Sačuvati livade u moru: Monitoring trave posidonia oceanica, od Arze do Platamuna

Sačuvati livade u moru: Monitoring trave posidonia oceanica, od Arze do Platamuna

1389
0
Podijeli

NVO Green Home, u saradnji sa Udruženjem Sunce iz Splita, JU za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko-neretvanske županije i Agencijom za zaštitu životne sredine počinje sprovođenje monitoringa morske trave Posidonia oceanica, od rta Arza do Platamuna. Monitoring će raditi ronioci koji posjeduju znanje iz oblasti marinske biologije u saradnji sa ekspertom Ivanom Gualom, saopštio je Green Home.

Monitoring će raditi na lokacijama gdje je tokom prošlogodišnjih terena zabilježeno prisustvo morske trave.

Picerija i restoran

“Svi podaci, nakon zarona biće obrađeni i objedinjeni u elektronskoj bazi podataka i pripremljeni tako da se mogu uvrstiti u nacionalnu bazu i time pomoći budućem monitoringu zaštićenih vrsta i uspostavljanju mreže Natura 2000 u moru. Posidonia oceanica je endemska vrsta i predstavlja stanište brojnim drugim vrstama. Negativni uticaji na stanište morske trave su prije svega nelegalna sidrenja kao i krivolov. Rezultati monitoringa će nam dati podatke o očuvanosti livada ove vrste”, navodi se u saopštenju.

Aktivnosti predstavljaju dio prekogranične saradnje i dio su projekta “Mapiranje, monitoring i upravljanje prekograničnom Natura 2000 mrežom na moru”, a finansiraju se u okviru programa prekogranične saradnje Hrvatska – Crna Gora-IPA.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code