Početna Naslovna “Satiri” iz Herceg Novog jedna od 106 grupa na Riječkom karnevalu

“Satiri” iz Herceg Novog jedna od 106 grupa na Riječkom karnevalu

13

Herceg Novi će i ove godine imati “ambasadore” na najmasovnijoj karnevalskoj smotri u regionu, 36. Riječkom karnevalu, koji će biti održan u nedjelju, 3. marta.

Među deset i po hiljada učesnika, biće i članovi NVO Maškare, kojima je ovo peto uzastopno učešće na karnevalu, u godini kada obilježavaju i 5 godina postojanja. Svake godine imaju novu masku, a ove u Rijeku putuju sa “Satirima” večeras u 19 h.

– Nas 30 nastojaćemo da na najbolji način budemo pravi ambasador grada pod Orjenom – poručio je predsjednik NVO Maškare i član Direkcije Praznika mimoze, Ivan Peulić.

Crnu Goru će, osim Novljana, predstavljati i karnevalske grupe iz Budve i Tivta.

Učešćem na karnevalu Maškare nastavljaju misiju promocije Herceg Novog, ali i 50. Praznika mimoze.

Odlaskom na Riječki karneval, zajedno sa karnevalima u Pančevu, Šapcu, Strumici, Vrnjačkoj banji, Budvi, Tivtu i Kotoru, biće zaokružena vrhunska saradnja i otvorena nova vrata za  saradnju koju ovu NVO očekaju u budućnosti, priča Radiju Jadran, pred put za Rijeku, Ivan Peulić:

– Kao zvaničan član Federacije evropskih karnevalskih gradova, Herceg Novi će na ovom putu imati zvaničnog delegata u ime Opštine, menadžera Dragana Šimraka, koji će prilikom posjete razgovarati na temu održavanja velike proslave rođendana najveće karnevalske porodice FECC i to baš u Novom. U septembru će Herceg Novi biti domaćin evropskim i svjetskim metropolama, domaćin najvećih karnevalskih grupa, jer je na prijedlog potpredsjednika internacionalnog borda FECC, Josipa Silova, upravo naš grad delegiran kao organizator za proslavu “Dies Natalis”, rođendan FECC-a – ističe Peulić.

On je siguran da je ovo bitan momenat za Herceg Novi i Crnu Goru, koji će se naći na mapi onih koji danas organizuju najveće međunarodne karnevale na svijetu.

Pozitivni efekti ovakvih događaja mogu se vidjeti na završnici Praznika mimoze, spaljivanju krnevala, kada će biti upriličena i velika Međunarodna povorka sa 18 grupa, koja će ugostiti sve države bivše Jugoslavije, delegate karnevalskih gradova  i internacionalni bord najveće porodice u svijetu karnevala.

Na Riječkom karnevalu 14 maškaranih grupa iz inostranstva, 67 alegorijskih kola

Kako su organizatori Riječkog karnevala najavili, očekuju 106 maškaranih grupa, sa oko 10 i po hiljada učesnika. Direktor Turističke zajednice grada Rijeke, Petar Škarpa, pojasnio je da njih 14 dolazi iz inostranstva – Italije (Este, Mirandola, Verona), Slovenije (Ptuj), Crne Gore (Budva, Herceg Novi, Tivat), Srbije (Vrnjačka Banja), Mađarske (Debrecin, Koljnof), Bosne i Hercegovine (Neum) te Makedonije (Strumica). Još 12 grupa dolazi iz svih dijelova Hrvatske.

U sklopu povorke biće čak 67 alegorijskih kola, dok će se prateći program odvijati na 6 bina.

Prije početka povorke tačno u podne, publiku će na korzu zabavljati Prve riječke mažoretkinje, a nakon prolaska i posljednje grupe, tradicionalno Halubajskih zvončara, slijedi paljenje Pusta na moru u režiji grupe Pom-F-Ri, te nastavak karnevalskih zabava do kasno u noć, u kafićima, klubovima i Export Delti gdje će okupljene zabavljati grupa Trio Cukar i Cafee & Aurora, a na pozornici na korzu Grooversi.

Svi koji neće biti u mogućnosti da dođu na korzo moći će uživo pratiti povorku na Kanalu Ri, službenim mrežnim stranicama Riječkog karnevala, YouTube-u, te programu HR Radio Rijeke. Nakon završetka povorke, snimak će odmah biti dostupan na stranici karnevala, a repriza karnevalske povorke na Kanalu Ri biće emitovana u dva dijela – prvi u subotu 9.marta od 12, a drugi u nedjelju 10. marta od 11:15 sati.

13 Komentari

  1. Satiri su paganski polibogovi sume. Pratili su boga Dionisa i cudesnog sviraca boga Pana. Raskalasni hedonisti ,poluljudi polujarcevi Podrugljivi i bezobrazni, pp njima se jedan knjizevni rod zove satira. Nikakve veze da djavolom. Njega su izmislili desetinama vijekova kasnije, kao bozijeg disidenta.

    4
    2
  2. Satiri nisu djavoli, informisi se,citaj malo dubrovacki barok za pocetak. Maskara nema bez rogova i zvona, nego furesti dok nauce, prodju i po tri generacije.

    7
    3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code