Samo češki konzorcijum dostavio ponudu za kupovinu Instituta Igalo

Samo češki konzorcijum dostavio ponudu za kupovinu Instituta Igalo

16
Podijeli

Na petom tenderu za privatizaciju Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju Dr Simo Milošević, ponudu za prodaju 56,4806 odsto akcijskog kapitala Instituta jedino je u predviđenom roku ponudu podnio češki Konzorcijum Philibert i Vile Oliva, saopšteno je iz Vlade.

Podsjetimo da je Hotelsko turističko preduzeće Vila Oliva vlasništvo podgoričkog biznismena Žarka Rakčevića, koji je na Montenegroberzi za 2,9 miliona eura kupio u avgustu prošle godine više od 25 odsto akcija Instituta Simo Milošević iz Igala, koje su bile u vlasništvu Vlade Srbije.

Picerija i restoran

U skladu sa Planom privatizacije za 2018. godinu, Tenderska komisija za privatizaciju je počela aktivnosti na pripremi i sprovođenju tendera za prodaju akcijskog kapitala Instituta, saopšteno je iz vladine Službe za odnose sa javnošću.

– Tokom 2018. godine dostavljeno je nekoliko pisama o namjerama potencijalnih investitora za privatizaciju Instituta, registrovala su se tri učesnika na tenderu (otkupila tendersku dokumentaciju i potpisala Izjavu o čuvanju povjerljivih podataka), međutim, u predvođenom roku dostavljena je samo ponuda konzorcijuma češke kompanije Philibert, koja je dio Grupe Cimex i Vile Oliva – navode iz Vlade.

Javni poziv za prodaju 56,4806 odsto akcijskog kapitala Instituta  je objavljen 16. oktobra prošle godine sa rokom za dostavljanje ponuda do 14. januara 2019. godine do 12:00 časova.

“Javnim pozivom i tenderskom dokumentacijom definisani su kvalifikacioni uslovi koje ponuđač mora da ispuni kao i minimalni uslovi koje ponuđač treba da ispuni kako bi ponuda bila uzeta u razmatranje. Ispunjenost Kvalifikacionih uslova ocjenjivaće se nakon prijema i otvaranja paketa sa ponudom. Tenderska komisija neće razmatrati ponude koje ne ispunjavaju minimalne uslove, a otvaranje dostavljene ponude će se obaviti na sjednici Komisije koja če se održati tokom ove nedjelje”, navode iz Službe.

Nakon otvaranja ponude, Komisija će ispitati da li dostavljena ponuda ispunjava kvalifikacione uslove nakon čega će, u roku od 15 dana biti vrednovana u skladu sa kritrijumima definisanim Instrukcijama ponuđačima.

Tenderska komisija za privatizaciju će, nakon sprovedenog tendera, podnijeti Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte Izvještaj o rezultatima tendera radi usvajanja.

16 Komentari

 1. Vlada je prodala skoro sve Hercegnovske nekretnine..
  Mamula,Meljine Bolnica,Kumbor,Brodogradiliste,Lustica,Tamaris,Igalo Hote, Rvi,Rivijera,Hotel Plaza,Metalurg,Topla,Boka Park,itd…
  zasto se niko ne buni demonstracije? najlakse je zaustaviti saobracaj ..jedna magistrala..hiljadu auta i to je to..
  Opstina Herceg Novi i Npvljani i Igaljanisvi stanovnici opstine su vodili racuna o gradu..sadili..radili..a sada sve je to Vlada oduzela i prodaje kao da Vlada ne radi za Narod?
  Svi gledamo kako se javni objekti i povrsine ,plaze,rijekw..privatizuju!!
  Anarhija!!!

  26
  2
 2. SVE SMO PRODALI OSTALA JE BANJA I TO CEMO DJAVOLU DA DAMO PA NA IZBORE PA CEMO ZA 20 E DA GLASAMO KOJE CE NAM IDUCI MESEC ZLNA RACUNIMA ZA STRUJU UZETI GLASATI ZA OVE STO NAS DOVEDOSE DO PROSJACKOG STAPA. NEMA VISE REHABILITACIJE NASE PREVREMENO RODJENE DECE INVALIDA PENZIONERA DECE SA POSEBNIM POTREBAMA. MI SMO KRIVI NISU ONI KRIVI STO NAM OVO RADE.

  22
  8
 3. Jedna familja je odlucila da se Institut mora prodati na bilo koji nacin i tako ce da bude.Bukali se mi,revali,demonstrirali,isto nam se pise.Ne treba ici dalje od uspjesne prodaje “Boke”,”Mjesovitoga”,”PKB-a”,Meljina,Bijele,Viniprometa,Doma RVI i sl.
  Glasacka masinerija sa licnim kartama to mora da podrzi,i to je to.Oteto-prokleto!!
  Nase pravosudje ce sigurno reagovati,ali kada prodju svi rokovi.

  25
  8
  • Takvu konstataciju možete napisati ako ste dobro upoznati sa situacijom u Banji. A očigledno nijeste, jer smatram da je Vaša konstatacija politikantska i zlonamjerna. Ali, ja Vam oponiram, iako ne radim u Banji, ali sam dobro upoznat sa situacijom. Banja je mnogo sredstava u zadnjih 7-8 godina uložila u modernizaciju mnogih postrojenja i uređaja. I to sve iz vlastitih sredstava. Da napomenem : Banja nije zdravstvena organizacija na budžetu. banja je organizacija , odnosno Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju “Dr Simo Milošević” koja funkcioniše isključivo preko prodaje svojih kapaciteta ( Fondu zdravstvene zaštite, stranim korisnicima usluga: Nnorveškoj, Holandiji i dr.). Obiđite Banju, pa ćete vidjeti šta je sve urađeno. A da napomenem, nijesam ni član , ni simpatizer nikakve stranke, a u Banji imam veliki broj prijatelja.

   17
   1
 4. Što više istražujem, sve je zanimljivije.
  U Češkoj je baš ovih dana veliki skandal oko Cimex group Praha. Nju je 2017 preuzeo kontroverzni biznismen Viktor Hlup (Victor Chlup) i 6.1.2019 je priveden zbog organizovanog kriminala.
  Firma Philibert koja je dio Cimex group je u stvari turistička agencija, specijalizovana za francusko tržište, koja se bavi organizacijom posjeta Pragu.

  39
  3
 5. Nije češki konzorcijum nego crnogorsko-češki.
  HTP vile Oliva je crnogorska kompanija koja je već kupila 26% Instituta. Vlasnik je Žarko Rakčević.
  Cimex group je investicioni fond iz Češke, koji je specijalizovan za investiranja u nekretnine, posebno hotele i poslovne objekte.
  Nijedan od partnera se ne bavi zdravstvenom djelatnošću.
  Ponuda nije objavljena pa ne znamo kakve investicije planiraju, ali pretpostavljam kuda ovo vodi.

  43
  4
 6. Meni nije, a vjerujem i mnogima, jasno zašto se naprasno godinama pokušava prodati jedan od brendova i bisera CG. Pročitao sam negdje da je Banja ( tako je ja zovem, jer odavno nikakav institut nije) po broju zaposlenih- oko 700- treća institucija u CG ( iza pošte i elektrodistribucije). Pročitao sam da Banja radi bez finansijskih gubitaka. Zašto prodavati? Da bi se srušilo staro zdanje u koje su mnogi stanovnici CG dolazili godinama.I Soliter. Da bi se uzurpiralo 70-80 hiljada kvadrata zemlje oko ” Titove vile”? Da bi se čak uzelo i ono 3000 kvadrata ispred nekadašnjeg ” Agruma”. Da bi se srušilo” Dječje odejeljenje” koje bi, da ima države, bilo ustupljeno za školu u Igalu. Na kraju, neka gospodari naših života prodaju prvo ” Plantaže”. Ne mogu. Zašto?! U sirotom Novom mogu sve!

  48
  7
  • Nije ni 70 hiljada oko vile ni 3hiljade oko Agruma nego 230hiljada zemljista i 87 hiljada poslovnog prostora. Ne privatizuje se da bi se onaj ko kupi bavio zdravstvenim turizmom vec da bi preprodao i ugradio se puta 4. Ni u kataklizmicnom scenariju investitor nece ostati bez profita a propast zdravstvenog turizma ce bit svaljena na lokalnu upravu

   • Slažem se. Samo sam naveo primjer. A poznata mi je ukupna površina i izgrađenog prostora i zemljišta po Šištetu sa kojim Banja raspolaže. I onom velikom livadom gdje se ljeti montira ringišpil.

 7. A koja jadna tenderska komisija? Posle onih koverti što se guraju u džep, afere Telekom, 11 miliona eura vracenih tako što je 1 milion kružio od jedne banke do druge itd, samo mentalno osakaćeni mogu vjerovati Dps-u i institucijama koje oni formiraju.

  77
  15

Ostavite komentar

*

code