Početna Društvo Sanacija skala Danice Tomašević i Marka Vojinovića na jesen

Sanacija skala Danice Tomašević i Marka Vojinovića na jesen

15

Agencija za izgradnju i razvoj  završila je projekat rekonstrukcije skala Danice Tomašević, za koje bi Opština Herceg Novi, kao investitor, trebalo da izdvoji skoro 70 hiljada eura. Radovi bi trebalo da počnu nakon sezone i da budu završeni do kraja godine.

Riječ je o zahtjevnom projektu budući da je riječ o veoma dugoj skalinadi u gradu. Uređenje/rekonstrukcija trebalo da se radi u tri faze, priča za Radio Jadran direktor Agencije, Boro Lučić

– Uređenje ovih skala složenije je od uređenja skala Jova Dabovića, jer je ovdje teren na nekoliko mjesta ulegao. Sanaciju planiramo u tri vezane faze. Najprije bi trebalo sanirati skale, pa tek onda slijedi uređenje. U I fazi planirano je uređenje terena – betoniranje, ravnanje i slični radovi, II faza podrazumijevaće popločavanje najvjerovatnije kamenom. Projektom smo ostavili mogućnost postavljanja dvije vrste kamena ili behatona. U III fazi postavljaće se rukohvat sredinom skala i par klupa na podestima – objašnjava Lučić.

Skale Danice Tomašević su među najfrkventnijim u gradu, a duge su skoro 150 m. Donji dijelovi pri Šetalištu Pet Danica na nekoliko mjesta su ulegli, skale zdrobljenje. Privremeno rješenje kojim su na ivicama skala postavljene željezne lajsne da ih „drže“ nije se pokazalo idealnim, jer su se ubrzo odvojile. Da ne pominjemo da tokom ljetnje sezone, skalini, kao i mnogi u Herceg Novom, u velikoj mjeri nesavjesnim pojedincima posluže i kao toalet.

Agencija za izgradnju i razvoj grada ujedno obavlja pripremne radove i za uređenje trećeg stepeništa – Marka Vojinovića, od Trga Bellavista do kule Forte Mare. Prema Lučićevim riječima, biće neophodno angažovanje konzervatora.

„Otežavajuća“ okolnost za uređenje predstavlja to što su ova stepeništa u naseljenom dijelu grada, gdje je dosta ulaza/izlaza. Projekat bi trebalo da bude gotov do kraja ljeta, a da radovi krenu takođe nakon sezone i budu gotovi do kraja godine.

Podsjetićemo da je nedavno okončano uređenje skala Jova Dabovića pored Turističke organizacije, koje su popločane kamenom, a uz to je postavljeno nekoliko rukohvata – „P“ profili, sa osvjetljenjem. Vrijednost toga posla bila je 30 hiljada eura.

15 Komentari

 1. Ako ce projekat za skale u ul. Marka Vojnovica biti gotov “do kraja ljeta” kada li ce se tek poceti i zavrsiti sa radovima. Jedno pitanje za projektante i konzervatore : kako cete uklopiti u ambijentalne skale onu rugobu od “divlje ” izgradjenih novih skala od bijelog betona vs ex Doma Armije koje zauzimaju pola sirine postojecih skala?

 2. Samo kvalitetni kamen ugraditi, sve drugo bi bilo smjesno. Te skale treba da traju! Ovo je grad od skalina. Bez klupa i slicnih ugradjivanja…klupe postavite na setaliste.

 3. opet neki istripovani rukohvati..
  lakše se penjat cik cak širokim stepenicama nego sa rukohvatom uskim.. da ne pričam koliko je lakše brzo silazit..

 4. Da li će neko od nsdležnih možda sanirati malo mulo ispod kuće Bezjaka.To je prvo mjesto sa kojim se susreće gost kad siďe niz skaline.Nemojte da dozvolite da jedna vreća cimenta kvari dojam cijele obale.

 5. E blago nama šnjima i kravatama njhovijem.
  Kad je veliki gradski promlem dva ulegla skalina, pa se vijeća oće li ove ili naredne prestupne to radit.
  A mi smo brže Institut napravili, no oni tih dvoje skala.

 6. “U III fazi postavljaće se rukohvat sredinom skala i par klupa na podestima”
  Razumijem da je starijim i bolesnim osobama potrebna klupa da predahnu. Ali, osjećam da će tu nastati problemi. Lako je moguće da će se tu okupljati kojekakvi tipovi koji će u svako doba dana i noći dizati graju i ometati stanare obližnjih kuća u kućnom miru.
  Može li neko zamisliti da Agencija za izgradnju i razvoj postavi ispod prozora gradonačelnika HN ili nekog direktora banke klupu za odmaranje? Nadam se samo da rukohvati neće biti tako BLENTAVO postavljeni kao ti na Stepeništu Jova Dabovića.
  Obzirom da će rukohvati biti postavljeni sredinom stepeništa, siguran sam da će ga djeca koristiti za klizanje – špuljavanje i postai sportski poligon. Kako će to doživjeti okolni stanari ostaje da se vidi.

 7. Stepeniste Jova Dabovica su vam odlicne, daj nesprdajte se sa narodom. 🙂 Zaposlite arhitekte sa znanjem i voljom da ovaj grad uljepsaju a ne da unazade.

 8. Moj predlog je da renovirate kao što je i bilo, a ako hoćete kamen ploču da stavljate onda stavite ploču kao što je šetaliste ispod… nece imati smisla ako bude drugačije.
  I 5 godina da traje posao al da bude sve po peesu. Ipak smo poznati po stepenicama!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code