Sakupljači sekundarnih sirovina uče da rukuju otpadom i sindikalno se povezuju

Sakupljači sekundarnih sirovina uče da rukuju otpadom i sindikalno se povezuju

0
Podijeli

U prethodnim mjesecima NVO Mladi Romi je omogućila za 18 kandidata  iz bokeljskih opština i Budve sticanje dodatnih znanja iz oblasti udruživanja i sindikalnog djelovanja, zaštite na radu, finansijskog poslovanja i preduzetništva. Organizovane su tri obuke.

Osim toga u novembru prošle godine  prvi put osnovan je strukovni Sindikat sakupljača sekundarnih sirovina u Crnoj Gori, kako bi poboljšali  znanja iz oblasti rukovanja otpadom, preduzetništva, radnog prava i poslovanja, te ojačali  sopstvene strukture koje će im omogućiti poboljšanje uslova rada, ravnopravan tretman na tržištu rada kao i adekvatnu valorizaciju rada. Ovo se se čulo na okruglom stolu sa lokalnim samoupravama i Komunalnim preduzećima Herceg Novog, Tivta, Kotora i Budve, kojeg su organizovali Mladi Romi i Unija slobodnih sindikata Crne Gore.

Picerija i restoran

– Mladi Romi su kroz projekat “Waste no chance! – Unapređenje zapošljivosti i radnih prava Roma sakupljača sekundarnih sirovina”,  obezbijedili opremu za presovanje i vaganje sekundarnih sirovina, u vrijednosti od 18 hiljada eura. U nastavku projekta ona će služiti  sakupljačima sekundarnih sirovina u četiri opštine. Na ovaj način se postiže podizanje nivoa učešća Roma sakupljača sekundarnih sirovina u procesu njihovog uključivanja na tržište rada i razvoja poslovanja – navodi direktor NVO Mladi Romi, Samir Jaha.

Projekat je finansiran sredstvima Evropske Unije, a NVO Mladi Romi ga implementira u saradnji sa Unijom slobodnih sindikata Crne Gore.

Na okruglom stolu govorili su šef sektora za saradnju u ime Delegacije Evropske Unije, Herman Spitz,  Branka Milašinović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, kao i Srđa Keković iz Unije slobodnih sindikata.

– Cilj okruglog stola bio je da ukaže na prednost i značaj  organizovanja sakupljača sekundarnih sirovina, kao i da zajednički razmotrimo  i iznađemo  odgovarajuće održive modele saradnje sakupljača sekundarnih sirovina, Opština i komunalnih preduzeća – kaže Samir Jaha.

Osim  predstavnika lokalnih samouprava i Komunalnih preduzeća iz Opštine Budva, Kotor, Tivat i Herceg Novi, prisustvovali su predstavnici Ambasade Njemačke i Oebsa.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code