Početna Eco Sagledavanje i unaprjeđenje stanja u ribarstvu zajednička briga ribara i Direktorata za...

Sagledavanje i unaprjeđenje stanja u ribarstvu zajednička briga ribara i Direktorata za ribarstvo

1

Uspostavljanje kontinuiranog dijaloga i partnerskog odnosa u savladavanju izazova u sektoru ribarstva, posebno u dijelu podizanja konkurentnosti i daljeg usklađivanja sa ribarskom politikom Evropske unije bile su teme sastanaka novoformiranog Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja sa ribarima i uzgajivačima.

Generalna direktorica Direktorata, Slavica Pavlović sa saradnicima održala je odvojene sastanke sa profesionalnim ribarima na moru, zatim uzgajivačima morske i slatkovodne ribe i školjaka.
Sastanci su bili prilika da se zajednički sagleda trenutno stanje u sektoru ribarstva. Ribari su podsjetili na najizraženije probleme sa kojima se susrijeću u obavljanju djelatnosti. Istovrmeno, iznijeli su i niz predloga i sugestija za njihovo prevazilaženje.

Najznačajniji su vezani za ribarske luke, nepostojanje adekvatne infrastrukture na kopnu tj. mjesta prvog iskrcaja, mjesta prve prodaje, zastarelost flote, neadekvatna kreditna podrška i slično.
Pavlovićka je upoznala ribare i uzgajivače sa jačanjem administrativnih, kao i inspekcijskih kapaciteta, kroz formiranje novog Direktorata, čime se stvaraju uslovi za efikasniju implementaciju svih pravila koja pred Crnu Goru postavlja zajednička ribarska politika.

Pavlović je prenijela spremnost Ministarstva da u narednom periodu intenzivnije pomogne profesionalnim ribarima i uzgajivačima u izgradnji efikasnog i konkurentnog sektora.

Predstavnici Direktorata za ribarstvo imali su sastanak i sa predstavnicima Instituta za bilogiju mora, na kome je izraženo očekivanje za nastavak izuzetno dobre saradnje koja je ostvarena u prethodnom periodu između ove dvije institucije. Saradnja je naročito važna u dijelu pripreme i učešća na međunarodnihm projektima, kao i na realizaciji mjera održivog upravljanja i očuvanja resursa riba i drugih vodenih organizama, predviđenih Agrobudžetom za 2017. godinu.

1 komentar

  1. Ne dozvolite da uzgajivači školjki vežu improvizovane bove, od kanistera raznih boja, plastičnih boca i td. Pretvaraju školjkarnike u smetljište. Primjer u Bijeloj od hotela Park prema Sv.Neđelji (prvi školjkarnik).

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code