SAVJET JU “GRADSKI MUZEJ MIRKO KOMNENOVIĆ I GALERIJA JOSIP BEPO BENKOVIĆ“ BEZ...

SAVJET JU “GRADSKI MUZEJ MIRKO KOMNENOVIĆ I GALERIJA JOSIP BEPO BENKOVIĆ“ BEZ KVORUMA

318
0
Podijeli

muzejNajavljena sjednica novog Savjeta JU Gradski muzej „Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković” danas nije održana, jer nije bilo kvoruma. Međutim i da su se odazvali svih pet članova, sjednica ne bi mogla biti održana, jer nije ispoštovana procedura.
Buduća v.d. dirktorka te ustanove, Nataša Tatalović, kazala je za Radio Jadran da SO Herceg Novi mora dati posljednju riječ na novi Statut JU i pečat, kao i na dopunu Odluke o njenom imenovanju.
Kako nam je rekla na sjednicu su došli samo novoizabrani predsjednik Božidar Vukašinović, član Mirko Bulajić i ona.
Tatalovićka kaže da ne zna kada će biti zakazana sjednica Skupštine i kada će konačno biti rješena zavrzlama oko njenog postavljenja, ali je istakla da je njoj najvažnije da sve zakonske procedure budu ispoštovane. – Svjesna sam da pojedini članovi Savjeta opstruiraju moj rad, ali me to previše ne zabrinjava, jer, onog momenta kada sve bude urađeno po zakonu i kad se sve procedure ispoštuju, tada više neće biti mjesta za špekulacije i opstrukcije rada JU Gradski muzej „Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković” – kazala je Tatalovićka.
Ona je najavila da će nakon svega tražiti primopredaju i komisiju koja će obaviti popis svega što se nalazi u toj Javnoj ustanovi.
Podsjećamo da je izbor članova Savjeta veoma diskutabilan kada je riječ o primjeni Zakona o kulturi. U članu 43 se objašnjava da se za člana Savjeta javne ustanove, osim iz reda zaposlenih, imenuje stvaralac ili stručnjak u oblasti koja je od značaja za razvoj kulture. Ovaj član u slučaju formiranja Savjeta JU „Gradski muzej Mirko Komneović i Galerija Josip Bepo Benković” u Herceg Novom, nije ispoštovan.
Od pet članova Savjeta u kojem se nalaze predsjednik Božidar Vukašinović i članovi Mirko Bulajić, Miloš Stanojlović, Ksenija Matović i Đorđe Đapin, samo posljednja dva ispunjavaju uslove koje propisuje Zakon o kulturi.
No, Savjet je na nedavnoj konstitutivnoj sjednici ipak sa tri glasa za, jednim protiv i jednim koji je odbio izjašnjavanje o „stvarima koje su protiv zakonite i koja imaju obilježja krivičnog djela”, usvojio da v.d. direkorka JU “Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković”, umjesto dosadašnje v.d. direktorke dipl. arheološkinje Radmile Ćapin, bude postavljena Nataša Tatalović.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code