Šesti dan Filmskog festivala: Na Kanli kuli “Zlogonje” i “Godina majmuna”

Šesti dan Filmskog festivala: Na Kanli kuli “Zlogonje” i “Godina majmuna”

0
Podijeli

U okviru takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma na 32. Filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro film festivalu na Kanli kuli večeras, u 21 čas, srpsko – makedonski film “Zlogonje” imaće crnogorsku premijeru. Reditelj Raško Miljković, kostimografkinja Milena Milenković i producenti filma Jovana Karaulić i Bojan Jovanović su gosti Festivala.

Raško Miljković je asistent režisera i režiser, poznat po ostvarenjima Zlogonje (2018), Inkarnacija (2016) i Kris (2016). Glumački tim čine Mihajlo Milavić, Silma Mahmuti, Jelena Đokić, Bojan Žirović i Olga Odanović.

Picerija i restoran

Sinopsis: Desetogodišnji Jovan je rođen sa parcijalnom cerebralnom paralizom. Cio njegov život je time uslovljen. U svom svijetu mašte je međutim slobodan da bude ko god poželi i posjeduje moći superheroja o kojima svako sanja. Sve se mijenja kada se sprijatelji sa Milicom, novom drugaricom iz odjeljenja, sa kojom započinje avanturu gonjenja njene maćehe ,,vještice’’.

U 22:30 h, takođe u okviru takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma na Kanli kuli crnogorskoj publici biće premijerno prikazan film “Godina majmuna”. Reditelj Vladimir Blaževski i glumci Igor Angelo i Bereda Reshit su gosti festivala.

Vladimir Blaževski je rođen 1955.godine u Skoplju, u Makedoniji. Studirao je filmsku režiju na Akademiji filma, pozorišta, televizije i radija u Beogradu. Nakon studija radio je kao reditelj i snimio nekoliko dokumentaraca, reklama i seriju televizijskih programa. Uloge: Igor Angelov, Marija Köhn, Bereda Reshit, Aleksandar Kamnaroski, Faik Mefailoski, Çun Lajçi, Elena Trajkovska, Mitko Apostolovski, Tanja Kocovska, Aleksandar Stepanuleski.

Sinopsis: Umjerena politička satira o specifičnom prijateljstvu između usamljenog majmuna i (osiromašenog) čuvara zoološkog vrta, kao i naopaki svijet u tranziciji u očima šimpanze.

Na tvrđavi Forte Mare u 21čas, u okviru selekcije Kino Evropa, biće održana projekcija filma “Istorija ljubavi”, rediteljke Sonje Prosenc, koja je gošća festivala. Nakon toga u 22:45 h biće prikazan film “Bez dodira”, rediteljke Adine Pintilie, koji je osvojio Zlatnog medvjeda na 68. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

U Dvorani Park tačno u ponoć, u okviru programa Ponoćne projekcije, biće prikazan film “Ederlezi Rising”,  reditelja Lazara Bodrože koji je, zajedno sa protagonistkinjom filma  Džesikom Stojadinović – Stoya gost festivala.

Na Trgu Mića Pavlovića od 21 čas, u okviru takmičarske selekcije dokumentarnih filmova, biće prikazani filmovi Planina  Gregoara Ferbeka, Crna linija Marka Olekse i Frančeske Skalizi, Rim – Atina (Ljubav u vrijeme Mikonosa) Tomasa Kinstlera, Unutrašnjost i spoljašnjost Ašikea Mostafe, 19 876 koraka u Aušvicu – Birkenau  Johane Bernhardson, Ljeto sa deset godina Čena Haoa. Gosti Festivala su Gregoar Ferbeke, reditelj filma “Planina” i Tomas Kinstler, reditelj filma Rim – Atina (Ljubav u vrijeme Mikonosa).

U Dvorištu kuće Nobelovca Iva Andrića od 21 čas biće prikazani filmovi Doma za Božić Tomislava Đurineca, Ljubav Dušana Zorića, Sami Nikole Vučinića i Jadi mladog Ljubića  Zvonimira Grujića. Gosti festivala su Tomislav Đurinec, Milan Petković (director fotografije filma “Ljubav”) i Nikola Vučinić.

U Dvorani Park u 14 sati biće održana projekcija filma Dogman Matea Garonea, a u 17 sati biće prikazan film Žene u ratu Benedikta Erlingsona.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code