Početna Politika Saša Kulinović, SNP: Dok čekamo donatore možemo i sami urediti “outdoor” zonu

Saša Kulinović, SNP: Dok čekamo donatore možemo i sami urediti “outdoor” zonu

18

Odbornik SNP-a u SO Herceg Novi, Saša Kulinović, predlaže uređenje pječačkih staza do Špulja, Žvinja, Šterku, kao novu “outdoor” zonu Herceg Novog, najavljuje i akcije čišćenja u čekanju donatorskih sredstva.

– Herceg Novi je oduvijek bio atraktivna turistička destinacija u kojoj se u posljednje vrijeme praktikuju i novi oblici turističke ponude. S obzirom na sve veći broj turista svih generacija, koji se bave nekim vidom “outdoor” aktivnosti, boravka i rekreacije u prirodi, a samo Igalo je prepoznato kao mjesto koje posjećuju većinom strani turisti iz Skandinavskih zemalja gdje je život bez ovih aktivnosti nezamisliv, smatram da sela Žvinje i Špulje figuriraju kao još uvijek neprepoznata i nedovoljno iskorišćena zona – navodi Kulinović.

Kao centralni dio ove “outdoor” zone, Kulinović vidi staru željezničku prugu, u Novom poznatu kao „Štreka“, koja je zapuštena dugi niz godina, čekajući da se iz raznih stranih fondova napravi neko „čudo“.

– Dok se to ne desi, možemo tu istu prugu da uredimo i izvršimo tamponiranje terena. Sve se ovo može uraditi raznim akcijama i učešćem nevladinih organizacija i komunalnih preduzeća. Jedna od ideja je i da se nađe prostor za prebacivanje ruiniranog vagona koji godinama stoji kao ruglo ispod Titove vile – kaže Kulinović.

Drugi dio akcija bi bio košenje dvije pješačke staze, jedna koja kreće od Karaule, odnosno sa početka pruge prema selu Žvinje, a druga koja kreće takođe sa pruge iznad Čeprnjića krivine i ide do sela Špulje-

– Obje staze se susrijeću između Žvinja i Špulja i zajedno nastavljaju makadamskim putem do crkve Sv. Ilije, odakle se pruža nevjerovatan pogled na zaliv sa jedne strane i otvoreno more sa druge strane, pogled koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim – navodi on.

Ideja za naknadnu doradu je bezbroj, počevši od označavanja staza znakovima, putokazima i tablama sa raznim opisima i slikama (o vozu Ćiru, pruzi, istoriji Herceg Novog) do pravljenja teretana na otvorenom, vještačkih stijena i sličnog, navodi Kulinović.

Kasnija dorada podrazumjevala bi i pravljenje trim staze na polovini pruge, odnosno za “mountbiking”.

– Za početak, dok čekamo da nam neko drugi donira sredstva, smatram da možemo i mi sami nešto da uradimo za sebe. Prvu akciju čiščenja najavljujemo u narednim vikendima i pozivamo sve Novljane dobre volje da nam se pridruže, jer naš grad zaslužuje i više i bolje – poručuje odbornik SNP-a, Saša Kulinović.

18 Komentari

 1. SNP je imao 15+1 godinu da uradi nešto.Donacije se ne čekaju nego traže. TI SI VLAST!!!(ma kako to jadno zvučalo) Ne mlati nego obuci bermude i otrči u planinu.

  3
  2
 2. Za pocetak neka da odbornicku platu ljudima koji gladuju pa cu ga onda pitat oce li imat vremena za ovakve predloge!
  Svi se uvalili u fotelje pa dokoni predlazu razne poslove ne bi li dospjeli u javnost.

  26
  18
 3. Ideja je dobra. Vrijeme za realizaciju nije. I oni koji nisu radili, poceli su ili ce ovih dana. Za pocetak od novca koji se sliva u kasu TO platiti nekog da pokosi staze.

  16
  7
 4. Bravo Saša, bravo SNP!
  Budimo društveno odgovorni i podržimo sve predloge koji čine ovaj grad i društvo boljim
  Sitne stvari na koje možemo uticati su veoma bitne
  Naravno, za velike projekte nema sredstava ali dobra priprema, naravno uz rad i entuzijazam dovest će i do ozbiljnijih investicija

  28
  21
 5. Dobra ideja, ali teško sprovodiva. Mislim da nemamo razvijenu svijest o potrebi zaštite, unaprijeđenja i održavanja opšteg dobra, već da, suprotno, dominira svijest da nam pripada samo ono što je u našem dvorištu,a da o zajedničkom dobru treba da brine neko drugi, Opština, država….Otuda i polomljene klupe po šetalištu, bačeno smeće po ulicama i plažama, grafiti po javnim površinama… Divim se entuzijazmu i svemu što je za zaleđe Herceg Novog učinio lično gospodin Starčević i šokiran sam koliko nadležni u Opštini tog čovjeka stavljaju u zapećak, afirmišući partijske vojnike na pozicijama gdje su potrebni stručnost, znanje i volja za radom, a ne sposobnost vrbovanja glasača, špijuniranja, lijepljenja plakata i mahanja partijskim zastavama . Izvinjavam se g. Starčeviću ako će zbog ovog komentara imati neprijatnost kod predpostavljenih…

  32
  6
 6. Bravo Sasa. Ideja i prijedlog za realizaciju su ti OK. Samo, nazalost, sudeci po odnosu lajkova i dislajkova ovi “novi” Novljani ne znaju sto je to sto predlazes.Mislim da bi trebao da za realizaciju ukljucis i TO i nadlezne za sport i rekreaciju iz Opstine jer ce i oni imati benefit iz ovoga – obavijest u turistickim bedekirima koje stampa TO.

  32
  19
 7. Eto i vagon moze poslutiti kao suvenirnica izdajte nekom u zakup. A sto se tice uredjenja nece vam novljani doci jer ih nema. Svi mladi su vam poški ča. Kasno ste se sjetili za uredjenje tih prostora, bili ste na vlast dugo pa ste mislili da ce vam to srediti neka druga pol partija.

  31
  11

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code