SEZONCI IMAJU BOLJE PLATE I DUŽE RADE U DUBROVNIKU NEGO U HERCEG...

SEZONCI IMAJU BOLJE PLATE I DUŽE RADE U DUBROVNIKU NEGO U HERCEG NOVOM

366
0
Podijeli

 

dubrovnik herceg noviObezbjediti veću mobilnost radne snage u pograničnim područjima, poruka je sa nedavnog sastanka predstavnika Biroa rada Herceg Novi i hrvatskog Zavoda za zapošljavanje. Skup je održan u Herceg Novom, bez prisustva medija. Na njemu je, kako je saopšteno, analiziran zajednički projekat “Edukacijom do razvoja Južnog Jadrana”, koji će biti kandidovan kroz IPA projekte prekogranične saradnje Hrvatske i Crne Gore.
Plate i dužina rada sezonskih radnika povoljnije su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, nego u Herceg Novom, pokazali su rezultati ankete o sezonskom zapošljavanju u Boki. “Karakteristike tržišta rada su slične u oba regiona. Zajednička karakteristika je nesklad između ponude i tražnje za sezonskom radnom snagom, u oblasti ugostiteljstva i turizma, kako po kvalitetu, tako i po strukturi i kvantitetu, kao i nedostatak kvalitetnih obrazovnih programa za odrasle. Zato je cilj projekta da se doprinese efikasnosti tržišta rada kroz bolju usklađenost obrazovanja sa potrebama tržišta rada. Dugoročni je cilj da se obezbjedi veća mobilnost i zapošljavanje radne snage u pograničnim područjima”, saopšteno je iz Biroa rada Herceg Novi.
Na sastanku su inicirane projektne ideje koje će biti usmjerene ka teže zapošljivim licima, podsticanju zapošljavanja mladih kroz razvoj preduzetništva, programima zelene ekonomije.
Direktor Biroa rada Herceg Novi Stevo Lazarević istakao je da su ove godine akcionim planom Zavoda definisane aktivnosti koje treba da podstaknu zapošljavanje domaće radne snage kako nezaposlenih tako đaka i studenata na sezonskim poslovima.
Direktor Područne službe Dubrovnik rekao je da su i oni počeli pripremu za turističku sezonu i saopštio da će Hrvatska realizovati dva programa podrške sezonskom zapošljavanju u turizmu i ugostiteljstvu.
“Program “Stalni sezonac” pruža poslodavcima u oblasti ugostiteljstva i turizma mogućnost sufinansiranja troška za doprinos za produženo penzijsko osiguranje stalnim sezonskim radnicima šest mjeseci koji prihvate posao i u narednoj sezoni”.
Drugim programom “Rad i nakon ljeta” poslodavci mogu koristiti finansijsku podršku za zapošljavanje uz uslov da će doći do povećanja broja zaposlenih u odnosu na prosječan broj stalno zaposlenih unazad 12 mjeseci.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code