Sezona se “drži”, preko 60 hiljada turista u Boki i Budvi

Sezona se “drži”, preko 60 hiljada turista u Boki i Budvi

1808
3
Podijeli

plaza splendidoJoš su tropski dani, pune plaže, restorani, krcato Šetalište Pet Danica, riva Pine, Stari grad Budva, Kotor, Novi… Duž obale puše se roštilji, prodaje fast food hrana i svakojake drangulije. Zatrešti tu i tamo muzika, fešte i razni festivali još nisu završeni. A kraj je avgusta. Sezona je kasnije počela i kasnije će izgleda i završiti, jer još se dobro “drži”. Potvrđuju to podaci lokalnih Turističkih organizacija, Budve, Herceg Novog, Kotora i Tivta, prema kojima je uoči ovog vikenda registovano preko 60 hiljada gostiju.

Najviše gostiju je u Budvi preko 33 hiljade ili 9 odsto više. Od tog broja u privtanom smještaju odmara preko 20 hiljada posjetilaca. Turistička organizacija Budve do 21. avgusta naplatila je više od 1,82 miliona eura boravišne takse. Lani je naplaćeno oko 1,37 miliona eura, a prošlogodišnja sezona se računa da je bila rekordna. U tom gradu već razmišljaju i kako pametno da iskoriste zimu. Na sastanku ministra održivog razvoja i turizma, Branimira Gvozdenovića i rukovodstva Hotelske grupe Budvanska rivijera, pokrenuta je inicijativa za otvaranje zimskog kampa za obuku kadrova u hotelijerstvu, prvog takve vrste u regionu.

Picerija i restoran

Na hercegnovskoj riviejri ljetuje 22.300  prijavljenih gostju, što je čak 24 odsto bolje no lani. Zanmljivo, samo je 600 domaćih.

U prethodna tri mjeseca u Kotoru je bilo oko 8 hiljada više izletnika u odnosu na prošlu godinu. U septembru će rezultati biti bolji. Očekuje se oko 70.000 turista koji će sa brodova i autobusa posjetiti Unescov grad. Tvrđavu San Đovani i kotorske bedeme, duge preko 4 kilometra od 1. aprila do 23. avgusta je posjetilo 78. 000 turista, što je za oko 30% više u odnosu na isti period prošle godine.

U Tivtu je takođe bolja posjeta nego prošle godine, jer u hotelima, domaćoj radinostii kampovima, odmara još 5289 turista, ili 18 odsto više turista.

3 Komentari

  1. Zar ne bi sezona trebala biti i zimi,valjda je ovo sad ljetnja? Mi živimo na mjestu đe nikad ne bi trebalo ništa zatvarat ,ali mi kad imamo dinar ne bismo više da radimo,pušti,ko će….dok ga ne potrošimo.

Ostavite komentar

*

code