Početna Sport Sedma godina regate “Hiljadu ostrva”

Sedma godina regate “Hiljadu ostrva”

0

7. Regata hiljadu ostrva na kursu od Rijeke do Tivta i nazad biće održana od 19. do 29. septembra – regata koja prolazi između više od 1000 jadranskih ostrva jedri se na kursu za koji se može reci da je najbolji za navigacijske regate koji priroda može dizajnirati.

Format regate ostaje isti kao i u prethodnim godinama: regata se sastoji od dvije etape od kojih jedrilice mogu izabrati da jedre samo prvu etapu, samo drugu etapu ili obje etape s ukupnim rezultatima. Prva etapa startuje u nedjelju 22. septembra iz Rijeke, nakon čega flota ostavlja ostrva Unije, Susak, Premudu, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo i Sveti Andrija i završava u marini Porto Montenegro.

Uzduž rute od 280 NM, flotu čekaju tehnički izazovi navigacije između ostrva i kanala hrvatske obale i facsinantnog zaliva Boke Kotorske, ali isto tako i nagrada iznenađujućom ljepotom okruženja poznatom širom svijeta. Nakon dodjele nagrada za prvu etapu u Porto Montenegru u srijedu 25. septembra, flota startuje u četvrtak 26. septembra u obratnom smjeru prema Rijeci na istom kursu.

Prije starta druge etape, zakazana je i Regata 1000 ostrva + 2, u srijedu 25. septembra, u akvatorijumu Boke Kotorske, sto je idealna prilika za sve lokalne jedriličare da se takmiče u domaćem akvatorijumu sa internacionalnim jedriličarima, a sa druge strane sjajna prezentacija zaliva Boke Kotorske gostujućim jedriličarima.

Rekorde obje etape priznate od World Speed Sailing Record Council-a od 2015. drži mađarski Wild Joe s 27h 24m i 5s u prvoj etapi s prosječnom brzinom od 10.14 cv, te 32h i 45s u drugoj etapi uz prosječnu brzinu od 8.86 cv što je novi izazov za učesnike Regate hiljadu ostrva i prilika za ulazak u spisak svjetskih jedriličarskih rekorda.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code