Početna Društvo Saobraćajne kolone i ovog ljeta na ulazu u Crnu Goru i duž...

Saobraćajne kolone i ovog ljeta na ulazu u Crnu Goru i duž primorja

10

Pretposljednji vikend jula donio je očekivanu gužvu na graničnim prelazima i magistralnim putem duž cijelog primorja.

Crnu Goru je “zapljusnuo” konačno veliki talas turista i od jutros se mili u kolonama sa graničnih prelaza Debeli brijeg i Kobila sa Hrvatskom i Sitnica sa BIH.

Magistralom od Igala do Autobuske stanice u Herceg Novom saobraća se po pola sata i više. Povremena su zagušenja i na samim semaforima, ali i na Autobuskoj stanici i kod Kanli Kule, iako policija reguliše saobraćaj.

Slična situacija, kako nam potvrđuju i čitaoci je na potezu na izlasku iz tunela u Zelenici do Zmijica, odnosno skretanja za donji put u Kumboru.

– To je posljedica povećanog priliva gostiju na sva tri granična prelaza ka Herceg Novom, bilo da je riječ o onima koji su samo u tranzitu ili će ostati u gradu pod Orjenom – potvrđuju nam u graničnoj policiji.

U odnosu na protekli vikend, na graničnim prelazima sa Hrvatskom i BIH promet je povećan za oko 40%. Na najfrekventnijem prelazu na Debelom brijegu veća je gužva na ulazu nego na izlazu iz Crne Gore, ali su zadržavanja radi carinske i druge kontrole minimalna, u prosjeku na dnevnom nivou po 15 minuta, tvrde u graničnoj policiji.

Prema dosadašnjim podacima u ovom periodu godine, procijenjena frekvencija putnika na Debelom brijegu je oko 15 hiljada, dok je vozila 3 i po hiljade.

Iako će zvanični statistički podaci o broju vozila i putnika tokom vikenda biti obrađeni početkom naredne sedmice, u stanicama Granične policije ocjenjuju da je promet skoro identičan prošlogodišnjem u ovom periodu godine.

10 Komentari

 1. Ljudi, gužve na magistrali nisu zbog turista koji su ”pohrlili” na CG primorje, već zbog tranzita braće iz južnog nam susjeda.
  Oni svake godine u isto doba krenu na godišnji odmor ka svojoj domovini. Iz EU putuju kroz Hrvatsku, jer Hr ima dobre puteve (a nije im baš milo putovati kroz Sr), i onda u CG naiđu na čep jer je naša putna infrastruktura prilagođena šesedesetim godinama prošloga vijeka.

  Da nije tranzita – ne bi bilo kolapsa na magistrali!

 2. jutros su na drugom prelazu preko Kobile pretresali sva uta otvarali kofere,ljudi su see krstili,kao da namjerno tjeraju goste ,prave guzvu bez potrebe,zaludu je dolazio ministar policije

 3. Nije problem povecan broj auta na putu, nego broj pjesaka koji se ŠETAJU preko puta i POLICAJACA koji prave čepove svojim nestručnim ponašanjem.

 4. Prvi zastoj iz pravca HN je zbog pješačkog prelaza u Meljinama kod Volija i kružnog toka. Onaj kod Volija treba obrisati i ukinuti jer na 20m od njega postoji podvožnjak za pješake. Na onaj kod kruznog stane policajac i pravi jos vecu guzvu. Ne umije zaustavit pjesake dok se ne stvori grupa sa obje strane pa da ih propusti, nego pravi kolone vozila skoro do elektrodistribucije. Drugi zastoj je kroz Zeleniku isto zbog 3 pješačka prelaza i njih treba isto riješiti semaforom ili pravim saobraćajcem dok se ne naprave pasarele.

 5. Bile bi sigurno manje gužve kada bi one silne cisterne sa gorivom ulazile na neki drugi granici prelaz, a ne na Debeli Brijeg. Onaj ko im je dozvolio prevoz goriva pored mora, mora da je imao “debeo” razlog za to.

 6. Pod hitno treba sa Tačijem da se gradi autoput od granice sa Trebinjem pa sve do Tuzi, onda bi gužve potpuno nestale sa Crnogorskog Primorija.

 7. Nekoliko pasarela bi puno pomoglo i naravno kaznjavati pjesake koji prercavaju put ne koristeci ih i naravno da budu savremene da ih mogu koristiti majke s kolicima i invalidi
  a guzva je u oba pravca,vec u ponedjeljak su se sastavile kolone od budve do lepetana. Treba rjesavat i rasterecivat u hodu nadvoznjacima i podvoznjacima a ne cekat obilaznicu tj. Godoa

  • Ključno je i kažnjavanje pješaka. Juče gledam kod Doma Zdravlja kako žena sa djevojčicom od oko 5 godina pretrčava magistralu ispod pasarele, između kolona vozila. Kako će ona sjutra tom djetetu objasniti da treba da prelazi ulicu preko pasarele? I ko bi bio kriv da je neko udario, jer vozači koji se uključuju sa Tople 2 gledaju da li ima vozila, krenu i ne očekuju da nalete na pješaka na sred magistrale, ispod pasarele?

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code