Početna Kultura SANU, Zadužbine Andrića i Desanke Maksimović učvrstiće vezu sa Andrićevom kućom u...

SANU, Zadužbine Andrića i Desanke Maksimović učvrstiće vezu sa Andrićevom kućom u Novom

2

Veza između SANU i Andrićeve zadužbine u Beogradu sa Andrićevom kućom u Herceg Novom biće učvršćena popunom biblioteke Andrićevim izdanjima, a najavljena je i saradnja Zadužbine Desanke Maksimović i Andrićeve kuće, čulo se na naučnom skupu “O djelu Andrića i Njegoša – O priči i pričanju, Andrić i Njegoš u svjetlu današnjice”. Naučni skup upriličen je proteklog vikenda u kući nobelovca na Toploj, u organizaciji SPКD Prosvjeta iz Herceg Novog, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Srbije. Kako saopštavaju iz SPKD Prosvjeta, 8. i 9. oktobar bili su u znaku dvojice književnih velikana, povodom obilježavanja dana rođenja Andrića (9. oktobar), 60 godina otkako je dobio Nobelovu nagradu, kao i 170 godina upokojenja Njagoševog.

“Akademik Miro Vuksanoć je obećao uspostavljanje čvršćih veza između SNU i Andrićeve zadužbine u Beogradu sa Andrićeviom kućom u Herceg novom, u prvom redu popunom biblioteke Andrićevim izdaljima. Dr Svetlana Šeatović je u ime zadužbine Desanke Maksimović predložila saradnju zadužbine i Andrićeve kuće, odnosno grada Herceg Novog, polazeći od činjenice da je ona dosta dolazila u Herceg Novi, naročito u Institut Dr Simo Milošević. Nadajmo se da će ti prijedlozi zaista da se realizuju kroz učvršćavanje veza prestižnih ustanova kulture u Srbiji sa gradom Herceg Novim”, kazala je nakon skupa predsjednica SPКD Prosvjeta, moderatorka naučnog skupa, Olivera Doklestić.

Najava naučnom skupu bila je 8. oktobra, na svečanoj akademiji u Dvorani „Park“, u čast Andrića i Njagoša, na kojoj su se predstavili učesnici naučnog skupa kratkim najavama svojih tema.

Naučni skup je organizovan kroz tri sesije. Nakon predstavljanja radova uslijedio je okrugli sto na na temu današnjeg razumijevanja i tumačenja Njegoševih i Andrićevih djela.

Učesnici skupa su imali priliku da posjete crkve Topaljske komunitadi, Svetog Spasa i Svetog Đorđa, kao i Njagoševu školu.

Neposredno pred početak naučnog skupa zbog zdravstvenih prilika usljed korona virusa, učešće su otkazali profesori: dr Siniša Jelušić sa Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju, dr Vladan Bartula i Borjan Mitrović sa filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Organizaciju skupa pomogla je i JUK Herceg Fest, u čijoj je ingerenicji rukovođenje kućom.

2 Komentari

  1. Je li bio pozvan ko iz CANU da prozbori koju o Njegosu ili za organizatora ne postoji ta institucija? Kako nijesu zaboravili popove a njihovo prisustvo svakoj festi je dokaz koliko je Crna Gora sekularna drzava (bar tako oni kazu).

    10
    2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code