Sezoni u Herceg Novom nije kraj, počinju pripreme za sljedeću: Novi softver...

Sezoni u Herceg Novom nije kraj, počinju pripreme za sljedeću: Novi softver za hotelijere

28
Podijeli

Ovo ljeto u Herceg Novom je obilježilo puno festivala, od kojih je dominirao filmski, puno koncerata, nastupa lokalnih bendova i bubnjara Dragoljuba Đuričića duž rivijere… Svi su saglasni da je sezona bila dobra, ali i da ne treba još da završi, jer 85 odsto hotelskih kreveta biće puno do kraja oktobra. Osim toga treba bolje pripremiti sljedeću godinu.

Po statistici TO Hreceg Novi, ostvaren je za 2 % veći broj noćenja u Herceg Novom, ali i 2 odsto manje sredstava boravišne takse. Zato u Turističkoj organizaciji već kreću s planovima da unaprijede ponudu i sistem prijave gostiju.

Picerija i restoran

V.d. direktor TO Hreceg Novi, Pavle Obradović najavljuje čak 10 ključnih programa za iduću godinu, kako bi 6000 hotelskih i 10 hiljada registrovanih kreveta u domaćoj radinosti, bilo što punije.

– Najvažnije je što radimo softversko rješenje za hotelijere, jer je evidentno lošija prijava gostiju ove godine za 2%, a bila je bolja sezona. Uložićemo između 10 i 20 hiljada eura za sljedeću sezonu da bi TO izradila softversko rješenje za sve, prvo velike, pa male hotele, kako bi sami mogli da prijavljuju goste i rade on line booking po standardima. U kreiranje Online Booking i Marketing sistema uključujemo i privatni smještaj, takođe besplatno. Svaki smještaj dobija po Marketing & Booking vebsajt gdje kreiramo i promovišemo paket aranžmane tog smještaja. Ovaj vebsajt i paket aražmane smještaja povezujemo sa brojnim agencijama i agentima prodaje iz preko 20 evropskih destinacija, odakle nam dolaze low cost letovi – objašnjava za Radio Jadran, novi projekat Obradović, uvjeren da će sljedeće godine biti bolja prijava gostiju.
Na ovoj tehnologiji Obradović već 12 godina radi sa američkom firmom Axora Group LLC. Doniraju je besplatno, imaju čitav tim IT stručnjaka iz Kalifornije koji će biti tehnološka podrška, po potrebi.

Za prijavu boravka ovaj softver šalje informacije o gostima Turističkoj organizaciji, Upravi policije i opštinskom Sekretarijatu za lokalne javne prihode. Cijena softvera je 600 eura za veliki hotel, 400 eura za mali hotel i 200 eura za kuću sa sobama ili apartmanima. Turistička organizacija HN će finansirati ovaj projekat.

Virtuelne šetnje znamenitostima

Jedan od planova je i snimanje virtuelne šetnje kroz Herceg Novi, kao i kroz svaki smještajni objekat i okolinu. Gost će moći da uđe u smještajni objekat i obiđe enterijer putem 360° panoramskih šetnji (to je Google Street View). Gost će moći i da obiđe lokalne plaže, atrakcije, restorane ili izlete.

Ovu tehnologiju takođe iz TO nude hotelijerima i zainteresovanim:

– Veoma je dobar odziv hotelijera i privatnih stanodavaca da im radimo marketing kampanju, jer ustvari radimo digital marketing za svaki individualni hotel ili smještaj. Ovdje tražimo 5 noćenja za 2 osobe gratis u predsezoni i postsezoni, kada su prazni, a rade. Većina hotelijera i smještaja je pozitivno reagovala na ovu marketing kampanju. Preko 30 izdavaoca smještaja se odazvalo. Ove kampanje objavljujemo na sajtu hotela, facebook strani, ostalim društvenim mrežama, blogovima, novinskim agencijama, sajtu TOHN… Usluge marketinga radimo gratis – napominje Obradović.

Napredan i olakšavajući sistem prijave, bukinga i marketinga treba da potpuno zaživi za dvije godine i da bude obavezujući. Turistička inspekcija krenuće u kontrolu implementacije ovog projekta već od 1. maja iduće godine.

U planu je i projekat pisanja i organizovanja tura (u saradnji sa vodičima) kroz najatraktivnije djelove Herceg Novog, revitalizacija Kuće Iva Andrića i Njegoševe škole na Toploj za turističke obilaske, kaže nam Pavle Obradović.
Tu je još dosta ideja i aktivnosti koje obećavaju ljepšu i ozbiljniju sliku turističkog Herceg Novog.

Sajmovi, korigovati cijene usluga

Iz TO Herceg Novi pozivaju sve hotelijere i stanodavce da se uključe u akciju za uvođenje novog softverskog rješenja, ali i u promociju ponude na predstojećim sajmovima turizma.
U toku su pripreme za odlazak na 4 sajma do Nove godine. To su Novi Sad, Varšava, Rimini i London, na kojima će biti promovisan i novi aranžman “Dva doživljaja u jednom danu”, na Orjenu i na moru, priča nam Obradović i skreće pažnju i na neophodnu korekciju cjenovnika:

– Hotelijeri treba malo da prilagode cijene usluga da bi Herceg Novi bio konkurentniji na regionalnom tržištu, BiH i Srbije, prije svega. Jer, primjera radi 10 noćenja u Zakintosu u postsezoni u hotelima košta 400, a u Herceg Novom 500 eura. Inače, Zakintos je glavna konkurentska destinacija za tržište Srbije – ističe Obradović.

28 Komentari

 1. Dva predloga:
  1. Uvesti nelegalne izdavaoce u legalne tokove ili ih sankcionisati.
  2. Sankcionisati ”dilerisanje” ili ga barem uvesti u legalne tokove.

  6
  1
 2. Kad ce napokon TO ponuditi stimulacije za uredne i savjesne, posebno u privatnom smjestaju, izdavaoce koji prijavljuju goste, placaju uredno boravisnu taksu i porez, najmanje sto bi im se moglo ponuditi je taj softver i reklamiranje besplatno.

 3. Strasno je da direktor TO svoj posao iz svoje privatne firme Montenegro.coma nastavlja da razvija kroz TO, uz podrsku strucnjaka iz Kalifornije, ili ti najblize familije, i da nas, izdavaoce zvanicno obaveze da kupujemo taj softver za 200 e.
  A o razvoju destinacije veze nema, ne umije da procijeni gdje sta treba da se promovise, sta da se ponudi da nam cijene bude vise, a ne da nas nagovara da ih spustamo,
  Pih

  11
  6
 4. Kako je krenulo TO će se uskoro baviti sadržajem i kvalitetom vreća paprika na prtljažnicima automobila,naših tirista,kao i asortimanom artkala u ručnim frižiderima i prepunim gepecima ptehrambenih proizvoda.
  A što se poređenja sa “elitnom” Grčkom destinacijom tiče,
  u Srbiji postoji kletva:Da Bogda’ ljetovao na Zakintosu!

  12
  9
 5. Bi li neko mogao da mi kaze zasto smo ove godine pored boravisne takse, za nas dvoje platili cetri eura za “prijavu usluge”??? Sto je to, jel to kazna za savesne turiste, jel bolje da se nismo prijavili?
  Prijava usluge!!! Cuj, prijava usluge, a mozda je to trebao platit stanodavac

  7
  4
  • Vjerovatno ste se prijavili preko neke turisticke agencije, jer oni zaradjuju na toj usluzi. Dogodine neka Vas prijavi vlasnik smjestaja, ili Vi licno, preko Turist info centra, koji to radi potpuno besplatno.

 6. Bi li neko mogao da mi kaze zasto smo ove godine pored takse, platili za nas dvoje cetri eura za “prijavu usluge” ??? Sto je to, jel to znaci da smo “kaznjeni” sto smo se prijavili? Prijava usluge !!!

  7
  4
 7. Fokusirati se na ono čemu sluzi TO, a to je pomocija grada, i dogadjaji zbog kojih ce neko doc u HN. Za početak, odrediti ciljnu Grupu – koju strukturu turista zelimo (naravno u skladu sa onim što imamo i nudimo). To nije visoki turizam – nemamo hotel, nije ni porodicni – nemamo plaze i nismo sa hiljade skala bas navrhu liste zelja porodicama sa djecom. Imamo kule, iapartmane, i mislim da nam treba sto vise zabavnih, kulturnih događaja, zurki, koncerata (naravno ne Luka sa u la Bambi), umjetnickih kolonija, uličnih festivala, takmicenja… I treba da zivi grad tih 60 dana 24/7. Zs Babe sto im smetaju gosti u kafiću TO nek obezbijedi čepice za usi i bensedin. E, to je ukratko ono čime treba da se bave turistički stručnjaci u TO. A smjestaj, izlete , transfere , aviokarte, sajtove, Veb platforme… To ima ko da radi

  18
  10
 8. Pa zar ste vec zaboravili da je pocetak sezone bio katastrofa a ne da je bila bolja od prosle.Nasa sezona se svodi bukvalno na 25 dana pune popunjenosti i to ono sto hoteljeri i privatni smjestaj uspiju da dovede gostiju ali zato ih vi rastjerate vasim nemarom.Pricate o nekoj promociji smjestaja
  besplatno kako ne, nema nista besplatno svi mi to znamo jako dobro.

  14
  4
 9. Maknite dilere sa ulica pod hitno, valjda to mozete kao pocetak ozbiljnog rada.Pa onda sve ostalo.Dileri su slika i prilika naseg ,,uspjesnog,, turizma , kulture izdavanja soba i apartmana.

  16
  4
 10. A sto zbori ovaj, sto kaze narod, namjesta sebi posao ili bratu za neke budalastine. Zar nemaju vec svi hoteli program za prijavu? To sto fali boravisnih taksi u kasi to je od privatnog smjestaja a ne od hotela. Neka se fokusiraju na nesto bitnije

  19
  6
 11. Đe dođosmo!
  Ako neko ne zna šta je Zakintos,to je zadnja rupa na Peloponezu.Mjesto gdje ljetujete za 130-150 € sa autobuskim prevozom.Siromašna omladina iz Srbije,Bugarske i Rumunije i anglosaksonski narkomani i pivopije.Po čitavu noć uriniraju po ulicama i tuku se do zore.
  A dorektor TO se uhvatio svog softvera i ne odustaje,kao da će to riješiti sve probleme u turizmu otkada otjerasmo Tui i Neckerman.
  Jedino je gradonačelnik domišljatiji,pa se nabrzinu bratimio sa Jagodinom i Palmom,da se puni njegov kraj Igala low cost ( jugo i stojadin) turistima.

  19
  8
 12. “Po statistici TO Hreceg Novi, ostvaren je za 2 % veći broj noćenja u Herceg Novom, ali i 2 odsto manje sredstava boravišne takse”

  Svima u TO otkaz iste sekunde kad vec nemaju obraza da ga daju sami.

  0.20 eura je poskupila boravisna taksa (po pisanju Vijesti) +2% vise turista = manje para ?

  Oce li isti da nam pripremaju sledecu sezonu sa +268% vecom boravisnom taksom i 87% manje para u kasi na kraju sezone , ovo je za rubriku VEROVALI ILI NE u Politikinom Zabavniku

  18
  6
 13. Na ovom softveru radi 10 godina sa stručnjacima iz kalifornije.
  softver košta 200-600 evra.
  Softver finansira TO čiji je direktor.
  Ovo je klasičan sukob interesa. Sam sebi namješta posao i nameće svoje softversko rešenje privatnicima.

  26
  6
 14. Zna li gospodin Obradovic čime se bave TO? Ako ne zna neka nauci ili neka pita nekoga! Organizovace ture, blagi boze sta je ovo, svak misli da moze da radi u turizmu!

  19
  5
 15. Poceli li su sada da kose drace. Ljetos ih nijesu dovarali ni oko Kanli kule i oko Forte mare…sumnjsm da ce do juns iduce gofine vatat se rabote.

  22
  6
 16. Bi li neko mogao da da informaciju odakle dolecu low cost kompanije u HN. Slicnu implementaciju razvoja na osnovu licnih biznis relacija imali smo od Izbora u proslom mandatu pa su isparile stotine hiljada eura za projekat Evropska prestonica kulture a i druge. Za razumne ljude ovo je prica za budale , i ocigledan je pristup koji je imala bivsa garnitura vlasti gdje ce ovaj grad ponovo proci kao ovca za sisanje. Da li su motivi licna korist ili neznanje je potpuno nebitno rezultat je priblizno isti.Nesto ne vidim da eksperimentisu sa svojom licnom imovinom na slican nacin.

  29
  6
 17. A Zaštita od buke ni riječi ili ne smijete tu temu.
  Podjite do Dubrovnika, ne morate dalje i samo preslikajte kako oni to rade.
  Takvi haos od turizma ne postoji u košiluk.

  26
  8
  • To je Sloba -Krusa zaostavstina..
   U Starom Gradu muzika bez ogranicenja, radno vrijeme do zore..
   Kakve veze mi imamo sa Dubrovnikom, Kotorom itd.

   1
   3
 18. Uredite obalu , sve ono sto je nevreme polupalo.Nalozite vlasnicima kuca da urede svija imanja pored ulica. Da urede fasade du ulica. Gradsko zelenilo da rascisti otpad. Ovoposem jer znam da nije samo glavna ulica bitna. Svaki cosak jeste. Sve treba da bude cisto, raskrceno i dostupno.

  33
  2
 19. Sto prica ovaj covjek???? U momentu kad smo prosli kolaps od sezone krcate kolima i turistima ali ne i parama veli – korigujte cijene??? Dje si ti skolu ucio jadi te ne ucili?
  Grad bio prebukiran, gosti nikad siromasniji, vanpansionska potrosnja nikad jadnija a on veli – spusti cijene dovedi sirotinju sa Zakintosa? Bravo genije, bravo kadru Novske liste!

  38
  10
 20. A sta je sa turistickim agencijama koje redovno placaju clanski doprinos turistickoj organizaciji, a nigdje se ne spominju. Po ovome sto citamo, turisticke agencije nisu potrebne gradu, posto ce turisticka organizacija da bukira smjestaj i pravi aranzmane?

  37
  5

Ostavite komentar

*

code