Početna Kultura Samostalna izložba slika Ane Bogdanović “Lullaby” u Luštici Bay

Samostalna izložba slika Ane Bogdanović “Lullaby” u Luštici Bay

0

Izložba slika autorke Ane Bogdanović, pod nazivom “Lullaby”, biće postavljena u Villa Cesare, Lustici Bay od 3. do 6. septembra 2021.
Ceremonija svečanog otvaranja izložbe biće održana 3. septembra u 18 h, kada će prisutni imati priliku da upoznaju autorku i čuju nešto o njenom radu.

Ana je rođena u Beogradu 1.10.1993. Diplomirala je na državnom Britanskom Univerzitetu ‘London School of Commerce’ biznis smjer. Sa slikanjem se susrijeće od najranijih dana. Slikarstvo uči u radionicama poznatih autora u Njujorku i Beogradu. Slikanje usavršava u ateljeu velikog srpskog slikara, Miodraga Elezovića. Iza sebe ima veliki broj grupnih izložbi, dok šest, za nju veoma posebne, šest samostalnih prikazuju njen život. Izložbe „Intuicija”, „Iskra”, „Apokalipsa” „Mreže”, “Rascvetavanje” i “Vera” nastale su kao rezultat njenih pojedinačnih, emocija, toliko snažnih da vas dodiruju.

Pored slikarstva, Ana radi u sektoru Informacionih Tehnologija. Radni dan provodi iza laptopa, a potom se posvećuje svom unutrašnjem, prirodnom, urođenom nagonu za stvaranjem, do kasno u noć.

“Kada kreiram, to nije u ovoj vremensko prostornoj dimenziji već visoko gore, u Univerzumu. Apstraktna umjetnost kojom se bavim jeste slobodna ili nepredmetna umjetnost, koja nesputano istražuje kombinovanjem svih likovnih elemenata. Samim tim ona za mene znači oslobađanje. Kroz apstraktno slikarstvo uspijevam da uhvatim iskru energije, momenat, emociju prenoseći je u fizički opipljiv oblik – umjetničko djelo. U mom stvaralaštvu odnos slike i crteža svodi se na lični doživljaj kako sebe tako i svijeta, stvarajući razigranu atmosferu kroz linije i boje koje paraju površinu. Ono što je važno da naglasim jeste lični osećaj istraživanja obrisa duše kroz crtež. Nazivi mojih slika i izložbi asociraju na dominantno osjećanje koje proživljavam u procesu stvaranja. S time, ova izlozba pod nazivom ‘Lullaby’ u prevodu kao ‘zatišje’ ili ‘uspavanka’ indikuje melahoniju koju nosi Septembar, kraj ljeta, ali ujedno i oznacčva poseban period mog života u kome čekam prvo dijete i stvaram umjetnost u sasvim ‘drugom stanju’, rekla je Ana o svom stvaralaštvu.

Slikar i likovni kritičar, Dušan Đokić, napisao je o Aninom radu:

“Rukopis iskričave energije, direktan gestualni iskaz, u slikarskim prizorima asocijativno-apstraktnih konfiguracija, u prvom mahu ukazuje na moguća srodstva sa invencijama poetskih zapisa Anri Mišoa, Saj Tvomblija ili legende Mark Tobija, uglavom u početnoj, instiktivnoj fazi impulsa i linija, sa izbjegavanjem centričnih grupisanja i strogih vidova komponovanja difuzni slobodni njen ukupni likovni izraz usmeren je ka širini, osećajnoj dubini asocijacija, koje se javljaju tek u završnim fazama slučajnog rada. Izgleda da su se u periodičnim fazama približavanja zasebnoj likovnoj intuiciji, od rane mladosti, dešavala plodonosna ukrštanja pouka i stečenih, suverenih linija izraza sa pronicljivim uočavanjem i kritičkim opservacijama u pogledu izbirljivosti onoga što je izražajnom vidu moguće i prihvatljivo. Sa rijetko izoštrenom crtom pronicljivosti i uvida u često složeni kontekst otkrića u novim likovnim senzacijama, ona je sve više i pomnije dopunjavala poetiku bazu sopstvenog rada, u mnogim spontano dosegnutim temama, oblikovanih u žaru neofita. Zbog svega toga, otvorenosti ka transparentim i naizgled lakim harmonijama; taj odlučni korak ka onom najdubljem, samospoznaji i sopstvu, ka izvoru unutrašnje iskre, poklopio se sa veoma slobodnim otvorenim kompozicijama, sa sve većim udjelom emocija i kreativnog momenta, složenog višezvučja ali i koherentne optike, kao da slijedi čuvenu knjigu „Relearning to see“ ili pak treće uho sa otvorenom duševnošću ka sintezama, kao primer uzornog razvoja sui generis. Tri njena samostalna istupa u kratkom periodu su zaista pravi podvig”.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code