Početna Društvo Šah se vraća u škole

Šah se vraća u škole

1

Ministar prosvjete dr Damir Šehović potpisao je danas Sporazum o saradnji sa predsjednikom Evropske šahovske unije (ECU), Zurabom Azmaiparašvilijem i predsjednikom Šahovskog saveza Crne Gore, Jovanom Milovićem o popularizaciji šaha među učenicima osnovnih škola, s ciljem jačanja intelektualnih, kulturnih i sportskih kapaciteta, pri čemu će školama biti obezbijeđena šahovska oprema i rekviziti za obavljanje sportskih takmičenja u šahu.

Ministar Šehović je ovom prilikom rekao da Ministarstvo prosvjete podržava projekte koji podstiču intelektualni razvoj djece, a šah je zasigurno sport koji navodi na razmišljanje, vježba istrajnost i budi samokritičnost.

Picerija i restoran

Prema njegovim riječima, u narednom periodu šah će se u školama popularizovati kroz vannastavne aktivnosti, a sva potrebna oprema biće obezbijeđena.

Gospodin Azmaiparašvili je istakao da je ECU ovakav sporazum potpisala sa još nekim zemljama u regionu, kao i da se šah na ovaj ili sličan način izučava u mnogim zemljama Evropske unije na osnovu preporuke Evropskog parlamenta, koji je šah ocijenio korisnim za razvoj djece.

– Evropska šahovska unija će školama u Crnoj Gori obezbijediti neophodnu šahovsku opremu i rekvizite za obavljanje sportskih takmičenja u šahu, člansku kartu Fide ID, podržati obuku za nastavnike na takmičenjima u šahu i savjetovanje o upotrebi šahovskog obrazovnog materijala – rekao je Azmaiparašvili.

Predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore Jovan Milović naglasio je da će na osnovu Sporazuma Šahovski savez Crne Gore omogućiti registraciju igrača-šahista u postojećim klubovima i obezbjediti im šahovske rekvizite, sertifikovati uspješne igrače-šahiste koji se takmiče na sportskim takmičenjima na školskom, opštinskom i nacionalnom nivou i obezbjediti suđenje na nacionalnim takmičenjima. On je ocijenio je da je edukativna uloga šaha važna, te izrazio uvjerenje da će ovaj projekat doprinijeti popularizaciji šaha u Crnoj Gori.

1 komentar

  1. Šah je igra u kojoj čovjek više nema šansu da pobijedi kompjuter. To je postalo jasno još 1999. kada je tada najmoćniji kompjuter “Deep Blue” pobijedio ondašnjeg svjetskog šahovskog prvaka Garija Kasparova. Zbog toga je interesovanje u svijetu izuzetno splasnulo.
    Herceg Novi bi trebao u zimskim mjesecima napraviti turnir trešete i briškule, siguran sam da bi interesovanje bilo kudikamo veće nego za šah. Još kada bi se u polufinalu i finalu postavila video-kamera da na tv ekran prenosi na sto bačene karte – sala bi garantovano bila puna! Vjerujem da bi bilo interesovanja i za lokalni TV prenos, barem u Boki Kotorskoj i na Primorju.

    2
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code