Početna Oko nas Tivat Sanirana poletno-sletna staza aerodroma Tivat

Sanirana poletno-sletna staza aerodroma Tivat

0

Nakon šest noći radnici i mehanizacija „Asfalt betona“ iz Podgorice su, bez ikakvog ometanja saobraćaja, završili primarnu sanaciju poletno sletne staze aerodroma Tivat, koja je dugo godina bila tema, uz različite prijedloge, od djelimične sanacije do generalne rekonstrukcije.

Kada se došlo u situaciju da se i granična sanacija, koja je podrazumijevala da se radovi završe na 45 hiljada kvadrata ne može uraditi usljed određenih procedura sa svih nivoa, direktor tivatske vazdušne luke Radovan Marić je, iz svog pilotskog ugla, kako je kazao Skala radiju, predložio ono što je realno bilo moguće. A to je da se kroz plan održavanja sanira udarni dio piste gdje se odvijaju udarna slijetanja.

Riječ je o pojasu od 600 metara, uključujući još 200 metara s početka praga piste u širini od 12 metara stajnog trapa, što predstavlja, po riječima Marića, jednu bezbijednu distancu za slijetanje i smanjenje progresivne brzine, kako bi se, sa dodatnom sigurnošću moglo manervisati, a da se ni na koji način ne ugrozi sigurnost odvijanja saobraćaja.

U narednom periodu, kaže Marić, trebalo bi produžiti ove aktivnosti na cijelu površinu poletno-sletne staze, uz razmišljanje i o sanaciji platforme, koja takođe zahtijeva da dođe na red.

Ovaj posao, smatra Marić, mogao je da se uradi mnogo godina ranije, jer to nijesu nikakvi specijalni zahvati već je to jednostavno noseći sloj, baš kao i put koji 40 godina nije presvlačen novim asfaltom.

Tako je i sa pistom koja je, bez obzira na potrebnu sanaciju, bila potpuno bezbijedna za odvijanje saobraćaja.

Ovom intervencijom samo je dodatno podignut njen sigurnosni aspekt, ističe direktor tivatskog aerodroma.

U julu 9 % veći promet

Tivatski aerodrom je u špicu sezone i bilježi odlične rezultate. Za 24 dana u julu je povećan promet za 9%.

Od početka godine ovaj aerodrom bilježi trend rasta, pa se već prvih dana septembra može očekivati i milioniti putnik.

Marić ističe ogroman trud zaposlenih da bi se ispoštovali svi zahtjevi, jer se ljestvica iz godine u godinu podiže povećanjem prometa.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code