Savkodnevica i porodica na filmu važniji od ratnih tema

Savkodnevica i porodica na filmu važniji od ratnih tema

587
1
Podijeli

Publika na Kanli kuli mogla je da malo odmori od direktnog ili indirektnog “pritiska” ratnih i poratnih tema i da odgleda rad rediteljke Ines Tanovć “Naša svakodnevna priča”, kao i njenu emociju dok je predstvljala porodicu srednje klase.

filmski press 0608 – Sazrijevanjem, shvatila sam da je bar meni porodica najvažnija, to je moj mikrosvijet. Vjerujem da i drugi dijele to mišljenje. Dosta je bilo ratnih, predratnih, posljeratnih priča. Odlučila sam da napravim priču o onome što je najvažnije, porodici, jer između ostalog, na događaje u svijetu, odnosno ono što se događa van porodice, ne mogu da utičem – kazala je na press-u Tanović, koja je kraj filma ostavila otvorenim. Jer, ”to je ono malo svjetlo u tunelu koje kazuje da ćemo preživjeti”.

Picerija i restoran

Reakcijom novske publike je prezadovoljna i smatra, da treba pričati univerzalne priče, kojeg svakog dotiču i kroz  koje svi prolaze, te da sada kada sluša replike u filmu za koji je pisala i scenario, one zvuče čak aktuelnije nego kada je film sniman. Praveći glumačku postavku svjesno je  taržila glumce za uloge koje do sada nisu imali prilike da igraju, a najbolju rolu u filmu odigrao je po njoj Uliks Fehmiu, koji je tek nakon dva mjeseca pregovora pristao da glumi.

Ipak, smatra poražavajućim slabo ulaganje u filmsku industriju u BiH, koja godišnje opredjeljuje svega 500.000 eura. Njen film osvojio je čak 35 nagarda i bio kandidat za Oskara.

Producent filma Alem Babić, ocijenio je da je dobro što se region počeo uvezivati i na takav način graditi platformu, zahvaljujući kojoj se lakše dolazi do dobrih rezultata.

filmski press 0608 2Prvi put na Festivalu na Kanli Kuli će biti  dodijeljena i nagrada filmu kojeg novinari u takmičarskom dijelu programa ocijene najboljim. Jedna od potpredsjednica novinarskog žirija Fedeora, Dubravka Lakić, podsjetila je da je ova međunarodna asocijacija  osnovana 2010.godine. Čine je ugledni kritičari filma, koji skreću pažnju publici na kvalitet i vrijednosti filma i rediteljske rukopise drugih autora, ne samo evropskih,  u vrijeme dominacije američkog filma.

Članovi žirija, koji će i naredne godine nagrađivati film, izrazili su spremnost da žiriraju i u  vrlo kvalitetnoj selekciji dokumnetarnog filma. Ona je ovogodišnju selekciju filmova na Kanli  kuli ocijenila kvalitetnom u stvaralačkom smislu.

filmski press 0608 3

Autoru dokumentarnog filma „Revolucionarni dom“ Seadu Šaboviću,  koji se bavi Domom revolucije u Nikšiću koji nikada nije stavljen u funkciju, nije fokus bio na politizaciji priče, jer ga politizovane priče ne zanimaju, već  mu je osnovna ideja vodilja bila prostor po sebi.

– Želio sam da prikažem odnos megalomanskog prostora i čovjeka. Istovremeno, želio sam da pokažem da i ovaj prostor, kakav da je, ima svoj unutrašnji život, objasnio je Šabović.

Prijantno je iznenađen posjetom selekcije dokumentarnog fiilma na Trgu MIća Pavlovića.

Novinarima se predstavio i Ivan Čojbašič autor studentskog filma „Da mu jebem mater“. Objasnio da je riječ o tzv. radu na glumcu, te da se bavio balkanskom pričom o odnosu dva prijatelja.

1 komentar

  1. …s tim što svakodnevica i porodica nijesu iste kod nas i tamo.Ovo” „Da mu jebem mater“ nije baš naša porodica,a ni svakodnevica,a i frizure nam nijesu iste ….




    0



    0

Ostavite komentar

*

code