Saglasnost na pripremne radove za izgradnju turističkog kompleksa Mamula

Saglasnost na pripremne radove za izgradnju turističkog kompleksa Mamula

14
Podijeli

Ministarstvo održivog razvoja i turizma predložilo je Vladi da da saglasnost, bez rasprave, za izvođenje pripremnih radova većeg obima za izgradnju objekata od opšteg interesa – turističkog kompleksa Mamula. Investitor je OHM Mamula Montenegro i gradiće u zahvatu državne studije lokacije – Sektor 34, u opštini Herceg Novi.

Kako se navodi u dokumentu, pripremni radovi bi obuhvatili ograđivanje lokacije, pozicioniranje privremenih objekata u funkciji građenja objekta, dopremu materijala i opreme, trasiranje privremenih saobraćajnica za dovoz i odvoz, montažu sanitarnih objekata, čišćenje lokacije od korova i biljaka koje ugrožavaju stabilnost postojeće konstrukcije, uklanjanje naknadno sagrađenih segmenata objekta koji nemaju istorijsku vrijednost, skladištenje i sakupljanje elemenata konstrukcije i kamene plastike koja će biti naknadno ugrađena na odgovarajućim pozicijama na objektu, uklanjanje kamenog nasipa na centralnom platou ostrva i iskop do kote terena, izgradnja i instalacija autonomnog gradilišnog elektro i vodovodnog napajanja, lociranje i priprema privremene deponije građevinskog otpada i sl. Planirani radovi bi trajali 12 mjeseci.

Picerija i restoran

OHM Mamula Montenegro DSD Tivat, zatražio je od resornog ministarstva 23.juna ove godine davanje saglasnosti za izvođenje pripremnih radova većeg obima za rekonstrukciju i izgradnju objekata od opšteg interesa – Turističkog kompleksa Mamula. U zahtjevu ističu da je riječ o objektu od opšteg interesa.

Turističkom kompleksu Mamula, da je rekonstrukcija i izgradnja u skladu sa Državnom studijom lokacije Sektor 34 i Urbanističko tehničkim uslovima, koje je izdalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Prema Urbanističko tehničkim uslovima za rekonstrukciju i izgradnju objekata turističkog kompleksa Mamula, koje je Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo 26. maja 2017.godine, minimalna kategorija hotelskog kompleksa planiranog u postojećim gabaritima restaurirane i rekonstruisane tvrđave Mamula je pet zvjezdica, shodno pravilniku o klasifikaciji, minimalnim uslovima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata.

Za Državnu studiju lokacije Sektor 34 (Sl.list CG“, br.08/12), urađena je Strateška procjena uticaja na životnu sredinu, kaže se na kraju dokumenta.

14 Komentari

 1. Ministre odrzivog razvoja,kazete bez rasprave o Mamuli.Dobro Vas poznajem,pa me cudi da ste Vasu djdjedovinu i nasljedstvo tako lako poklonili.Jadna Boka sto doceka,da je svakojaki rasprodaju i deru do gole koze.

  7
  2
 2. Da li neko može da mi odgovori zbog čega se noću čuju galebovi kao da je smak svijeta?Nikada ovo nisam doživio.Sa kojih su ovo prostora protjerali nekom gradnjom ?Ministarstvo i njihove dozvole!! Ovo sa Mamulom je isključivo zbog privatnog interesa.

 3. Kao neko ko je veoma često na Mamuli, mogu samo da kažem NAPOKON će neko voditi računa! To što se tamo radi je SRAMOTA za žrtve i sužnje, vojnike i graditelje tog velelepnog zdanja.
  Zapišana, posrana i natrpana smećem!

  Svaki gost koji izađe sa turističkih brodova sa sobom ponese bar flašu vode koju ne vrati sa sobom nego je negdje tutne, baci… Na kraju svake sezone na tvrđavi ima sigurno nekoliko tona smeća. Ni jedan barba se nije sjetio da popodne / predveče ode i pokupi bar nešto, nego se očekuje da komunalno to rješava.

  Svugdje smrdi na mokraću i stolicu (ljudsku) jer se zapišava svaki ćošak.

  Kamperi pale vatre i roštiljaju gdje god stignu. Odnešeno je svo gvožđe osim malog djela ograde.

  Uništeno je bukvalno sve, kapija je trula, most je u prilično lošem stanju. Vegetacija raste iz svake pukotine. Sve naknadno građene građevine su uništene vegetacijom…

  … Treba li dalje? Što niste išli i sređivali?

  8
  13
  • Sve je to moglo da se uredi i upristoji, a da se ne ustupa-daje privatniku. I to sa relativno malo novca. Da na mjestu od istorijskog značaja, niče kockarnica i hotel !?

   12
   1
 4. Iako nisam za to da se ijedan cm2,uzima od grada ,moram reci da kada se mi ne znamo starati ili bolje rečeno očistiti Mamulu i ostale tvrđave,dajmo nekome ko to može ,a još uz put zna i zaraditi.
  O sadašnjem stanju Mamule,ne treba trošiti riječi. Nisam presrećan,ali ovo je bolja varijanta

  12
  9
 5. Da,da da se sredi naravno ali ne na ovakav način!Gdje će duše ljudima kojima ništa nije sveto!Treba da se stide!Ti novljanka sigurno nisi novljanka kad odobravaš na takvom mjestu dubokog pijeteta praviti mjesto bluda i kockanja.Mogla se Mamula valorizovati da donosi novac i bez takvih djelatnosti na kulturan, civilizovan način.Trebala je da ostane muzej i mjesto sjećanja i dubokog pijeteta.Možda postoije i takvi turisti iako su trenutno popularniji oni drugi.

  20
  4

Ostavite komentar

*

code