Početna Društvo Sanirana obalna infrastruktura

Sanirana obalna infrastruktura

1

Nikšićka kompanija Ađi invest obavila je hitnu sanaciju obalne infrastrukture na nekoliko lokacija, koja je bila narušena tokom nevremena u drugoj polovini novembra prošle godine. Čitav posao finansiralo je Morsko dobro sa oko 15 hiljada eura, posredstvom hitnih nabavki.

U prvobitno stanje vraćen je odvaljeni dio parapetnog zida ispred restorana Galija na Savini.

Betonski radovi na donjem dijelu kupališta Golden Bay, ispred šanka, takođe su okončani. Međutim, ovoga puta, zdrobljeni dio plaže nije ponovo betoniran, s obzirom da su ga talasi protekle tri godine „lomili“ i „usitnjavali“ sa svakim jačim jugom. „Poravnate“ su ivice preostalog dijela terase, dok će veće kamenje, ostalo nakon „lomljenja“ plaže, biti najvjerovatnije uklonjeno do sezone, kako bi zakupac prostor koristio za mobilijar.

Uz to, na ulazu u kupalište od strane Igala, preostala je zamjena ili uklanjanje metalne i korozirane ograde, koju su valovi u novembru dodatno iskrivili. Sa druge strane, Morsko dobro planira postavljanje nove ograde na stepeništu ka pješčanom dijelu kupališta.

Sanirano je i oštećenje dijela Šetališta ispod Hidrometeorološke stanice na Savini, pa je prolaz dostavnim vozilima i dalje zabranjen.

Hitna sanacija obalne infrastrukture obuhvatila je i oštećenja na Novosadskoj plaži, dio zida na lokaciji Vojničke banje, obalni plato kupališta pored hotela Plaža, sanaciju kaverni na obalnom zidu kod Bolnice Meljine.

Vlasnici samo dijelom sanirali poslovne prostore

U velikom jugu lani je potpuno demolirano i 12 poslovnih prostora u prizemlju naselja Energoprojekt na Savini. Većina vlasnika/zakupaca, kojima oštećenja nijesu bila stopostotna, zamijenili su polomljena stakla i vrata, pa su prostori ponovo funkcionalni.

Vesna Žmukić, zakupac dva prostora koje su talasi poplavili zajedno sa svom prehrambenom robom u prodajnom i magacinskom dijelu, još drži zaštitne daske na ulaznim vratima, iako nam je nedavno kazala, da su počeli polako da vraćaju sve u prvobitno stanje.

Vlasnici picerije Bonaca, čijih je skoro 80 m2 prostora potpuno bilo poplavljeno, a uređaji uništeni, koriste lijepo vrijeme kako bi piceriju osposobili do ljeta. Na ulaznim vratima oba poslovna objekta nakon nevremena postavili su zaštitne roletne od eloksira i nova vrata. Počeli su radovi u unutrašnjosti nakon isušivanja objekta, a prema riječima jednog od vlasnika, Veselina Samardžića, do sada su uložili više od 5 hiljada eura.

1 komentar

  1. Ovo se stvarmo može nazvati hitno. Trula ograda uz šetalište Pet Danica nije ni nakon dva ljeta sanirana kako valja. Ono šta je urađeno je samo bila “kozmetika” dok su stručnjaci utvrdili da trulu ogradu treba radikalno zamijeniti novom. Ljeta 2018. su kod Vojničkih banja pali momak i djevojka, a ljeta 2019. su kod jedriličarskog kluba pala dva kršna momka… Bitno je da niko od novskih stručnjaka za ograde nije pao i nagrdio se…
    Za očekivati je da će se zimska nevremena ponavljati. Kako bi bilo da se ispred objekata koji su sada bili oštečeni instaliraju jaki vertikalni U-profili željeza u koje bi se u slučaju najavljenog nevremena ubacivale unaprijed pripremljene jake daske (ponti)?
    Smatram da bi to i osiguravajuća društva morala da odrede! Bez preventive nema odštete!
    Vjerujem da bi se u slučaju hitne potrebe našli dobrovoljci da za tili čas montiraju zaštitu pred objektima, a potom da ih i otklone. Nema smisla da vlasnici objekata i oni koji su iznajmili prostor vječito kukaju zbog štete. Još manje smisla ima da se takvi preko “sistema baćo” grebu ispod stola za novac poreskih obvezinka…

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code