Saobraćajna signalizacija u zagonetkama, svi navikli, ili ne bendaju

Saobraćajna signalizacija u zagonetkama, svi navikli, ili ne bendaju

6
Podijeli

U Opštini Herceg Novi postoje brojna nelogična i loša saobraćajna rješenja, što u Opštini godinama zanemaruju ili ne umiju stručno da riješe, mišljenja je profesionalni vozač u penziji i bivši instruktor, Špiro Pestorić.

On je prikupio i dokumentovao neke situacije u kojima su rješenja u saobraćaju praktično u konfliktu sa onim što se svakodnevno događa.

Picerija i restoran

Kao prvi primjer, ukazuje na raskrsnicu kod Doma zdravlja, ispod nadvožnjaka. Horizontalnom signalizacijom, odnosno punom linijom, zabranjeno je uključivanje u smjer prema Meljinama. On se pita da li je puna linija tu u pravoj funkciji.

Pored ovog, uz fotografije, predstavio nam je još sijaset nelogičnosti, poput znaka za dozvoljene smjerove pravo i desno, koji se nalazi na raskrsnici kod Kanli kule.

– Ovo nije znak obavještenja, več znak izričite naredbe, koji se postavlja ispred raskrsnice u kojoj, pored ova dva smjera, postoji još neki koji je zabranjen. Oni su stavili okrugli, jer mora biti da nisu imali četvrtasti. To tako stoji ko zna od kad i to nikome ne smeta – objašnjava on.

Ispred zgrade Centra bezbjednosti nalazi se nekoliko parking prostora u nizu, a na kolovozu je puna linija, koja zabranjuje skretanje na parkinge iz suprotne trake, kao i uključivanje u tu traku sa parkinga. Slična situacija je sa parkingom preko puta zgrade Crvenog krsta, dok je malo niže, na krivini ostavljena isprekidana crta, kako bi građani koji žive pored magistrale, mogli da se isključe iz saobraćaja i parkiraju ispred kuća.

Uz loše postavljenu horizontalnu signalizaciju, brojni su primjerni pogrešno postavljene vertikalne, pojedini znakovi se ne vide zbog zelenila, neki su pogrešno okrenuti…

Pestorić se obratio najprije Službi komunalne policije, odakle su ga uputili na Sekretarijat za komunalne djelatnosti i ekologiju, odatle je morao u Upravu policije.

– Vozaju me lijevo desno. Otkako je formirana nova vlast, primio me potpredsjednik Opštine. Saslušao je šta imam da kažem, uzeo broj telefona i obećao da će me obavjestiti. To je bilo prije nekih 15 dana. Možda će nešto učiniti, možda neće ništa – navodi Pestorić.

Ova nelogična saobraćajna rješenja, za sada, ipak, nijesu izazvala neke veće probleme, jer su se vozači u Novom na njih navikli, pa ih većina čak ni ne primjećuje.

Šta će, međutim, biti ako dođe do neke saobraćajne nezgode direktno vezane za pogrešno postavljenu signalizaciju? Moramo li reagovati samo kada se nešto dogodi?

6 Komentari

 1. Molimo Stručni odgovor na predloge g din pestorica,valjda ce se magistralnim putem EC jednom pozabaviti uistinu ozbiljno Direkcija CG,jer je to jedini i jedini put ucrnojgor,i zaslužuje obnovu i propisanu signalizaciju

 2. Pod hitno napraviti kružni tok umesto semafora i pod hitno napraviti kružni tok kod motela Dubrava.

  I neka naprave veliki parking preko puta autobuske, da bude na 2-3 sprata. Biće srećni turisti da postoji parking a opština će inkasirati dobre pare.

  14
 3. sto se tice vertikalne i horizontalne signalizacije na magistrali nadlezna je direkcija za saobracaj a za gracke prigracke ulice i seoske puteve nadlezna je opstina

  4
  4
 4. Pješaćki prelaz kod autobuske stanice(jeste-nije) predstavlja veliku opasnost. Ostali pješački prelazi se jedva vide,ali to ovoj vlasti ne smeta.Reći će: to smo naslijedili.Bravo za zapažanja gospodina Pestorića.

  16
  1
 5. A TEK PJEŠAČKI PRELAZI,POSEBNO NA AUTOBUSKOJ,TO NIKO NE ZNA JE LI ILI NIJE PJEŠAČKI. SAMO SE ČEKA NEKA NESREĆA DA BI MOŽDA NEKO REAGOVAO. BOJA KOJOM OZNAČAVAJU LINIJE PREKO ASFALTA TRAJE JEDAN DAN. OVO NEMA VIŠE NI U AFRICI !!!

  19

Ostavite komentar

*

code