Početna Eco „SHAREMED” projekat: Odgovori na prijetnje ekosistemu Mediterna

„SHAREMED” projekat: Odgovori na prijetnje ekosistemu Mediterna

1

Institut za biologiju mora iz Kotora je jedan od deset partnera iz osam mediteranskih zemalja koji realizuju skoro trogodišnji projekat, vrijedan 3,1 milion eura , „SHAREMED” (Sharing and enhancing capabilities to address environmental threats in Mediterranean Sea- Razmjena iskustava i osnaživanje kapaciteta za pružanje odgovora na prijetnje po ekosistem Mediterana). Institut nastavlja sa implementacijom projektnih aktivnosti, iako se one usljed pandemije COVID-19 najvećim dijelom odvijaju online.

Foto: Pixels / Harrison Haines

“Problematika kojom se projekat bavi odnosi se na usaglašavanje strategija koje se primjenjuju na Mediteranu u oblasti analize morskog ekosistema i sistema njegove zaštita. Početni sastanak je održan u Trstu u februaru ove godine, a zbog trenutne epidemije sve aktivnosti su se prebacile na online sistem,” objašnjava rukovoditeljka projekta iz IBM u Kotoru, dr Slavica Petović, dodajući da se svakog mjeseca održavaju sastanci upravnog odbora projekta na kojima se sumiraju sprovedene aktivnosti i planiraju nove.

Zbog lakšeg usaglašavanja metodologije rada definisane su tri zone istraživanja, odnosno tri radne grupe- za Sjeverno-Jadranski region, Sicilijanski kanal i područje Sjevero-zapadnog Mediterana. U toku je prikupljanje postojećih podataka i analiza primjenjenih metoda koje će u kasnijoj fazi biti testirane.

Za decembar je planirano održavanje radionice kojoj je domaćin Univerzitet sa Malte, gdje će biti predstavljeni neki od većih mediteranskih projekata iz oblasti ekologije, zagađenja i zaštite u cilju analize primijenjenih metoda i dobijenih rezultata. Istovremeno, svaki od partnera prikuplja relevantne informacije na lokalu.

“Jedna od aktivnosti projekta je i prepoznavanje i umrežavanje lokalnih i nacionalnih organa upravljanja i naučnih institucija, kako bi zaključci i preporuke do kojih budemo dolazili tokom i nakon implementacije SHAREMED projekta bili uklopljeni u lokalne i nacionalne politike i dosljedno sprovođeni. U tom smislu, Institut za biologiju mora je prepoznao sve relevantne subjekte u Crnoj Gori, a u okviru projekta planira i organizaciju radionice u Kotoru, kako bi dodatno osnažio buduću saradnju,” ističe dr Petović.

Između ostalog, cilj SHAREMED projekta je stvaranje zajedničke baze podataka i izrada atlasa mapa stanja i opasnosti, kako bi pojave mogle integrisano da se posmatraju i zapažaju pojave putem zajedničkog portala, a time poboljša i mogućnost predviđanja. Istražiće se i potencijali novih metodologija posmatranja i definisati mape budućeg zajedničkog puta, smjernice i akcioni planovi.

Dr Petović ističe da je cilj projekta SHAREMED da poveže i poveća sposobnosti mediteranskih, regionalnih i lokalnih vlasti, kao i naučne zajednice, za zajedničku procjenu i eventualno ublažavanje prijetnji po ekosistem Sredozemnog mora.

Partneri na  projektu, koji je zvanično započeo 1.oktobra 2019.godine a trajaće 33 mjeseca, su  naučni instituti i visokoškolske institucije koje se bave istraživanjima pritisaka na ekosistem Mediterana, a dolaze iz Italije, Španije, Malte, Slovenije, Hrvatske, Francuske, Portugala i Crne Gore. Ukupna vrijednost projekta, prihvaćenog na temu Održivog turizma u okviru poziva Interreg Mediteranskog transnacionalnog programa 2014-2020, je 3,100,000.00 €, od čega je Institutu za biologiju mora UCG opredijeljeno 70,000.00€.

1 komentar

  1. Bilo bi lijepo, i sve je ovo fino ,kad bi nesto uradili po pitanju otpada ,koji ljudska ruka baca u more, koji je ne razgradiv, organizujte po opstinama ciscenje morskog dna, i budjenje svijesti da se ne baca otpad u more ,ne otpad nego nista, odredite zone u zalivu gdje ce biti ” zabrana svake vrste ribanja ” tu u komsiluku imamo primjer ,ne treba izmisljat toplu vodu , dako bi nam se ovaj riblji fond obnovio ,jer cemo ako ovako nastavimo ,Spareve i Crnelje kupovat nedje drugo pa u akvarijum drzati ,a da ne spominjem druge vrste ribljeg fonda , biljni svijet takodje na izmaku, lako je pisat tekstove ,mediji da prate situaciju ,na sastanku receno ovo na sastanku receno ono ,ljudi mora se nesto raditi van kancelarija , treba pocet sa akcijom pod hitno ,potonja je ura ,necemo nasima iza nas ostavit nista ako ovako nastavimo ,bez ljutnje ,samo pozitivna kritika da se konacno nesto uradi ,ovako vise ne moze .

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code