Početna Društvo Sanacija cjevovoda kroz Konavle za 200.000 eura

Sanacija cjevovoda kroz Konavle za 200.000 eura

19

Za sanaciju oštećenja na oko 18 km dugom čeličnom cjevovodu fi – 700 kroz Konavle neophodno je izdvojiti oko 200.000 eura. Do kraja godine hercegnovski Vodovod bi trebalo da organizuje geodetsko snimanje trase i zamjenu mjerača protoka na vodostanu „Plat“, precizirano je na sastanku predstavnika dva komunalna preduzeća i HE Dubrovnik, u Konavlima.

Na cjevovodu posljednjih godina nije bilo većih intervencija. Oštećenja su velika i sanacija više ne mođe da se odgađa.

– Dobili smo ponude i precizno znamo šta treba da radimo. Riječ je o sumi od oko 200.000 eura – potvdila je direktorica Vodovoda i kanalizacije d.o.o Herceg Novi, Olivera Doklestić.

Ona je sa saradnicima o neophodnoj sanaciji mreže, ali i budućoj saradnji, razgovarala sa direktorom Konavoskog komunalnog društva, Markom Glavićem, te novim direktorom Hidroelektrane Dubrovnik, Ivanom Krnićem.

– Najprije će biti obavljeno geodetsko snimanje čitave trase kroz Konavle, da bi se pokrenula procedura uknjižbe cjevovoda u zvaničnim katastarskim dokumentima. Neophodno je da se uradi zaštita cijevi, jer je došlo do ispada na oko 200 m dužine, odnosno, došlo je do oštećenja gabiona i tu se predviđa izrada zaštitne konstrukcije. To je i najveća investicija od oko 100.000 eura, plus pdv. Takođe, je potrebno uraditi zamjenu muljnog ispusta na lokaciji Zvekovica na čeličnom cjevovodu, kao i rekonstrukciju cjevovoda na Obodu, u dužini od 30 metara sa izradom armirano – betonskih blokova, navela je Doklestić.

Zamjena mjerača protoka na vodostanu “Plat” neophodna je kako bi se izmjerile količine vode koje ulaze u sistem, prolaze kroz Konavle. Riječ je o komparaciji sa ulaznim podacima koje pokazuje mjerač na Filter stanici „Mojdež“. Ti radovi će koštati oko 30.000 eura.

– DOO Vodovod i kanalizacija će do kraja godine uraditi zamjenu novog mjerača protoka i obaviće precizno geodetsko snimanje čitave trase cjevovoda nakon čega će pokrenuti procedru za njegovu uknjižbu. Ove radove će finansirati hercegnovski Vodovod, dok će veći radovi ući u kapitalne investicije Opštine Herceg Novi. Dok budu trajala izrada nove zaštitne armirano – betonske konsturkcije neće se morati zatvarati voda u cjevovodu – navela je Doklestić.

Prema njenim riječima, sve manje intervencije i kvarove na cjevovodu obavezno je da sprovede Konavosko komunalno društva, koje redovno obilaze trasu i sanira ono što je u njihovom domenu. Za veće sanacione radove nadležna je Opština Herceg Novi, kao vlasnik cjevovoda i otvoriće radove nakon sprovedene tenderske procedure.

– Bilo bi dobro da se sve realizuje do naredne turističke sezone. Svi veći sanacioni radovi ulaze u domen investiranja Opštine – objasnila je Doklestić.

Kako kaže, ovi razgovori protekli su u prijateljskoj atmosferi i nada se da će saradnja u dobrom duhu sve tri strane biti nastavljena.

Inače, hercegnovski Vodovod redovno, mjesečno, uplaćuje preko Opštine Herceg Novi – Konavoskom komunalnom društvu na ime naknade za transport vode 25.000 eura.

19 Komentari

 1. A jao što si dosadan BRE! Tri puta po istom, pa da je simfonija ljepote i mudrosti dosta je.
  A nije, već čista budalaština. Nisam ni ja sretan sa tim cJevovodom, ali je i dalje voda jeftinija deset puta nego iz regionalnog. Pitaš li se gde oni formiraju cenu vode, na početku ili na kraju cJevovoda. Ili u Podgorici.
  Pročitaj šta ti reče Komšija, šta nije jasno?

 2. O kakvom “zakupu” trase govorite? Voda stiže tim cevovodom iz strane države. A gde je formirana cena vode: u stranoj državi (na početku cevovoda, što nije logično!) ili na ulasku u Crnu Goru (na kraju cevovoda, što je normalno!)? Pa ko treba da održava cevovod? Građani koji koriste vodu iz tog vodovoda plaćaju najskuplju vodu u regionu!

  3
  7
 3. Sjećam se da sam svojevremeno slušao radio prenos iz Skupštine Herceg Novi. Jedan delija je gromoglasno tražio da Herceg Novi dobije zbog tog vodovoda KORIDOR kroz Konavle?!
  Šta je sa tim predlogom, je li usvojen? Kako se zove taj delija: je li dobio Oktobarsku nagradu grada Herceg Novog? Tako pametan čovjek je barem toliko zaslužio!

  5
  7
 4. A sto se te pare od popravki i one sto se daju mjesecno Konavljanima , ne skupe i napravi cjevovod od Bileckog jezera preko Vrbanja do filter stanice Mojdez, i da imamo vodu kvalitetnu i da ne placamo nikome prolaz i da zavisimo od tudje dobre volje. Da budemo svoji na svome.

  8
  4
 5. Kako je bilo na vrbanj na rucak sto je direktorica organizovala za svoje ljubimce..trosite pare na gluposti znaci imate viska para.. narod redovno placa vodu sram vas bilo

  20
  8
 6. Pitanje je: gde se plaća “potrošena voda” koda dolazi u Herceg Novi putem ovog cevovoda? Čija je obaveza održavanje ovog cevovoda? Nije moguće da je obaveza opštine Herceg Novi održavanje cevovoda u stranoj državi! O čemu se zapravo radi?

  11
  4
  • Radi se o tome da si uzeo u zakup trasu kroz koju prolazi cjevovod i plaćaš nadoknadu. Cjevovod si dužan da
   odrzavas jer naplaćuješ vodu. Ako ti ne odgovara izvadi cijevi i ponesi doma niko
   ti ne brani, genije.

   7
   8
   • O kakvom “zakupu” trase govorite? Voda stiže tim cevovodom iz strane države. A gde je formirana cena vode: u stranoj državi (na početku cevovoda, što nije logično!) ili na ulasku u Crnu Goru (na kraju cevovoda, što je normalno!)? Pa ko treba da održava cevovod? Građani koji koriste vodu iz tog vodovoda plaćaju najskuplju vodu u regionu!

    4
    5
 7. Manje Ceca, Brena,i ostalog rasipanja para na turbo-folk-šund gluposti pa ce biti i za opravku i održavanje vodovoda……
  Ipak je H2O važnija od “mentalnog zagađenja” našeg Herceg Novog?

  36
  3
  • C max , bravo na komentaru, sve si rekao dupla dobit, smanjujemo mentalno zagađenje i imamo novca za mnogo vaznije stvari. ,izgraditi trotoare pogotovo Zmijice,čistiti i prati ulice, saditi zelenilo,itd

   12
   1
  • Turbo-folk je veliki i važan privredno-ekonomski faktor. Bolje i to nego da narod izludi i ponovo krene u ratove. Ovako se narod izđuska i osjeća potom bolje nego što mu je inače.
   Možda bi bilo dobro pozvati turske turiste u Herceg Novi: uz turkoidnu muziku i hranu osjećali bi se kao kod kuće, a možda bi u Novi dospjeli i turski mizički originali. Herceg novi bi garantovano procvjetao!

   8
   6
 8. Vlasnik cjevovoda je Opština Herceg-Novi????
  Nisam pronašao taj podatak u popisu imovine koji je radila Direkcija za imovinu Opštine Herceg-Novi, a usvojila lokalna skupština.
  A šta mu dođe Konavosko komunalno društvo, pa je ono obavezno da plaća manja intervencije?
  Zakupac? Korisnik? Držalac?
  I koji to vlasnik ne naplaćuje korišćenje cjevovoda, već još plaća naknadu za transport vode svojim cjevovodom?

  20
  5
 9. DOK IMA OVACA BICE I VUNE .GDJE VAM JE PONOS KAD CE ONAJ VODOVOD IZ MORINJA CUVENI PROJEKAT SNP I BRACE IZ KOALICIJE 4C. NESPOSOBNA DVOLICNA .KOMPLET SO I JAVNA PREDUZECA SKJ I POTOMCI PRESVUCENI U DRUGA ODJELA KAKO LAGODNO ZIVJETI NA DRZAVNE JASLE PIH GADITE SE VISE IOLE NORMALNOM COVJEKU.

  18
  7

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code