Početna Oko nas Sbutega: Hrvatska i HNV miniraju kandidaturu Bokeljske mornarice za UNESCO

Sbutega: Hrvatska i HNV miniraju kandidaturu Bokeljske mornarice za UNESCO

8

Kandidatura Bokeljske mornarice za UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva izazvala je prošle godine podijeljene reakcije u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Inicijativa Crne Gore da samostalno kandiduje Mornaricu prilično je uzburkala hrvatsku javnost, pa se rasprava, pored Skupštine Crne Gore, preselila i u hrvatski Sabor.

Crna Gora je, ipak, samostalno kandidovala Mornaricu, uz isticanje u Nominacionom dosjeu da je riječ o kulturnom dobru države Crne Gore, koju baštine dominantno katolici, Hrvati, a zatim i Crnogorci i pripadnici ostalih nacionalnosti na prostoru Boke kotorske.

Ove godine, kada Mornarica slavi 1.210 godina postojanja, izgleda da neka pitanja još izazivaju osporavanja, podjele i nedoumice. To je u intervjuu Pobjedi potvrdio i admiral Mornarice Antun Sbutega, koji je istakao da država Hrvatska i Hrvatsko nacionalno vijeće u Crnoj Gori i dalje otežavaju crnogorsku kandidaturu kod UNESCO-a. O ovome je bilo riječi i  na redovnoj godišnjoj Skupštini Mornarice u Kotoru.

– Rekao bih da je najveći uspjeh Bokeljske mornarice u zadnja dva vijeka nominacija za UNESCO, prvog nematerijalnog dobra Crne Gore. Dobili smo veliku podršku Predsjedništva Crne Gore, Vlade, posebno Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih poslova, bokeljskih opština, institucija kulture, civilnog društva i građana. Izrada Nominacionog dosjea za kandidaturu je bio složen i dug posao, obavljen u saradnji sa ekspertima Ministarstva kulture na čelu sa Milicom Nikolić, kojima smo veoma zahvalni. Preko diplomatske mreže Crne Gore i Ministarstva kulture se prati proces kandidature. UNESCO je obavijestio da je nominacija tehnički zadovoljila i da je u proceduri procjene. Vjerujemo da će na Komitetu UNESCO-a za nematerijalnu baštinu u decembru ove godine u Bogoti, Mornarica konačno biti upisana na Reprezentativnu listu. To će imati ogroman značaj za promociju Mornarice, ali i Crne Gore u svijetu, jer je kultura bitna za formiranje slike o državama, posebno onih koje su nedovoljno poznate. Uvjeren sam da će to biti značajno i za svij et koji će otkriti izuzetne vrijednosti Mornarice – kazao je Pobjedi Sbutega.

Nema potrebe da nas neko sa strane uči ko smo

Odgovarajući na pitanje zašto zajednička kandidatura Mornarice za UNESCO, Crne Gore i Hrvatske, nije bila moguća Sbuteka je rekao da su reakcije iz Hrvtaske bile neprimjerene, pretjerane i bez validnih argumenata.

– Tako se o tome raspravljalo u Skupštini Crne Gore, Saboru Hrvatske i Parlamentu Evropske unije, a bili smo izloženi i nevjerovatnoj medijskoj kampanji kojom je osporavano pravo Crnoj Gori na tu kandidaturu, insistirajući da je Mornarica prevashodno kulturno dobro Hrvata. Mi zaista nemamo potrebe da nas neko sa strane uči ko smo, mi smo to dobro naučili u toku 1.210 godina. Zajednička nominacija nije bila moguća i zato jer Mornarica nije iz Hrvatske dobila zvaničnu ponudu za zajedničku kandidaturu, a prije svega jer argumenti koji su isticani o našoj istoriji i identitetu nijesu istiniti. Predsjednik Vlade Crne Gore je po tome iznio jasan stav, koji je i stav Mornarice. Crna Gora je samostalno kandidovala Mornaricu. Međutim, koordiniranom akcijom dijela institucija i diplomatije Republike Hrvatske, hrvatskih bratovština “Bokeljska mornarica 809″, koje su se odvojile od nas 1991. godine, i Hrvatskog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori, pokušava se i dalje kod UNESCO-a osporiti naša kandidatura. To nas ne brine jer smo uvjereni u validnost kandidature i naših argumenata. Mornarica je starija od država i nacija na ovom prostoru, pa je u toku vjekova akumulirala dragocjeno iskustvo, vrijednosti i stekla kolektivnu mudrost, zahvaljujući kojima je izdržala brojne dramatične istorijske provjere, pa će i ovu – pojasnio je on.

Bokeljska mornarica je osnovana 13. januara 809 godine, prilikom dolaska relikvija Sv. Tripuna u Kotor i neraskidivo je vezana za njegov kult i grad Kotor.

8 Komentari

 1. Tako je poštovani profesore.
  Vi ste prava osoba koja će zaštit Bokeljsku mornaricu i državne interese.
  A što se tiče trajanja, i koliko što ođe traje,
  ođe tegla kukumara ne može deverat par mjeseci,
  a trokeli jedna organizacija 1210 god.
  Svaku sreću i dobro zdravlje Vam želim.

  20
  5
 2. Bokeska mornarica je bokeska i crnogorska.Dragi susjedi, nijesu svi katolici u Boki Hrvati….i po kom osnovu svojatate nesto sto nije vase?Bokesku mornaricu cine gradjani Crne Gore,bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.To je Boka.

  60
  5
  • nije nego je Bokeška i Hrvatska..vama su isprali mozak pa vidite da pišete po crnogorskom (nijesu)..nisu svi katolici u Boki Hrvati tako je ..neki su pod pritiskom postali crnogorci a nikad nisu bili ..ovo piše Bokelj, nikakav susjed (ili komšija kako vi moja “bokeljko” možda zborite)..ovo je BOKA pa tek onda crna gora..

  • Bokeska mornarica je Bokeljska!
   Nema u njoj ni Hrvata ni Crnogoraca, vec samo i iskljucivo Bokelja, nebitno koje nacionalnosti..
   Cisto da se nebi bastinili ni jedni,ni drugi, na ono sto im ne pripada..

   28

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code