SAVINSKA DUBRAVA – DAHĆU „PLUĆA GRADA“

SAVINSKA DUBRAVA – DAHĆU „PLUĆA GRADA“

134
0
Podijeli

Alarmantno stanje u jedinstvenoj park šumi, Savinskoj dubravi okupilo je za okruglim stolom NVO: Ekološko društvo Boke Kotorske, Društvo prijatelja i Udruženje za zaštitu Herceg Novog i Zavod za zaštitu prirode, kao organizatore, ali i druge učensike iz lokalne uprave i javnih preduzeća.

– Skupštinskom Odlukom još iz 1999. godine Savinska dubrava – proglašena je zaštićenim spomenikom prirode. Ali ta odluka nije je spasila od devastacije – uništene su staze, putevi, ograđeni dijelovi tog područja, šumski fond propada i što je najtragičnije i danas se gradi u zaštićenom prostoru i to bespravno. Ni opštinski niti državni organi ne reaguju – upozorila je predsjednica Ekološkog društva, Olivera  Doklestić.

Picerija i restoran

Podsjetila je na peticiju građana prije dvije godine da se zaštiti Savinska dubrava. Tada je lokalni parlament donio nekoliko zaključaka – da se uradi Studija valorizacije Savinske dubrave kao osnov za sve druge poslove zaštite, donese urbanistički projekat jer je sadašnji star više od 25 godina i da se budžetom predvide sredstva za ispunjenje tih zaključaka. Kako tada tako i danas – nije ništa ispoštovano, a Savina i dalje propada.

O devastaciji Savinske dubrave govorio je dr Đuro Musić posebno upozoravajući na devastaciju kompleksa Manastira Savina kvalifikujući to kao Berlinski zid na savinskoj Svetoj gori i na iseljavanje starosjedilaca.

Dragan Roganović iz podgoričkog Zavoda za zaštitu prirode objasnio je potrebu izrade studije valorizacije Savinske dubrave, ali i upozorio da je u toku donošenje novog Zakona o zaštiti prirode koji treba sačekati da se usvoji. On je upozorio da Savinska dubrava može da bude skinuta sa spiska zaštićenih prirodnih zona, ako se pokaže da je toliko devastirana da ne ispunjava kriterije za Spomenik prirode.

Predsjedniica SO Danijela Đurović i načelnik Sekretarijata za uređenje protora i građevinarstvo Milovan Baždar priznali su da je bilo propusta u opštinskim službama, kao i da će u okviru zakonske regulative dati doprinos zaštiti Savine. Međutim, nije se čula prozivka krivaca za njeno urušavanje.

Dogovoreno je da Sekretarijat za uređenje prostora i građevinarstvo preispita mogućnost stavljanja van snage DUP-a Savina iz 1987. godine, po kome se još izdaju građevinske dozvole.

Zavoda za zaštitu prirode u Podgorici treba da dostave ponude o izradi Studije revizije zaštićenog područja Savinska dubrava, a ako ona da pozitivan odgovor radiće se Studija boniteta šumskog fonda

Nakon toga i izrada menadžment plana, koji daje smjernice za upravljanje Dubravom.

To je „o dugom štapu“, ono hitno jeste da će Savinsku dubravu već početkom iduće sedmice obići predstavnici javnih komunalnih preduzeća i Agencije za RP „Orjen“ sa predstavnicima NVO sektora. Nakon toga trebalo bi da uslijedi bar čišćenje i postavljanje klupa.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code