SAVO ZARUBICA: NUDIM GRAĐANIMA DA PREKINEMO AGONIJU U “VODOVODU”

SAVO ZARUBICA: NUDIM GRAĐANIMA DA PREKINEMO AGONIJU U “VODOVODU”

302
0
Podijeli

Kakve šanse, pored aktuelnog v.d. direktora Vodovod i kanalizacija d.o.o u Herceg Novom, Zorana Šabanovića, ima drugi kandidat za direktora tog javnog preduzeća, koji je nestranačka ličnost?

Riječ je o inženjeru mašinstva, Savu Zarubici iz Igala, koji ima 20 godina radnog staža. Od toga 4 godine na mjestima izvršnog direktora, 6 mjeseci na mjestu v.d. direktora, 7 godina na rukovodećim mjestima razvoja i 4 godine na mjestu tehničkog direktora. Šta ga je motivisalo da se kandiduje?
– Motivi moje kandidature su prije svega interesi grada i građana, kao i potreba postojanja kvalitetnog i uzornog preduzeća za servisiranje korisničkih usluga. Dostavio sam plan razvoja, koji je proizašao iz medijske informisanosti, osluškivanja javnog mnjenja, ali svakako “snimanjem” postojećeg stanja. Imam konkretnu viziju poslovanja ovog preduzeća – tvrdi za Radio Jadran, Zarubica.
Ne treba mnogo pameti, ocjenjuje Zarubica, da ako postoje gubici u finansijama i na mreži, a evidentno da postoje, treba ih smanjiti. Oni su očigledni za svakog građanina.
– Sigurno bih, za razliku od dosadašnje prakse, postavio organizovano i pravovremeno obavještavanje građana o svim kvarovima na mreži, kao i stalni otvoren kontakt sa njima za sve primjedbe i sugestije. To su neki prvi koraci svakog novog direktora, opšte poznati i provjereni u praksi. Ovdje su zaista ovi problemi očigledni i nesumnjivo da se neko uspavao. Uz ovo uporedo ide i jedna detaljna analiza po svim sektorima u „Vodovodu i kanlaizaciji”, sa adekvatnom organizacijom – ističe Zarubica.
On primjećuje i da je velika potreba za novim priključcima, kao i da je neophodno evidentiranje i rješavanje divljih ispusta i priključivanje na kanalizacionu mrežu. Zarubica najavljuje da će u sve probleme nastojati na ima lični uvid. Neće, kaže, sjedati u fotelju, baviti se politikom i drugim pitanjima, umjesto bitnim za razvoj preduzeća i interese grada.
Ne želi da priča o ozbiljnijim investicijama, jer za to su već potrebni programi i projekti (postavljanje cjevovoda, proširenje reona, te predviđanje kriznih situacija, eliminisanje restrikcija i slično).
Treba napraviti i glavnu liniju za zaleđe, bez obzira da li se radi o vodovodu ili kanalizacionom vodu i finansijski sagledati isplativost. U slučaju da to rješenje ne može biti rentabilno, treba tražiti druga alternativna rješenja, doprinose, donacije, subvencije, akcije privatnika i sl, predlaže Zarubica.
– Posebno treba planirati veće investicije, za izgradnju hotela, turističkih naselja i sa glavnim investitorima, uz pomoć opštine, praviti uslovne dogovore oko odgovarajuće mreže. Mnogo puta sam rekao da je voda humanitarno pitanje i da je sigurno, da se za mnoge projekte mogu naći donatori. Koliko sam u saznanju, po tom pitanju se može mnogo više. Kao direktor Čistoće, jedan od bitnih angažmana bio mi je kontakt i sa gradovima pobratimima. Takođe, mislim da je angažovanje raspoloživih resursa nedovoljno, da ne kažem zatajilo, jer se zapošljava po partijskim zaslugama i onda je tu vrlo malo i kvaliteta i odgovornosti.
Zarubica vjeruje da boljom organizacijom rada, efikasnijim planiranjem, održivim projektima, “Vodovod” može popraviti kvalitet usluga i sopstvene finansije.
– Ovako, svjedoci smo, dugogodišnjeg katastrofalnog rada preduzeća, koga prate veliki gubici na mreži, česte restrikcije, isključenja, velika cijena vode, neredovne plate radnika, te na kraju sve veći finansijski gubici. Svakako, čiste savjesti, nudim građanima da prekinemo ovu agoniju, jer ako ne mi, jednog dana te dugove će vraćati naša djeca – poručuje Zarubica.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code