Sektoru poljoprivrede kroz Agrobudžet 52,4 miliona, za ribarstvo milion i po

Sektoru poljoprivrede kroz Agrobudžet 52,4 miliona, za ribarstvo milion i po

0
Podijeli

Prezentacija mjera podrške iz Agrobudžeta za 2019. godinu u Herceg Novom biće održana u četvrtak, 14. februara u 12 časova u sali Skupštine opštine.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, crnogorskom sektoru poljoprivrede kroz Agrobudžet za ovu godinu biće na raspolaganju 52,4 miliona eura, što je 12,4 miliona eura ili 31% više u nego lani.

Picerija i restoran

Predstavnici ovog Vladinog resora će detaljnije predstaviti mjere Agrobudžeta i upoznati zainteresovane proizvođače sa uslovima za ostvarivanje podrške i procedurama prijavljivanja, u dijelu ostvarivanja prava na direktnu podršku (subvencije, premije), kao i kroz javne pozive za bespovratnu podršku investicijama.

U strukturi Agrobudžeta definisane su tri oblasti podrške: poljoprivreda, ribarstvo i operativni programi. Ukupno je definisano 58 mjera. U sektoru poljoprivrede, najveći broj mjera se odnosi na ruralni razvoj i to 24, u iznosu od 32,7 miliona eura, što je rast sredstava za podršku ruralnom razvoju od preko 9 miliona eura ili 39%.

Za mjere tržišno cjenovne politike definisano je 10 mjera i opredijeljeno oko 8 miliona eura, što je povećanje za 1,4 miliona eura ili 21% u odnosu na prošlu godinu. Za sektor ribarstva obezbijeđena je podrška u iznosu od 1,5 miliona eura, što je povećanje oko 500 hiljada eura ili 49%.

Kako bi se značajna obezbijeđena sredstva podrške iskoristila maksimalno i na najbolji način, zarad daljeg unapređenja sektora poljoprivrede i razvoja ruralnih područja, rasta konkuretnosti domaće proizvodnje, otvaranja novih radnih mjesta i poboljšanja kvaliteta života naših građana, kako je i najavljeno, Agrobudžet će biti predstavljen potencijalnim korisnicima na terenu u neposrednoj komunikaciji sa domaćinima, preduzetnicima i lokalnim zajednicama.

Od ponedjeljka, tokom ovog mjeseca, detaljnije prezentacije mjera podrške biće održane po opštinama širom Crne Gore.

iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja pozivaju zainteresovane proizvođače da prisustvuju prezentacijama, a predstavnike medija da najavljene događaje isprate, kako bi informacije pravovrmeno došle do što većeg broja potencijalnih korisnika.

Takođe, od ponedjeljka, Ministarstvo će krenuti sa objavljivanjem javnih poziva za dodjelu bespovratne podrške za ovu godinu.

Napominju da će posebne prezentacije biti posvećene informisanju ribara o mjerama podrške koje su im na raspolaganju. O terminima održavanja prezentacija ribari će biti pravovremeno informisani.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code