Početna Eco Sa morskog dna u Lepetanima ronioci izvukli kubik i po otpada

Sa morskog dna u Lepetanima ronioci izvukli kubik i po otpada

4

Sekretarijat za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Opštine Tivat, u saradnji sa Ronilačkim klubom Neptun-Mimoza, Komunalno d.o.o. Tivat i Mjesnom zajednicom Lepetani, organizovao je  akciju čišćenja morskog dna u Lepetanima, na plaži u blizini trajektnog prelaza.

Prikupljeno je oko kubik i po otpada, najviše sitnog, pretežno flaša, a otpad je kasnije deponovalo Komunalno preduzeće Tivat, koje će dalje raditi selekciju.  Akcija nije bila javnog karaktera, pa tako osim 15 članova tima, građani nijesu bili uključen, kazao je Radiju Jadran savjetnik za zaštitu životne sredine u Sekretarijatu, Igor Mamula,

Picerija i restoran

– Najveću količinu otpada činilo je staklo – flaše, tegle, neke čitave, neke polomljene, zatim kabasti otpad od metala – stare vrše, djelovi buradi, otpad koji je nehotice završio u moru, kao što su gume za bokobrane barki koje su vjerovatno slučajno otpale. Bilo je i otpada koji je namjerno bacan, vjerovatno u nekom ranijem periodu – navodi Mamula.

Teško je odrediti sa kolike površine je otpad vađen, budući da se plaža proteže dužinom od nekih 100 m. Otpada je bilo na različitim dubinama – tamo gdje se može stati nogom, što je predstavljalo posebnu opasnost, pa do zona sa kojih su struje nanosile sve bačeno ponovo u pliću vodu, pojašnjava Mamula. Uglavnom, ronioci su vadili otpad sa dubine od jednog do tri metra:

– Na nekoliko lokacija otpad je nanijela struja, kao što je lokacija koju smo čistili u nedjelju. Međutim, ostalo je sigurno još toga što  nije moglo biti pokupljen ovog puta, dodaje Mamula.

Ovakve akcije, prema njegovim riječima. sprovode se konstantno kako bi morsko dno bilo što manje zagađeno i uvijek na različitim lokacijama. Nije imao podatak ispred kojih kupališta u Tivtu je morsko dno najprljavije:

– Ovakve akcije čišćenja obale i podmorja organizujemo svake godine, najčešće pred početak sezone, mada i po okončanju. Pored toga, ronioci se samoinicijativno organizuju nekad i rade sami. U zavisnosti od broja dostupnih ronilaca,  na više lokacija, kaže Mamula.

4 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code