Serijal “Na veslu priča” pretpremijerno u Tivtu i Herceg Novom

Serijal “Na veslu priča” pretpremijerno u Tivtu i Herceg Novom

2
Podijeli

Uoči televizijske premijere dokumentarne serije pod nazivom “Na veslu priča”, zajedničkog projekta Matice Boke i udruženja “Šta hoćeš”, biće priređena pretpremijera u Tivtu i u Herceg Novom.

Tivatska publika će imati priliku da 3. oktobra u 20 časova, u Porto Montenegru u Zbirci pomorskog nasljeđa vidi dijelove serije snimljene ljetos u Boki i popriča sa autorima, dok će novska publika tu priliku imati dan kasnije, takođe u 20 časova u Dvorani Park.

Picerija i restoran

Akteri, književnici i publicisti, Vuk Krnjević, Mašo Čekić, Vlasta Mandić, Zoran Mujbegović, Neven Staničić, Olivera Doklestić, Siniša Luković i Željko Starčević su tokom ovoga ljeta na najljepšim morskim lokacijama u Boki svojim pričama započeli regionalizaciju ovog međunarodnog projekta.

Publika će imati priliku da pogleda posebnu epizodu “Suhomeđa”, u trajanju od 26 minuta, koja prenosi djelove razgovora sa autorima o serijalu. Snimanje prvih devet epizoda serije u Crnoj Gori pomogli su opštine Tivat i Herceg-Novi, kao i TO Tivat, Porto Montenegro i Luštica Bej.

Originalni kocept serije “Na veslu priča”, po kome eminentni književni stvaraoci, veslajući po vodama svojih gradova, pričaju originalne priče posvećene prirodi, u kratkoj formi do petnaest minuta trajanja, već tri sezone se uspješno emituje na RTS.

– Bila je čast ovoga ljeta sarađivati sa intelektualnom, stvaralačkom elitom Boke, u mizanscenu koji samo premisao može da stvori…i čovjek da pokvari. Usmena kultura u osnovi drži ponos i poštovanje prema tradiciji, što besjeda u ovim krajevima svakako jeste, ali i intiman odnos prema prirodi. Potpuna posebnost priča, i žanrovska, od istorijskih preko potpuno ličnih do bajke, kao i lokacija na kojima su priče snimljene, zahtjevala je takođe autorski tretman, što atmosferom, pristupom montaži, boji i predelu, što originalnom muzikom koja prati svaku priču.  Nadamo se da smo uspjeli da kreiramo jedan kovčeg duhovnog i prirodnog blaga, vrijedan čuvanja. Jedva čekamo da ga podjelimo sa publikom u Boki Kotorskoj – rekao je reditelj i autor koncepta, Rastko Šejić.

Izvršni producent serije, Željko Komnenović nije krio zadovoljstvo realizacijom projekta.

– Rijetko se ljudi nađu i prepoznaju kao svoji, ali kada se to desi otvori se prostor za čuda. I estetikom i etikom, snažnim moralnim načelima, TV serija “Na veslu priča” govori o vrijednostima koje ne smijemo zaboraviti, skrajnuti, bez obzira na globalistički materijalizam i lažnu brzinu koju nam era nameće, jer definišu naš identitet. Siguran sam da će Bokelji to umjeti da prepoznaju – istakao je Komnenović.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code