SEZONA ŠANSA ZA POSAO MLADIM

SEZONA ŠANSA ZA POSAO MLADIM

176
0
Podijeli

zavod_za_zaposljavanjeBiro rada Herceg Novi je u saradnji sa Vladom Crne Gore organizovao projekat  pod nazivom „Zaposlimo naše mlade“ koji je, kako tvrde u Birou, rezultirao fantastičnim odzivom mladih i nezaposlenih ljudi. Zavod je tim projektom subvencionirao zapošljavanje mladih u visini od 80-100 eura, u zavisnosti od toga da li su radili ranije.

–  Ta „akcija“ je imala pozitivan „odjek“ na mlade ljude ali će se njeni efekti sumirati tek na kraju sezone – rekao nam je Goran Jančić iz hercegnovskog Biroa rada. Na veću zainteresovanost mladih i nezaposlenih svakako je uticala i ekonomska kriza i sve teže obezbjeđenje radnog mjesta. Najtraženiji su poslovi iz oblasti ugostiteljstva i turizma, zatim trgovine, ekonomije kao i menadžerski poslovi, dodaje Jančić ne precizirajući broj onih koje su angažovali poslodavci, kao ni to koliko su mladi zaista plaćeni, uz subvencije koje poslodavci dobijaju za njih.

Na teritoriji Herceg Novog zaposleno je 1671 sezonac – od toga 965 Novljana. Izdato je 2608 radnih dozvola za nerezidente, ali, kako kaže Jančić „to ne znači da su svi oni i zaposleni“. Samo u oblasti turizma i ugostiteljstva u Boki je angažovano  920 sezonaca.

Picerija i restoran

Inače, sezonski rad traje od 3 – 6 mjeseci, a kako nam kaže Jančić „novčane nadoknade za ovu sezonu jednake su prošlogodišnjima, uprkos ekonomskoj krizi“.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code