Saglasnost MORT-a na PUP Herceg Novog još putuje, skupštinska rasprava završena

Saglasnost MORT-a na PUP Herceg Novog još putuje, skupštinska rasprava završena

6
Podijeli

U lokalnoj upravi u Herceg Novom očekivali su da će jutros stići saglasnost MORT-a na PUP Herceg Novog, te je zakazana vanredna sjednica Skupštine u 9:30 časova. S obzirom da su iz resornog Ministarstva saopštili da će saglasnost poslati do 12:30, predsjednik parlamenta dr Miloš Bigović za tada je i odredio nastavak vanredne Skupštine.

U međuvremenu završena je rasprava u kojoj su predstavnici opozicije i vlasti najavili da će podržati taj planski dokument, jer „bolje ikakav nego nikakav“.

Picerija i restoran

Predstavnik obrađivača, direktor  razvojne Agencije Herceg Novog, Boro Lučić, podsjetio je da je Odluka o izradi PUP-a donijeta 4. avgusta 2016. godine. U toku  izrade oslanjali  su se na brojna planska dokumenta i strategije , a desila se i promjena Zakona o uređenju i planiranju prostora u Crnoj Gori.

– Plan se pravi do 2030. i ako se samo jedna velika investicija realzuje do tada plan je ispunio svrhu. Imali smo skoro 30 eksperata iz raznijh oblasti koji su radili sa Agencijom. Bilo je  više radionica, anketa, javna rasprava – podsjetio je Lučić.

Prostor Opštine podiljen je na pet kopnenih i jedan kopneno-pomorski prostor, odnosno 16 planskih cjelina na osnovu kojih su date projekcije razvoja. Porast površina pod naseljima je za 14 odsto, kao i za turizam, industrijsku zonu, sa osnovnom infrastruktrutrom i za sport. Smanjene su površine pod šumama za 2%, poljoprivrede za 11%, a ostalih za 25 odsto, naveo je Lučić.

Iz javne rasprave, čak 59 odsto zahtjeva za promjenama i korekcijama dokumenta je već imalo rješenja u PUP-u.

Dragan Janković(DPS) je zapitao da li se PUP odnosi do 2020, ili do 2030. godine, s obzirom na promjene zakonskih propisa. Zamjerio je  što nema obrazloženja dokumenta. U samom planu postoje kontardiktorne stvari, pa je tako i nejasno zašto su Bijela i rivijera eliminisani kao razvojni centri, a razrađuju se Herceg Novi, Igalo i Zelenika. Nije jasno ni gdje se planira gradnja Autobuske stanice, na lokaciji u Igalu, na Solilima, na Šitetu ili Igalo –Bare? Upitna su i saobraćajna rješenja, poput tunela do Luštice, kao i izgradnja nekih od 11 garaža, na Crvenom Krstu i na Dubravi, dvosmjerni saobraćaj od Novljanke do Opštine … Generalno, planu nedostaje više vizionarstva, za , recimo, izmještanje institucija iz Starog grada i definisanje ugostiteljsko turističkih sadražaja, primjetio je Janković.

Ranko Konjević (DPS), je postavio pitanje lokacije za izgradnju škole u Igalu, jer su PUP-om planirane dvije parcele Instituta Igalo. Znači li to da škole neće biti i da ostaju politička prepucavanja koja nikome nisu na čast, upitao je Konjević. Minisratsvo je u više navrtata obećalo pomoć u gradnji škole, samo da Opština obezbijedi lokaciju, ali PUP-om se pravi opstrukcija, uvjeren je on.

Slobodan Radović Krušo (DPS) je kazao da postoje ozbiljne manjkavosti plana, uz tvrdnju da je DPS na vlasti da bi taj dokument bio bolji.

Da se radilo stručno ne bi plan morao mnogo puta da ide za Podgoricu i da se vraća, jer su očigledni bili pokušaji da se državna imovina kroz plan pretvori u opštinsku, ukazao je Radović.

Ipak, bila bi veća šteta ne usvojiti dokument, pa je najavio podršku Kluba odbornika DPS-a PUP-u.

Boro Lučić je objasnio da je PUP Herceg Novog važeći do 2030, godine odnosno do donošenja Generalnog plana regulacije Crne Gore. Nijesu određenji lokalni centri razvoja Bijela i rivijera, jer u Agenciji nijesu znali kako će država urediti prostor Bijele na mjestu Brodogradilišta.

– Za rivijeru smo dali dosta upustava. Institut Igalo i njegov menadžment nikada nijesu kontaktirali Agenciju, a nisu ni na javnoj raspravi podnijeli bilo kakve primjedbe na lokacije za školu. Ipak, odustali smo od Dječijeg odjeljenja, a na drugom dijelu Instituta ostaje rezervna opcija. Dali smo sve uslove bez lokacije koja je moguća i na Solilima. Nismo blokirali razvoj Instituta – poručio je Lučić.

Dragan Janković je opet zamjerio na terminima iz Plana, u kome se kaže da će se tim dokumentom Institut Igalo reaktivirati i reafirmisati.

– To se kaže za nekoga ko ne radi. Što hoćete da kažete tom konstatacijom? Obrađivač i Institut nijesu razgovarali, a da jesu govorlo bi se o Igalu kao liječilišnom mjestu, sa Njivicama, Gomilom..  Osim toga u Sutorini nije relano više insistirati na razvoju poljoprivrede – kazao je Janković.

Dragana Stanišić (SNP), primjetila je da je PUP nepovoljan za lokalno stanovništvo, što dokazuje ogroman broj primjedbi. Ali, uvjerena je da je učinjen vanserijski napor da se izađe u susret građanima, a  ne samo investitorima. PUP nije ni blizu idelanog, ali bi neustvajanje zaustavilo razvoj grada, pa će ga SNP podržati.

Predsjednik Opštine, Stevan Katić primjetio je da je izrada PUP-a krenula 2015. godine, a nakon toga su se promijenili vlast i Zakon o planranju i uređenju prostora.

–  Nacrt PUP-a mi je predat 1.11.2017. godine, radili smo danonoćno da bismo došli do finalne verzije. Za tri godine potrošili smo i dosta sredstava budžeta. Novim Zakonom prestao je da važi veliki proj planskih dokumenata. Sada imamo situaciju da je bolje bilo kakav plan imati nego nikakav. Naš cilj je bio da dosta toga uradimo i ispravimo. Nisam u potpunosti zadovoljan na kraju, ali je bitno da grad nastavi da se razvija i da se izgradi makar jedan od dosta planiranih hotela. Vidjevši kako MORT dosta sporo primjenjuje plansku dokumentaciju skeptičan sam da će se Plan greneralne regulacije donijeti u narendih pet godina. Uradili smo sve što je do nas – uvjeren je Katić.

Za školu u Igalu kazao je da ne postoji adekvatna lokacija sa neophodnih 9 ili 10 hiljada kvadrata.

– Treba predvidjeti školu, ali neko ko je zadužen za ovo pitanje uređenje i imovinski dio i gradnju, država i Minstarstvo, koji sredstvima poreskih obveznika treba da gradi školu, treba i da obezbijedi parcelu za izgradnju. Opština je ponudila ono što imamo – poručio je Katić.

Preostalo je još samo da stigne saglasnost Ministasrtva i da nakon pauze, u 12:30, odbornici ponovo sjednu u klupe i izglasaju Odluku o PUP-u.

6 Komentari

  1. Izradu PUP-a koordinira pomorski kapetan sa ekipom iz Agencije. On je, kao svestrani ekspert, “saradjivao sa preko 30 eksperata iz raznih oblasti”. Nije ni cudo sto je PUP ovako prolazio i jos je cudnije (da ne recem drukcije) da je “bolji ovakav plan nego nikakav”. Ako se premjeste institucije iz Starog grada (pretpostavljam RHN, Arhiv, Biblioteka, SKP i Galerija jer drugih nema) hoce li se prosiriti popovi jer sada nemaju kafanu ili ce se mozebi otvoriti trgovacki centar tipa “Djani Buvljani” kao sto ga ima od Milasinovica mosta pa prema “Galebu” da bi furesti, vizitajuci Stari grad, nesto i kupili ?

    9
    4
  2. Baosici su bez dup-a 30 godina! Vi stvarno ne zelite dobro ovom narodu. Investitori cekaju plan vec duze vrijeme i naravno odlaze, u pitanju su 6 malih i jedan veci hotel. Sta bi to znacilo za Baosice!

    8
    4

Ostavite komentar

*

code