mnogi na primorju feštali, u Budvi njegujući tradiciju karnevala, u Stolivu plovidbu drvenim barkama u završnici fešte kamelija, u Novom regatu Terra da mare, neki primorci vinuli su se u planine. S visine od 1657 m, s Jezerskog vrha na Lovćenu, posmatrali su Boku i sve dok može pogled da obuhvati, dio Medterana, ali i visokoplaninsku alpsku zonu, sve do močvara Skadarskog jezera.

lovcen2Lovćen i istoimeni Nacionalni park imaju 1158 vrsta biljaka i 4 endemske vrste. Simbol slobode za Crnogorce, na Lovćenu i na Jezerskom vrhu, u carstvu munja i gromova, podignut je mauzolej vladici, pjesniku i vladaru crnogorskom Petru Drugom Petroviću Njegošu (1813 -1851).
Naš slušalac poslao nam je fotografije s preporukom za one koji namjeravaju praznike da provedu na Lovćenu.
lovcen3– Ne plaća se više ulaz u Nacionalni park. Treba ponijeti zimske čizme sa sobom ko želi do Njegoševog mauzoleja, jer se mora ići prečicom, nekih 150 m po dubokom snijegu, dok u okolini nema mnogo snijega. Kolima se može doći, kao što se vidi na fotografiji, do jednog proširenja u blizini parkinga za Mauzolej – navodi posjetilac sajta Radija Jadran.
U svakom slučaju, ovo je dobra ideja za izlet do Lovćena, koga mnogi zovu crnogorski Olimp, mada su naš Lovćen svetim učinili ljudi, a ne bogovi. Koji sat na vjekovnom utočištu crnogorskih vladara, mjestu gdje je 1494. godine odštampana prva ćirilična knjiga Južnih Slovena, pa na Cetinju i muzeju crnogorske istorije, na Ivanovim koritima… može biti neponovljiv izlet i za domaće, a ne samo za furešte.lovcen4lovcen5lovcen6

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code