Šansa za mlade poljoprivrednike: Podrška i do 10 hiljada eura

Šansa za mlade poljoprivrednike: Podrška i do 10 hiljada eura

0
Podijeli

Već drugi put Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavljuje Javni poziv za podršku poslovanju mladih poljoprivrednika za 2018. godinu. Iz Ministarstva obrazlažu da su prepoznali značaj mladih u razvijanju poljoprivredne proizvodnje, povećanju površina obradivog zemljišta, ali i smanjenju trenda depopulacije ruralnih područja.

– Ova mjera podrške predstavlja šansu da mladi ljudi, starosti od 18 do 35 godina, koji su nezaposleni i imaju završenu srednju poljoprivrednu/veterinarsku školu ili završen poljoprivredni/biotehnički/veterinarski fakultet, a koji posjeduju ili imaju poljoprivredno zemljište u zakupu, da započnu sopstveni biznis u poljoprivredi – navode u Ministarstvu.

Picerija i restoran

Kako je saopšteno, mogućnosti definisane javnim pozivom su kupovina stoke i pčelinjih društva, sjemenskog i sadnog materijala, zatim adaptacija i/ili rekonstrukcija objekata, plastenika i drugih pomoćnih objekata (npr. objekat za skladištenje stajskog đubriva i sl.). Korisnici mjere, takođe, mogu podizati nove i/ili revitalizovati i modernizovati postojeće višegodišnje zasade. Podržava se i nabavka namjenske opreme i mehanizacije, sistema za navodnjavanje, kao i protivgradne mreže.

Podršku mogu ostvariti na osnovu podnošenja Zahtjeva za odobravanje biznis plana, koji je sastavni dio Javnog poziva. U okviru Zahtjeva dat je obrazac biznis plana, koji zainteresovani  popunjavaju i podnose Ministarstvu. U njemu detaljno opisuju aktivnosti koje će sprovoditi. Ministarstvo odobrava Zahtjeve koji ispunjavaju kriterijume propisane Javnim pozivom i mladom poljoprivredniku dodjeljuje mentora iz Odjeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj proizvodnji, ili iz Odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva koji će pratiti realizaciju aktivnosti koje su navedene u biznis planu.

Maksimalna podrška koju mogu ostvariti, po odobrenom biznis planu, odnosno po jednom mladom poljoprivredniku iznosi do 10.000 eura. Podrška će se isplaćivati u ratama, u zavisnosti od dinamke sprovođenja aktivnosti opisanih u biznis planu, na sljedeći način:
– isplata prve rate u iznosu od 30% od ukupnog iznosa podrške,
– isplata druge rate u iznosu od 50% uz dokaz da su aktivnosti iz biznis plana započete, a koje su navedene u biznis planu da će biti završene u okviru I faze,
– isplata treće rate u iznosu od 20% nakon sprovedenih aktivnosti opisanih u biznis planu, a koje su navedene da će biti završene u okviru II faze.

Rok za podnošenje  Zahtjeva za odobravanje biznis plana je 18. april 2018. godine.

Ovim Javnim pozivom utvrđuju se uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podsticajnih sredstava.

Informacije u vezi sa Javnim pozivom mogu se dobiti putem telefona: 020/482-22 kao i na zvaničnoj stranici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code