Sa Danima muzike 10. jula počinje festivalsko ljeto u Novom

Sa Danima muzike 10. jula počinje festivalsko ljeto u Novom

3
Podijeli

Međunarodni festival klasične muzike Dani muzike u Herceg Novom počeće nastupom klarinetiste, Davida Grifitsa, violončelistkinje, Svetlane Bogosavljević i pijaniste, Vladimira Miloševića, 10. jula u Dvorani Park, najavili su organizatori.

Ukupan budžet 34. festivala je 27 hiljada eura, a dio novca namjenjen je za kupovinu novog klavira za Dvoranu Park.

Picerija i restoran

Predsjednica Savjeta festivala, Milena Lučić navela je da su se neki umjetnici odrekli dijela honorara, a neki čak i cijele sume kako bi se obezbjedio novac za klavir:

– On bi sigurno bio jedno veliko zadovoljstvo za sve izvođače, a naročito za slušaoce, našu divnu novsku publiku, na kojoj bi nam zbog njene topline i suptilnosti mogla pozavidjeti svaka kulturna sredina u svijetu – kazala je Lučić.
Ona je pozvala na čuvanje i njegovanje festivala, kako bi on ostao i opstao u Novome, gradu u kojem su kroz istoriju egzil pronašli mnogi stvaraoci, poput Andrića ili Zuka Džumhura.

Festival Dani muzike predstavlja najbolji mogući uvod u festivalsko ljeto u Herceg Novom, kazala je sekretarka za kulturu u Opštini Herceg Novi, Ana Zambelić Pištalo.

– O kvalitetu i značaju ovog festivala ne govori samo brojka 34, koju ove godine ispisujemo ispred samog naziva festivala, koja ukazuje na dosljednost održavanja, već i vjernost izbirljive novske publike, kao i veliki broj umjetnika iz različitih krajeva svijeta koji su na festivalu nastupali. Kada sam rekla “kvalitet festivala”, mislila sam ne samo na kvalitet u programskom i organizacionim smislu, već i na onu širu poruku, koju ovaj festival svima nama šalje: u vremenu šunda i površnih vrijednosti, kojima smo svi svjedoci, koje su lako dostupne, naš zadatak je da ponudimo prave vrijednosti i napravimo otklon od površnosti – kazala je Zambelić Pištalo.

Ona je obećala da će Opština Herceg Novi i Sekretarijat za kulturu, u skladu sa finansijskim mogućnostima, zakonskim okvirima i uz preporuku Savjeta za kulturu, podržati sve manifestacije koje njeguju kvalitet i suštinske vrijednosti, kao što to čini i festival “Dani muzike”.

Umjetnički direktor festivala, pijanista i pedagog, Boris Kraljević predstavio je ovogodišnji program, koji, kako je kazao njeguje kamerni koncept muzike.

– Ove godine imaćemo 7 koncerata, na kojima će nastupiti umjetnici sa 4 kontinenta, iz Austrije, Češke, Italije, Njemačke, Rusije, Ukrajine, Čilea, Australije, Singapura, Srbije i naravno, Crne Gore – naveo je Kraljević.

Njegov nastup, uz međunarodni gudački kvartet Ars Longa zatvoriće 34. izdanje ovog prestižnog festivala klasične muzike, u četvrtak 20. jula. A to veče na progamu će biti djela kompozitora koji gotovo nikad nije izvođen na ovim prostorima. Riječ je o mađarskom kompozitoru Beli Bartoku.

Kraljević je mišljenja da je novi klavir prijeka potreba Herceg Novom, ne samo za dalji razovj muzičke kulture, već i za razvoj kulturne ponude.

– Daleko od toga da smo mi bili bez instrumenata tokom posljednjih decenija. Međutim, zaista je posljednji momenat da se instrument zamjeni i da ono što, prije svega naši sjajni umjetnici sa svjetskim karijerama – pijanisti, okji gostuju na festivalu, zaslužuju, a naravno i naša publika pa i Dvorana Park – kazao je on i dodao da organizacija festivala ima obećanje predsjednika Opštine, Stevana Katića za najbolju moguću podršku, ne samo za nabavku novog instrumenta, već i za dalji, neophodan razvoj festivala.

Kraljević se nada da će sljedeće izdanje festivala “Dani muzike” biti posvećeno isključivo pijanistima.
Nastup međunarodnog kvarteta Ars Longa, čiji se nastup ponavlja posljednjih nekoliko izdanja festivala on je opravdao vanrednim kvalitetom muzičara, ali i idejom da “Dani muzike” dobiju jedan rezidentni orkestar, koji bi nastupao svake godine.
Festival su, osim Opštine Herceg Novi, podržali i Ministarstvo za kulturu Crne Gore, koje je za realizaciju opredjelilo sredstva na Konkursu za podršku manifestacijama kulture. Uz izvršnu produkciju Herceg festa, podršku je pružila i kompanija Hunguset hotels.

Svi koncerti biće izvođeni u Dvorani Park u, kako su najavili, rashlađenoj sali. Cijene ulaznica biće skromnih 2 eura.

3 Komentari

  1. Herceg Novi ponovo dobija osrednji festival klasicne muzike sa potpuno istim “umjetnicima” kao i prosle, pretprosle i zadnjih 5 godina. Maestro Kraljevic dovodi uglavnom (cast jednom do dva izuzetka) muzicare trece kategorije bez skoro ikakve internacionalne karijere. Novska publika, nazalost, ponovo ostaje uskracena za kvalitet koji zasluzuje.

    9
    14

Ostavite komentar

*

code