Sahat kula-obustava rada

Sahat kula-obustava rada

11
Podijeli

U petak naveče sam bio na pjaci i primijetio da sat Sahat kule ide deset minuta nazad. Pitao sam meilom Miodraga Gaba Golubina, meštra od Sahat kule, da li je to primijetio. Odgovorio mi je da jeste, ali da sat sada više uopšte ne radi.

Imam, ipak, utisak da sam u nedjelju u 09h ujutro čuo kako zvono sata zvoni, mada se kazaljke ne miču sa 10:32h…
Sjećam se da moja apsolutno prva reportaža novinama datira iz valjda 1962. godine i bila je vezana za Sahat kulu.

Picerija i restoran

Tada sam živio na Trgu i gledao iz sobe direktno na Sahat kulu. Nekoliko puta sam gledao kako golubovi slijeću na kazaljke sata i pritom ih dobro pomjere, tako da je Tora pokazivala pogrešno vrijeme. Jedan nastavnik je čuo tu moju priču i motivisao me da napišem dopis za “Male novine”, valjda iz Sarajeva.

Alaj sam bio ponosan kada su objavili taj moj članak!!! Rado bih imao taj moj novinarski prvijenac, ali su te novine koje sam čuvao završile kao kolateralna šteta velikog zemljotresa 1979. godine. Šteta!

Đorđe Matković

11 Komentari

  1. SAT kula ili Tora je ispravan naziv. Sagrađena je za vrijeme Austro Ugarske – navedena je godina – skoro 200 godina poslije odlaska Turaka iz HN.

    7
    2
  2. Vrijeme cini svoje, sjeca li se jos iko pokojnoga Tonca Radeckoga i vremena kada je on odtzavao gradski sat, Djordje, ti bi se toga morao sjecati.

    8
    5

Ostavite komentar

*

code