Serija interaktivnih radionica na temu Beketovog Godoa: Stvaralačka ženska avantura

Serija interaktivnih radionica na temu Beketovog Godoa: Stvaralačka ženska avantura

0
Podijeli

U okviru projekta radnog naslova “Moramo li ga čekat’?”, koji realizuje NVO Urban Nova iz Herceg Novog, u periodu od 27. do 30. jula najavljene su tri radionice. Uz interaktivnu ulogu publike i dalje će nastajati adaptacija klasika Samjuela Beketa “Čekajući Godoa”.

Projekat “Moramo li ga čekat’?” je pozorišna produkcija koja nastaje u slobodnoj interakciji umjetnika i publike, koristeći eksperimentalne metode, između ostalog i metode   takozvanog “forum teatra”. Krajnji cilj je da se publici ponudi nova verzija Beketovog “Godoa”,  sa ženskom postavkom i ženskim promišljanjem “velikih” tema. Scenario i režiju  potpisuje novska dramaturškinja, Slađana Vujović.

Picerija i restoran

Polazna drama “Čekajući Godoa”, napisana 1949. godine, bavi se pitanjem smisla života,  sa isključivo muškog aspekta. Autor, Samuel Becket, kao i kasnije njegovi nasljednici, nisu dozvoljavali ženama da igraju u ovoj drami sve do 2006. godine, kada je jedna italijanska pozorišna trupa dobila parnicu na sudu, te time izvojevala svojevrsnu pobjedu civilnih (rodnih) prava.

Slađana Vujović  je  vidjela izazov u interpretaciji Beketovog kontroverznog teksta iz ženskog ugla. Poznato je da je Beket napisao “Godoa” kao eksperiment, u trenutku kad se očajnički trudio da pobijedi svoju  ubijeđenost da ne umije da piše. Nije očekivao da će se oko ove drame lomiti kritičarska  mišljenja, niti da će ona postati jedna  od najizvođenijih sve do danas.  Ali, do prije 10-ak godina bila je zabranjena za izvođenje glumicama širom svijeta.

– Polazna tačka za učešće NVO Urban Nova u ovom projektu je bila  želja da omogućimo ženama da se čuje njihova misao na temu smisla i besmisla života,  njihov način bavljenja tom problematikom. Krajem 2015. godine održale smo nekoliko radionica u Herceg Novom i Kotoru. Uslijedio je istraživački proces u kojem su žene imale priliku da iskažu svoja razmišljanja, nade, strahove i ideje. Kroz korišćenje maštovitih načina da se publika uključi i pokrene na razmisljanje i djelovanje, uvidjele smo da postoji potreba za ovakvim projektom – navode iz NVO Urban Nova.

Njihov cilj je, kako su kazale, da rezulat ove saradnje i zanimljivog kreativnog procesa, bude produkcija koja će se baviti  ženskim razmišljanjem, kroz medijum pozorišne umjetnosti, a žene – učesnice aktivnosti, da budu dio te stvaralačke avanture.

Projekat “Moramo li ga čekat’?” dobio je šansu u aprilu  kroz odobrenu finansijsku podršku Ekumenske inicijative žena iz Hrvatske, kao i sufinansiranjem djela projektnih aktivnosti fonda Mediterranean Women’s Fund iz Francuske. Realizacija projektnih aktivnosti počela je u maju, radionicama na kojima su učesnice informisale budući tekst adaptacije.

– Na radionicama koje nam predstoje, publika  će imati priliku da da  doprinos, prije igranja koja slijede tokom avgusta i septembra. Pozivamo sve učesnice da na radionicu donesu rekvizite koji za njih predstavljaju simbol ženske osobenosti, a koje će dati kao doprinos vizuelnom identitetu produkcije – pozivaju organizatorke.

U četvrtak, 27. jula radionica sa djecom će biti održana prostorijama  KINO-a, Trg Nikole Djurkovića. Ova radionica je realzovana u saradnji sa muzičkom radionicom ‘Zvukoplov’ koja se u KINO-u održava svakog ponedeljka i četvrtka u terminu 17:30 do 18:30h.

U subotu, 29. jula radionica za odrasle održaće se u amfiteatru Doma omladine u ulici Marka Cara, u terminu odf 22:30 do 23:30h, dok je za nedjelju, 30. jul, takođe za odrasle, zakazana radionica na trgu Sima Matavulja, u terminu od 21 do 22h.

Zainteresovani se mogu informisati na broj telefona 069/319-899 ili putem e-maila  urbannova.mne@gmail.com

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code