Šampioni nikada ne spavaju: Sve selekcije PVK Jadran ambasadori Herceg Novog i...

Šampioni nikada ne spavaju: Sve selekcije PVK Jadran ambasadori Herceg Novog i Crne Gore

1
Podijeli

Iza plivačkog vaterpolo kluba Jadran je još jedna uspješna godina. Urađeno je mnogo u bazenu i oko njega.

Možda su nas Jadranaši i navikli da je sve to normalno i očekivano, ali kada bolje razmislimo i analiziramo sve to je iznad realnog i plod je višegodišnje, decenijskog sistematskog rada u klubu.

Picerija i restoran

Apsolutni primat na domaćoj vaterpolo sceni

Jadran je i dalje neprikosnoven da domaćoj vaterpolo sceni. U 2018. godini osvojene je državno prvenstvo 2017/18. u maju mjesecu i to peto za redeom, ukupno 14-to u istoriji kluba. Krajem godine ubjedljivije nego ikada osvojen je i državni KUP 2018/19, osmi za radom, takođe 14-ti.  Pet prvenstava i osam KUP-ova najbolje govori o dominaciji i kontinuitetu Jadranovih uspjeha na domaćoj vaterpolo sceni. U regionalnoj ligi osvojeno je treće mjesto, i dalje Jadran je jedini klub iz Crne Gore koji je izborio pravo učešća na završnom turniru. Već duži niz godina Jadranaši su pravi ambasadori našeg vaterpola u tom regionalnom takmičenju. U 2018. godini u Herceg Novom se igrala Liga Šampiona, najelitnije evropsko vaterpolo takmičenje. Gostovali su velikani poput: Solnoka, Pro Recca, Egera, Špandaua…Na kraju, Jadranašima je za dlaku izmakao plasman na zavšni turnir F8. Jadran je zvanično zauzeo 10-to mjesto u Evropi sa najmanjim budžetom od svih 16 ekipa.

Rezultati mlađih vaterpolo selekcija bolji nego ikada

Na stazama svojih starijig kolega, mladi vaterpolisti Jadrana Carine postižu vrhunske rezultate. Jadran je najuspiješniji klub Olimpijskih nada, regionalnog takmičenja mlađih vaterpolo selekcija, za ovu sezonu. Od pet kategorija dječaci sa Škvera u četiri su zauzeli prvo, a u jednoj drugo mjesto. Ekipe 2001, 2003, 2006 i 2007 godište okitili su se najsjajnijim odličjima. Njihove kolege, vaterpolisti 2005 godište, uz veliki trud došli su do, ništa manje sjanijih, srebrnih medalja.  Pored rezultata u ovom takmičenju, Jadranaši su potvrdili i primat u okviru Crne Gore kroz domaći KUP i Prvenstvo. Nizale su se pobjede i uspjesi. Postavljen sistematičan i obiman rad koji sporvode 8 vaterpolo trenera u klub evidentno daje vrhunske rezultate.

Tradicija kluba se njeguje, ime i zastava kluba zaštićeni kao intelektualna svojina

Posebna pažnja posvećuje se tradiciji kluba, a u 2018. godini urađeno je jako puno. Sistematizovana je kompletna istorijska građa kluba, sva dokumenta, po pravilima arhivatorskog zanata. Oko 120 punih registratora, hronološki složenih, pričaju Jadranovu istoriju. Kroz dokumenta, koji su ovim poslom definitivno sačuvani od zaborava, priča je učinjena dostupnom. U saradnji sa Radijom Jadran i našim portalom, predsjednik Skupštine kluba, Boro Mračević, kroz, do sada, 20 emisija „Priče iz trofejne sale Jadrana“ predstavio je storiju o prvih 70 godina kluba. Imali smo priliku čuti sve detalje od osnivanja kluba, preko istorijskih titula 1958. i 1959. godine, do ideja, projekata i pokušaja izgradnje bazena u Herceg Novom. Priče su prožete prije svega činjenicama i događajima koji su važni za taj period, ali i anegdotama i zanimljivostima. Serijal je izazvao pažnju i veliki broj pregleda. Sa ovim je na još jedan način sačuvano od zaborava sve ono što se dešavalo u Jadranu i oko njega. Trenutno se radi na sistematizaciji foto arhive.

Memorandum Jadrana 1940. godine iz dubrovačkog Arhiva

U 2018. godini završen je i posao zaštite vizuelnog i verbalnog identiteta kluba, što znači da su zastava kluba i ime kluba zaštićeni u Zavodu za intelektualnu svojinu. Svako njihovo dalje korišćenje bez saglasnosti i odobrenja kluba predstavlja, prekršaj i narušavanje intelektualne svojine. Po zaključcima sa poslijednje Skupštine kluba pristupilo se izradi elaborata, o korekciji godine osnivanja kluba sa 1926 na 1922, s obzirom da postoji  relevantna dokumentacija koja potvrđuje da je od 1922. godine funkcionisao sportski klub Jadran sa vaterpolo i plivačkom  sekcijom.

Stari i zaslužni Jadranaši se ne zaboravljaju, Buco nas je napustio u prethodnoj godini

I u 2018. godini nastavljena je dobra praksa dodjelom priznanja onima koji su obilježili Jadranovu istoriju. U julu je upriličena svečanost na kojoj su uručena priznanja svima onima koji su dali doprinos uspjesima i afirmaciji kluba, a rođeni su u periodu 1950-1959 gidine. Dobitnici priznanja su: Mila Andrić, Darija Benusi, Ariana-Ari Mirković, Katica-Cica Trojanović, Veselin-Vesko Nikolić, Rajko Brajović, Vesko Čerović, Lazar-Buco Ćorović, Milan-Minja Musić, Predrag-Bato Stanišić, Jovan Miščević, Zoran-Zoz Mustur, Boro Mračević, Stanko Zloković, Miodrag–Mićo Pavlović, Stevan-Stevo Spaić, Dušan–Duško Sredanović, Željko-Trle Andrić, Miroslav-Miro Tomović, Veselin-Vesko Ćukovioć, Zoran-Zojka Ivanovski, Mihailo-Pećo Pečurica.

U protekloj godni urađen je i pravilnik o nagradama i priznanjima kluba, koji je sastavni dio statuta i koji jasno opisuje kriterijume priznanja kluba. Ubuduće Jadran će onima koju su obilježili klubsku istoriju dodjeljivati priznanje „Zaslužnog“ i „Počasnog“ člana kluba. Počasni član kluba je najveće prizanje koje klub uručuje. Na novogodišnjem koktelu, shodno odlukama Skupštine kluba uručena su i priznanja „Počasnog“ člana onima koji ispunjavaju kriterijume a rođeni su zaključno sa 1950 godinom. Ovo prestižno priznaje dobili su: Melanija Andrić Erdevički, Zagorka Golubin Mikić, Ljiljana Stanišić Zloković, Natalija Bajković Vukotić, Tija Čamdžić, Boris Čukvas, Slobodan Pura Uljarević, Ratomir Pajo Pavlović, Dejan Dabović i Rajko Brajović, a prije njih i Božidar Cikota Štanišić, Ivan Zuber, Mila Brajović i Lazar Buco Ćorović, omiljeni Jadranaš, dugogodišnji član uprave koji je nakon kraće i teške bolesti preminuo u novembru.

Bazen na Škveru, svijet u malom

Broj onih koji su posjetili i trenriali ili se takmičili na bazenu Jadran na Škveru povećava se iz godine u godinu. Do sada je bazen posjetilo preko 20 reprezntacija i 80 klubova.

U 2018. godini bazen na Škveru i Herceg Novi posjetile su ekipe iz: Holandije, Finske, Njemačke, Amerike, Južnoafričke republike, Rusije, Španije, Kazahstana, Francuske, Mađarske, Australije, Novog zelanda, Italije, Belgije, Izraela, Kine a sigurno najegzotičnija posjeta je bila iz Zimbabvea, gdje je na trening kampu u Herceg Novom u avgustu gostovala njihova juniorska ženska reprezentacija.

Jadran i Jadranaši okosnica svih reprezentacija i lokomotiva crnogorskog vaterpola

Bez dileme, Jadran je lokomotiva crnogovrskog vaterpola, to je svima jasno. U klubskoj konkurenciji kako za seniore tako i u mlađim kategorijama Jadranaši su neprikosnoveni. Vaterpolisti iz Herceg Novog su i okosnica svih reperezntacija Crne Gore u vaterpolu. Senirosku reperezntacija koja je osvojila Svjetsku Ligu i bronzu na mediteranskim igrama činili su mahom Novljani. U bazenu: Bojan Banićević, Stefan Vidović, Đuro Radović, Aleksandar Ivović, Saša Mišić, Vladan Spaić, Slaven Kandić, kao i Dragan Drašković i Marko Petković koji nose kapice šampiona sa Škvera. Pored bazena opet Novljani, selektor Vladimir Gojković i njegov stručni štab, koji čine trener Zoran Ivanovski, doktor Predrag Dabović i fizioterapeut Dejan Mihajlović. Omladinska vaterpolo reprezentacija Crne Gore vratila se iz Minska sa Evropskog Prvenstva sa srebrnim odličijem. Jadranaši Đuro Radović, Petar Mijušković, Luka Murišić, Martin Gardašević, Uroš Vučurović i Danilo Radović dali su ogroman dopinos ovom uspijehu. U stručnom štabu ove selekcije bio je proslavljenji golman sa Škvera, Miloš Šćepanović.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code