SEDAM PRIJAVA ZA KORUPCIJU U HERCEG NOVOM

SEDAM PRIJAVA ZA KORUPCIJU U HERCEG NOVOM

193
0
Podijeli

HN 5 rjKomisiji za praćenje realizacije programa i akcionog plana borbe protiv korupcije u Herceg Novom od januara ove godine do sada stiglo je 7 prijava, ali i žalbi u kojima građani iznose sumnje u koruptivne radnje i druge nepravilnosti u radu organa lokalne uprave.
Podnesene su dvije prijave na rad ugostiteljskih objekta, koje se odnose na zakonitost izdavanja odobrenja za rad odnosno poštovanje radnog vremena, dvije prijave zbog prekršaja komunalnog uređenja grada, jedna prijava koja se odnosila na bespravnu gradnju objekata i jedna na navodno nezakonito raspolaganje opštinskom imovinom.
Da li se upravo ova posljednja prijava odnosi na sekretara Sekretarijata za društvene djelatnosti Vladimira Žutković, zbog sumnje da je navodno protivpravno naplatio 400 eura, za korišćenje sale u Domu kulture u Bijeloj – pitali smo glavnog administratora u opštini Herceg Novi, Tomicu Miloševića, koji je i koordinator Komisije za praćenje akcionog plana za borbu protiv korupcije.

– U principu mi takve prijave nepersonifikujemo dok ne budu nadležni organi obavili svoj posao. Stigla je prijava navodno nezakonito raspolaganje opštinskom imovinom i ta prijava je kod nadležnih organa, tačnije kod državnog tužioca i u Centru bezbjednosti, sektoru za privredni kriminal – rekao je Milošević.
On obajšnjava da se ova komisija ne bavi istraživanjem koruptivnih radnji, nego više djeluje preventivno i ne želi da iznošenjem prijevremenih podataka učini više štete nego koristi.
– Kada nam stigne povratna informacija od nadležnih službi mi ćemo to tada i objaviti – ističe Milošević. On je demantovao i da je protiv njega jedan član komisije podnio prijavu, rekavši da to nije tačno, te da bi za to sigurno znao da je takva prijava stigla.
Milošević je takođe negirao, da je sredstvima Direkcije za izgradnju grada, finansirao izgradnju privatnih apartmana u Bijeloj.
tomica milosevic kredit– Apartmane sam obnovio iz kreditnih sredstava kod CKB-a, i svojih ličnih sredstava, sva moja imovina je podložna provjeri i sve se nalazi na sajtu Komisije za utvrđivanje konflikta interesa, tako da se samo neko grubo poigrao neistinama, kaže Milošević.
Provjerili smo i u prijavi za 2013. godinu pod stavkom krediti, dugovi i potraživanja, kreditnog zaduženja nema.
Milošević sa posebnim zadovoljstvom ističe da rad Komisije, njeno medijsko praćenje i redovno informisanje dovelo do toga da joj građani sve više poklanjaju povjerenje.
Jedna od najvažnijih aktivnosti Komisije u ovoj godini je priprema Akcionog plana za borbu protiv korupcije u lokalnoj samoupravi za period od 2013. do 2014. godine, čiji je nacrt sada na javnoj raspravi, od kojih je jedna bila i sinoć. Prema njegovim riječima, bila je to dobra i konstruktivna rasprava u kojoj su građani bili veoma zaintersovani da saznaju više i o radu lokalnih organa upravljanja, ali i o držvanim institucijama.
On je napomenuo i da je nedavno u izdanju Opštine Herceg Novi štampana vrlo korisna publikacija namjenjena građanima „Vodič kroz postupke kod organa lokalne uprave” na skoro 250 strana.
Tu su korisna uputstva o tome kako da građani bez lutanja i gubljenja vremena i energije, završe svoje poslove ili pribave neophodnu dokumentaciju u Opštini.
Vodič osim štampanog ima i elektronsko izdanje koje se može preuzeti na zvaničnom web sajtu Opštine.

Picerija i restoran

 

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code