Početna Eco Samo jedan proizvođač iz Kruševica ostvario podršku agrobudžeta

Samo jedan proizvođač iz Kruševica ostvario podršku agrobudžeta

3

Podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja iz Agrobudžeta za ovu godinu za proizvođače povrća, iz hercegnovske opštine do sada je ostvario samo jedan proizvođač krompira sa Kruševica.

On je, prema riječima Mileve Marić iz Savjetodavne službe za biljnu proizvodnju, ispunio sve neophodne uslove, a već godinama se uspješno bavi sadnjom krompira.

Picerija i restoran

Mali odziv ratara Marić objašnjava jako malim parcelama u Herceg Novom, iako je, ako se radi o jednoj biljnoj vrsti, moguće zbrajanje parcela. Međutim, male su površine i malo je proizvođača da bi se zadovoljili kriterijumi podrške.

– Ranijih godina u ratarstvu je bio veći odziv, ali su i kvote bile bile manje. Posljednjih godina, te kvote su povećane, jer se uvodi red, ali ljudi se i slabo prijavljuju u Registar poljoprivrednih proizvođača, što je jedan od osnova da bi se ostvarila podrška, pojašnjava ona.

Umjesto 50% podrške koju su dobijali proizvođači svih vrsta povrtarskih kultura, ove godine, podršku do 40% vrijednosti investicije dobijaju proizvođači dominantno zastupljenih vrsta povrća, kao što su paradajz, paprika, lubenica, dinja, krastavac i kupus, dok veću podršku do 50%, dobijaju proizvođači ranog povrća u plastenicima i manje zastupljenih vrsta povrća na otvorenom polju, radi širenja asortimana i perioda prispijevanja povrća, odnosno povećanja konkuretnosti domaćih proizvođača.
Na području novske opštine do sada je posađeno najviše krompira navodi Marićka, strahujući da bi prinos mogao podbaciti zbog sušne sezone:

“U periodu kada je trebalo da bude dosta navodnjavanja, kiša je izostala, tako da u toj glavnoj tera-fazi biljaka, proizvođači su bili prinuđeni da se snalaze na drugi način. Riječ je o krajevima gdje nema vodovodne mreže, pa su proizvođači morali sami da angažuju cistijerne. To nije nimalo jeftino, jer jedan dolazak cistijerne košta između 60-80 eura da bi se izvršilo navodnjavanje u jednom turnusu. U Kruševicama će možda i biti nekog prinosa, ali strahujem da će na Vrbanju podbaciti”, smatra Marićka.

Proizvođačima povrća na raspolaganju su bile i druge mjere podrške Agrobudžeta kao što su podrška kopanju bunara, podrška preradi na gazdinstvima, pozivi IPARD like projekta, kao i direktna podrška po hektaru u iznosu od 180 eura.

3 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code