Početna Eco Selektovani radovi na konkursu “Mladi ekoreporteri 2019”

Selektovani radovi na konkursu “Mladi ekoreporteri 2019”

0

Na XII konkurs NVO EKOM – „Mladi eko reporteri“ i teme „Održiva proizvodnja i potrošnja“ i „Eko škole“ stiglo je preko 480 radova iz 33 osnovne i 16 srednjih škola. Među njima, 8 radova je selektovano iz škola u Herceg Novom – JUSMŠ “Ivan Goran Kovačić” i OŠ “Ilija Kišić” i “Dašo Pavičić”.

U okviru članaka o ekološkom aktivizmu (nacionalni konkurs ), odabran je jedan rad učenice JUSMŠ Ivan Goran Kovačić, Anđele Damnjanović pod nazivom „Tako je to bilo“.

U konkurenciji za međunarodni konkurs u kategoriji video radova, od novskih osnovaca odabrana su 4 rada učenika OŠ “Dašo Pavičić”, i to: „Ne bacaj, upotrijebi ponovo“ Uroša Klicova, „Odlaganje otpada u opštini Herceg Novi“ Pavla Đurovića, „Što uništimo danas, nemamo sjutra“ Strahinje Gojkovića, Strahinje Čepića i Petra Milića, kao i rad „Surlaši“ Sergeja Dragovića, Petra Lučića i Danila Dabovića.

Za nacionalni konkurs članaka o biodiverzitetu i predjelima, izabran je jedan rad učenika Nikite Babenkova iz OŠ “Dašo Pavičić”, pod nazivom „Zmije u Crnoj Gori, štiti ili štititi se“.

Za nacionalni konkurs fotografije biodiverziteta i predjela, odabrani su radovi „Gušter na suncu“, Katarine Đurišić iz OŠ “Ilija Kišić” i „Regeneracija“ Jovane Brkan iz iste škole.

Prema riječima izvršnog direktora EKOM-a, Saše Karajovića, tokom marta je obavljen pregled radova, oni koji su zadovoljili kriterijume konkursa su selektovani, ocjenjivaće ih žiri i dodjeljivati nagrade po kategorijama i starosnim grupama (12-15 i 16-19 godina).

Najbolje plasirani među ekološkim fotografijama, eko člancima i odabranim video radovima biće poslati na međunarodno takmičenje „Young reporters for the environment 2019”.

Zbog velikog broja pristiglih fotografija (oko 330) obavljena je selekcija, tako da je u konkurenciji za nagrade ostalo po 30 fotografija osnovaca i 30 fotografija srednjoškolaca, koje su podijeljene u dvije tematske kategorije: „ekološke fotografije” i „fotografije biodiverziteta i predjela”. Posebnu grupu čini 20 radova na temu građanskog i ekološkog aktivizma (eko škole).

Od 87 tekstova selekcijom je odabrano 35 ekočlanaka, kao i tekstovi o biodiverzitetu i predjelima (12-15 godina) i oni koji se bave održivom proizvodnjom i potrošnjom (16-19 godina).

Prijavljeno je 47 video radova, od kojih je odabrano 20, odnosno 11 osnovaca i 9 srednjoškolaca.

Od 2. aprila desetočlani žiri ocjenjuje odabrane radove. Svečana dodjela nagrada je predviđena na Dan planete Zemlje, u ponedjeljak 22. aprila u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Selektovani članci, fotografije i video radovi moći će da se pogledaju tokom sedmice na web stranici www.mladi-ekoreporteri.org.me.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code