Početna Ekonomija Sa 3,7 miliona eura namiriti zarade radnika Brodogradilišta, advokate i nabaviti materijal

Sa 3,7 miliona eura namiriti zarade radnika Brodogradilišta, advokate i nabaviti materijal

1

Stečajni upravnik Jadranskog brodogradilišta, Žarko Ostojić, podnio je Privrednom sudu i Odboru povjerilaca nacrt rješenja druge djelimične diobe od 3,7 miliona eura, kojom bi se sa namirenjem povjerilaca trećeg reda stiglo do 67,29 odsto.

Taj iznos čine prihodi od nastavka djelatnosti od 630 hiljada eura, prihodi od prodaje imovine od 2,6 miliona, od refundacije bolovanja 60 hiljada, od prodaje reciklažnih sirovina 65,5 hiljada, dok je od prve djelimične diobe na računu ostalo 345,4 hiljade eura, navodi se u nacrtu, piše Pobjeda.

Ostojić predlaže da se 3,17 miliona eura utroši na bruto zarade, advokatske usluge, nabavku materijala, a 13,8 hiljada za akontacije za njegov rad od 1. jula prošle do 31. maja ove.

Plan uključuje i namirenje naknadno utvrđenih potraživanja stečajnih povjerilaca prvog isplatnog reda, koji se odnosi na neisplaćene zarade od 62,6 hiljada eura. Bili bi namireni i povjerioci trećeg isplatnog reda i to 20,1 odsto pojedinačnih utvrđenih potraživanja u iznosu od 1,8 miliona eura.

Preostali iznos od 563,3 hiljade eura bio bi rezervisan na računu stečajnog dužnika do stvaranja uslova za novu diobu, a zbog obezbjeđenja neophodnog nastavka djelatnosti i obezbjeđenja spornih potraživanja.

Stečaj je u Jadranskom brodogradilištu otvoren prije dvije godine na predlog Poreske uprave, zbog duga od šest miliona eura. Brodogradilište je nastavilo sa radom kako bi se okončali započeti poslovi, a od prodaje imovine namirili povjerioci.

S obzirom na to da nije bilo izjava o namjeri za reorganizaciju, sud je po službenoj dužnosti sproveo postupak bankrotstva Brodogradilišta. Prvom djelimičnom diobom, prije godinu, u potpunosti su namireni povjerioci prvog isplatnog reda u iznosu od 4,4 miliona eura, kao i drugog u iznosu od 1,7 miliona eura. Tada je namireno i 4,2 miliona eura, odnosno 47,19 odsto potraživanja povjerilaca trećeg isplatnog reda.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code