Početna Društvo Sa protesta bivših radnika Vektra Boke: Pisali Medenici da zaustavi prodaju hotela...

Sa protesta bivših radnika Vektra Boke: Pisali Medenici da zaustavi prodaju hotela Igalo, Plaža, lokacije Tamarisa

18

Bivši radnici Vektra Boke, njih 30-tak, uz malu podršku građana okupili su se ispred Hotela Plaža sa transparentima, zahtijevajući da im se isplate zaostala dugovanja i zaustavi nezakonita prodaja imovine kompanije. Slute da je prodata lokacija bivše hotela Tamaris i da se sprema prodaja Hotela Igalo, uprkos zabrani Savjeta za privatizaciju.

Pokrenuli su i potpisivanje dvije peticije, od kojih jednom traže raskidanje ugovora o kupovini HTP Boka, a od 1. decembra najavili su i radikalizaciju protesta.

Kako je podsjetio organizator okupljanja i predsjednik Udruženja radnika Vektra Boke, Đorđe Rajak, predsjednici Vrhovnog suda, Vensi Medenici obratili su se sa žalbom da predsjednik Privrednog suda i stečajni sudija ne radi po Zakonu i ne poštuju ustavne odluke. Ona je, kako je naveo, tražila izjašnjenje sudije koji je rekao da radi po Planu organizacije, iako je to kako je rekao nezakonito, a o tome Medenica nema stav:

“Danas pišemo peticiju Vesni Medenici da donese konačan stav o ponašanju predsjednika Privrednog suda, stečajnog sudije i upravnika, kao i menadžmenta Vektra Boke. Druga peticija ide Agenicji za privatizaciju, jer u kupoprodajnom ugovoru piše da nepoštovanje bilo koje tačke kupoprodajnog ugovora rezultira raskidom ugovora. Agencija tj. država je dužna da raskine ugovor, a oni to i dalje neće – poručio je on, upozoravajući na nastavak rasprodaje vrijedne imovine Vektra Boke.

Iako, kako je naveo, ne može tvrditi sto posto, jer nema argumenata, prodata je lokacija bivšeg hotela Tamaris u Igalu kompaniji HTP Primorje u sklopu koje posluje hotel Palmon Bay. U toku je priprema prodaje hotela Igalo, pa za mjesec od imovine Vektra Boke neće ostati ništa, kaže Rajak.

Od 1. decembra kako je poručio moraće još intenzivnije tražiti isplatu svojih dugovanja, jer, navodno Vektra Boka pregovara da država uplati poreze i doprinose, što će biti minimalci ili ništa.

“Tvrde da nam 900 hiljada eura sve “zatvara” – a to nije tačno. Toliko ili preko million eura su potraživanja presuda i ličnih dohodata i jubilarnih nagrada koje nam se duguju, a koje iznosi oko 1,2 ili 1,3 miliona eura. Gdje su porezi i doprinosi plus otpremnine ? Oni su kupoprodajnim ugovorom preuzeli socijalni program u kome stoji da preuzimaju kolektivni ugovor Boke, granske i pojedinačne ugovore. Ako su razne komapnije u stečaju dobile otpremnine, što mi nemamo pravo?“ – pita Rajak.

Šansa za dogovor, kako je rekao, postoji, ali o tome odlučuju bivši radnici.

On je naveo i da je menadžment Vektra Boke garantovao imovinom Boke u vrijednosti od 60 miliona eura za zemljište u Kolašinu. Pozvao je sve manjinske akcionare da učestvuju u najavljenom osnivanju nove firme Plaža Boka, jer, ukoliko se kako je rekao otuđe Hoteli Plaža i Igalo, novca neće biti.

Rajak je dodao da borbu za njihova prava podržavaju NVO MANS, CGO kao i dnevni list Vijesti.

Jedan od bivših radnika, Jovo Porobić poručio je da se u zlu teško dobru nadati, ali zbog toga se i okupljaju. Zamjerio je sugrađanima što je izostala njihova veća podrška:

“Trebalo bi da nas podrže, jer ovaj zločin nije samo nad nama, već i nad građanima i gradom. Zločin je počeo onog dana kad je Vektra privatizovala, tj okupirala HTP Boku. Njihovi prvi potezi bili su rušilački, a dalje kriminalistički”, istakao je Porobić.

On je dodao i da će sa protestima nastaviti nadajući se pozitivnom ishodu po njih.

18 Komentari

 1. Sve ovo do sada nista ne valja i sve to placa neko. A placeni su da nista ne valjaju. Jedini onaj Milačić ima srce i hrabrosti da saspe u facu ono sto misli i ne boji se. Od ovih gadonacelnika koji gledaju samo sebe muka da te uvati. Prava Crna Gora samo njih glasam od sada. Ovi sto su sad samo obecavaju. Podrska za radnike boke drzite se stize pomoc

  5
  5
 2. Boka je bila u vlasnistvu opstine i opstina treba da se bori za svoja prava, radnici su samo zaposlenici u preduzecu koje pripada opstini

  10
  2
 3. Što nijeste podržali PKB….. Kad bijaše vrijeme… Cijeli grad je bi.,o preplavljen pozivima….
  Gledali i cutali..
  Nasjekiracete Vesnu nece moci ručazi…
  Samo bi šetate i pišite.

  21
  9
 4. Više je nego jasno da je građanima sve dozlogrdilo da je zavladala apatija i da je to jedini razlog što je izostala ozbiljnija podrška obespravljenim radnicima HTP Boke.Iako neopravdano ali kao što rekoh donekle shvatljivo.Ono što je van pameti i preko čega građani ne bi smjeli preći je ignorantan stav vodećih ljudi naše opštine.Jasna je šutnja DPS-a i njihovih satelita jer su oni direktni egzekutori zločinačke pljačke ali gje je zaboga gradonačelnik sa svojim najbližim saradnicima da barem ako ništa drugo pruži javnu podršku ovim nesretnicima koji godinama prolaze golgotu i koji braneći svoje pravo ujedno brane našu zajedničkun imovinu koji su stvarale naše majke i očevi.Zar nije dovoljno što su mešetari tranzicije uništili HTP Boku kao i sva druga preduzeća već im sada treba dozvoliti da i dalje komadaju ove nesretne parcele koje su ostale i da ih jedan drugome namještaju kao da su ih oni stvarali.Naši rukovodioci se ponašaju kao da Plaža,Tamaris,Igalo,nisu u Novom.Kao da to nije naše i da se nas netiče.Zaboga gradonačelniče,je li važnije 100 metara asfalta od ove naše milionske imovine koje nam ovi čaglji ispred nosa odnose.U kampanji ste obećavali i brda i doline a šta je sad…

  40
  3
  • Mižerija, pa potpuno si u pravu, dakle od prvog do zadnjeg slova…na našu žalost , ali ovo opšte nezadovoljstvo na sve strane nije balon nego čir koji mora pući…kad-tad !!!

   21
   2
  • mizerija- tacno,niko iz opstine ni da okrene glavu,kao da se desava nesto u Kolasinu,zato kada dodu izborici bice ono < ne damo Boku,ne damo Institut,itd,itd. Ovo sto ovi likovi na vlasti pokazuju u Opstini,gore je od od ovog sta ovi u PG rade-zato narode samo na izbore!!!

   12
 5. postovani radnici- neradnici nema vise SFRJ nema sigurno radno mijesto a ni plate .Evo proslo je 30 godina i nista nijeste promijenili,Strajkujuci stigli ste do kalendarske penzije .P.S. Use i u svoje kljuse niko ne zeli radnike iz socijalizma i hotele onakvi kakvi su a ni vasu uslugu.MEDENICA vodi brigu o njenim hotelima i ostalim biznisima,i bas je briga za bilo sta puna kao brod sjutra vrhunska penzija i obezbijedila cijelu familiju, a vi se tjesite sa K 15 i radnickim samoupravljanjem bilo nekad ali na papiru.Podjite kod Ceda njemu hvali ugostiteljskih radnika ,,PLACE,,za kadrom .

  22
  18
 6. Ajde više prećeraste.Nepravde ima, ne branim Brkovića,ali ništa više nego u drugim privatizacijama.Počeli ste da mitingujete kad više nijeste iz firme imali šta doma ponijet.Nema u Novi firme iz koje se više kralo od Boke.Više nego iz brodogradilišta.Koliko je ponešeno televizora, pršuta, namještaja, pribora,mašina, posteljine,mesa…Godinama niko od radnika Boke tanjir i čašu kupio nije.Dok je firma bila jaka niko vas nije mogao ni za glavu ni za noge uhvatiti, mnogo ste bili osilili,a sad tražite pravdu.Ponavljam, ne branim Brkovića,ali da je i centa uložio pnijeli bi mu, jer drugačije ne znate

  37
  41
  • A dje si ti poštenjačino radio ili radiš ???
   Danu reci nam da znamo dje smo mogli naći ili sad da nadjenuo poštena čovjeka !!!!!

   22
   6
  • Tačno tako …. i sada im je kriv menadžment Boke , i ovaj gospodin Popovic direktor , svaki dan putuje iz Podgorice za Novi i nazad. A vas pali ovaj advokat da vam uzme repa. Za sve je krivac svetska kriza , taman su bili investitori tu da naprave hotele i onda kriza i ništa . Sada vam kriv Popovic ! Svašta !!!!

   1
   4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code