Saksofonisti oduševili publiku u Novom

Saksofonisti oduševili publiku u Novom

1021
0
Podijeli

U bašti restorana Gradske kafane u Hereg Novom, prvim od tri planirana koncerta, započeo je I Summer SAXperience festival saksofona u Herceg Novom. Ljubiteljima jazz standarda, predstavila su se četvorica mladih, fantastičnih instrumentalista, koji su nakon svakog jam session-a bili nagrađeni gromkim aplauzima.
festival Saksofon 120816 1Za klavijaturama je bio Sava Miletić, Dragan Ivanović svirao je bas gitaru, saksofonista je bio gost iz Azerbejdžana – Zuar Mirzaev, dok je za bubnjevima bio fantastični Peđa Milutinović, koji je sudeći po reakcijama publike, bio “žila kucavica” čitavog programa.
Koncert je trajao više od sat, jer je publika tražila bis. Direktor festivala Belgrade Saxperience i jedan od organizatora festivala u Crnoj Gori, Milan Savić za Radio Jadran priča da je više nego zadovoljan jer su uspjeli da pokrenu festival, uz nadu da će prerasti u tradiciju.
– Vidim da su reakcije publike odične i mogu vam samo reći da mi je puno srce – dodao je Savić.
Festival saksofona, Belgrade SAXperience postoji već tri godine u Beogradu, i Savić, kako kaže nije želio da čeka oktobar ili februar da bi publika bila u prilici da sluša kvalitetne saksofoniste:
– Želio sam da postane učestalije i da se nešto takvo dešava i preko ljeta. Sa druge strane, u Muzičkoj školi organizovali smo proteklih dana školu saksofona, kako bi mladi  dobili priliku da uče uz vrhunske muzičare – naveo je on.
Iako saksofon, kao i jazz, nijesu komercijalni kao neki drugi žanrovi i instrumenti koji se potenciraju, Savić vjeruje da ovaj žanr ima budućnost :
– Publika za ovu vrstu muzike ovdje definitivno postoji. Uz to, raduje me i da imate Jazz festival, koji nas očekuje krajem avgusta, na kojem će nastupiti i bubnjar kojeg smo večeras slušali, koji svira inače i u bendu Vasila Hadžimanova. Ono što je specifično za ovaj festival saksofona jeste da ovo nije džez festival, nego je i klasični i džez festival, dakle saksofon nalazimo u oba žanra – pojasnio je Savić.
festival Saksofon 120816 2Ljubitelje saksofona očekuju još dva fantastična koncerta. Večeras, takođe u bašti Gradske kafane od 21 h, predstaviće se kvartet saksofona Papandopulo iz Hrvatske – kojeg čine: Nikola Fabijanić – sopran saksofon, Gordan Tudor – alt saksofon, Goran Jurković – tenor saksofon i Tomislav Žužak – bariton saksofon.
Završni koncert planiran je za sjutra veče, na Trgu od muzike, na platou kod Muzičke škole. Od 21 h sviraće Uki Ovaskainen, Nikola Arsenijević kao i direktor festivala, Milan Savić.
Festival saksofona Summer SAXperience organizovan je u saradnji sa festivalom Belgrade SAXperience i Muzičkom školom Herceg Novi.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code