Početna Ekonomija Sekulić: Za subvencije za zarade planirano oko 18 miliona eura

Sekulić: Za subvencije za zarade planirano oko 18 miliona eura

1

Vlada će od 1. avgusta pokrenuti novi ciklus tromjesečnog subvencioniranja zarada zaposlenih dijela privrede u bruto iznosu od 18 miliona eura, koje će biti fokusirane na 3,5 hiljada preduzeća i 25 hiljada radnika.

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, kazala je da od 1. avgusta kreće novi ciklus subvencija u iznosima od 50 do 100 odsto minimalne bruto zarade, u zavisnosti od djelatnosti, koje će se odnositi na jul, avgust i septembar.

Ona je na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen Vladin treći paket mjera podrške vrijedan 1,22 milijarde eura, podsjetila da je Vlada, kroz drugi paket mjera, finansirala zarade za oko 64,5 hiljade zaposlenih u Crnoj Gori u 15 hiljada preduzeća u iznosu od 33 miliona EUR.

Vlada će kod zabranjenih djelatnosti, gdje se prevashodno misli na ugostiteljske objekte na sjeveru, nastaviti da subvencionira zaradu u iznosu od 100 odsto bruto minimalne zarade, kod turizma 70 odsto na nivou cijele Crne Gore, a kod ugostiteljstva, drumskog saobraćaja, zaposlenih koji su u karantinu i samoizolaciji i roditelja djece do sedam godina 50 odsto minimalne bruto zarade.

“Ono što novo donosi treći paket mjera je podrška novom zapošljavanju koju smo produžili do kraja godine i kojom omogućavamo subvencioniranje minimalne bruto zarade u iznosu od 70 odsto za svakog novozaposlenog u bilo kojem sektoru u Crnoj Gori”, objasnila je Sekulić.

Iako je u proteklom periodu bilo dosta nejasnoća kod zaposlenih, koji su mislili da su ove subvenicje dio lične pomoći njima od strane državave, važno je napomenti da se one odnose na poslodavce i rasterećenje njihovog poslovanja.

Ona je najavila da će privredi od 1. avgusta na raspolaganju takođe biti i deset miliona EUR za unaprijeđeneje konkurentnosti privrede.

“Tu se radi o 17 različitih programskih linija. Nama je cilj da kroz ovaj program što više preduzeća u Crnoj Gori iskoristi tu mogućnost bespovratnih sredstava – grantova za kofinansiranje investicija i nova zapošljavanja”, dodala je Sekulić.

Građani će, prema njenim riječima, od 1. oktobra imati na raspolaganju i mogućnost beskamatnih kredita za sve ono što se smatra energetskom efikasnošću i obnovljivim izvorima u svakom domaćinstvu u Crnoj Gori.

Paket ekonomskih mjera, koji podrazumijeva kratkoročne i one na srednji i dugi rok, će u ovoj godini iznositi 281,23 miliona EUR, u narednoj 209,85 miliona, u 2022. godini 132,55 miliona, u 2023. godini 70,48 miliona i u 2024. godini 526,97 miliona EUR.

1 komentar

  1. Gdje je pomoc za male privrednike tipa butici i male prodavnice koje rade drasticno losije do 80% manjih pazara ali je zato uredno stigao turisticki porez na njih a zadnjeg turistu smo u prodavnici vidjeli u Februaru ????
    Sve te vase kredite i ostalo cete podjeliti sami sebi i svojim povezanim firmama i nisu svi ugostitelji ugrozeni jer mnogi rade u doduse manjem obimu i jedina je razliuka sto ove godine nece imati milion eura ciste zarade nego 100 000 Eura jer su uz manje posla i smanjili broj radnika koje im sada drzava i placa a ostali koji ne mogu zaraditi ni za platu nisu izgleda ljudi ove drzave i ako nemaju nikakve veze sa turizmom zasto im se naplacuje turisticka taksa ?????????????????
    Dajte pomoc kao u Hrvatskoj svima koji pokazu razliku u prometu od recimo minimum 50% manje ili slicno i da se i svima kojima se daje pomoc daje zbog procentualnog smanjenja prihoda , koliko prihoda manje toliko pomoci od drzave bi bilo jedino posteno. Ovako neko i dalje ima dovoljno da zaradjuje i njemu ce drzava jos dati da mu ostane veca zarada a neki ce zatvoriti i na biro rada jer je pomoc 0. A i svima ugostiteljima treba pogledati pazare prosle i ove godine pa u skladu sa tim djeliti pomoc jer oni imaju razno razna smanjenja svega i svacega i treba ali ne treba pomoc svima isto jer su neki napravili imperije i imaju po 20 nekretnina i vrijednost samo u vozilima koliko prosjecan radnik ne zaradi za 10 godina rada i oni dobijaju sve vidove pomoci a mnogi radnici gladuju zeljni obicnog normalnog zivota.

    5
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code