Sigurnost plovidbe u zalivu Boke: Jače kontrole od 1. juna

Sigurnost plovidbe u zalivu Boke: Jače kontrole od 1. juna

5
Podijeli

Intenzivne kontrole bezbjednosti plovidbe i kontrole brzine plovila u Boki krenuće od 1. juna, zbog povećanog broja najavljenih kruzera, jahti, ali i manifestacija na moru, od kojih je čak 26 regata.

Kontrolu će i ove godine sprovoditi inspektor sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor, Uprava pomorske sigurnosti i policija, kazao je Radiju Jadran inspektor sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor, Željko Lompar:

Picerija i restoran

“U planu je od tri do pet mjesečnih akcija Bokom, uglavnom, vikendom, dok će patrole gliserom sprovoditi redovne kontrole svakodnevno. Bićemo u prosjeku 6 – 8 sati dnevno na moru, kroz Boku do Platamuna”, precizirao je Lompar.

Dozvoljena brzina za sva plovila zalivom je nepromijenjena, 10 čvorova, a u tjesnacima Verige i Kumbor 6 čvorova.

“Imamo VTMS ( Vessel Traffic Management System ), koji ima radarski sistem na Obosniku. On automatski obavještava o prekoračenju brzine. Fokus je na Verigama i Kumboru, ali je “pokriven” čitav zaliv. Ukoliko je riječ o prekoračenju brzine, pravna lica se shodno Zakonu o sigurnosti plovidbe , Član 10, sankcionišu novčano od 1.500 do 20 hiljada eura, a fizička od 200 do 2 hiljade eura”, obrazložio je Lompar.

Plovila se oduzimaju jedino u slučaju da onaj ko upravlja plovilom nema dozvolu za upravljanje ili ako plovilo nije registrovano.

Kazne smanjuju prekoračenja brzine plovila

Lompar ističe da su redovnim kontrolama i rigoroznim novčanim kaznama prekoračenja brzine za petinu smanjena prošle godine u odnosu na 2016. godinu:

“Tokom prošle sezone, od Boke do Platamuna, bilo je 120 kazni za prekoračenje brzine, što je mnogo manje u odnosu na 2016. kada smo imali preko 500 kazni – prekoračenja brzine i drugih prekršaja, kao što je približavanje obali”, precizirao je Lompar.

On je dodao da sva plovila koja uđu u zaliv Boke preko 16. Kanala VTMS sistema dobijaju podatke o dozvoljenoj brzini. Veća plovila preko elektornskih karata imaju podatke o limitiranoj brzini.

Svako plovilo koje uđe u zaliv mora obaviti kontrolu na jednom od 4 granična prelaza

Da bi brod mogao da se usidri u zalivu mora, kada uđe u Boku, proći kontrolu u najbližem graničnom prelazu – Zelenika, Porto Montenegro, Kotor, a od 1. juna i granični prelaz Luštica Bay.

“Ukoliko se neko plovilo usidri recimo kod Herceg Novog, a nije registrovano ni na jednom graničnom prelazu, onda je u tzv. trostrukom prekršaju – jedan prema Lučkoj kapetaniji, drugi prema policiji i treći prema carini, tako da onda vlasnik plovila dobija trostruku kaznu za ilegalan boravak stranog plovila u našim vodama”, pojasnio je Lompar.

Svi koji osjete da im je bezbjednost na moru ugrožena, ili kroz video snimke i foto dokumentaciju zabilježe neki prekršaj na moru, mogu da se obrate na dežurni telefon Lučke kapetanije, 069 633 136.

5 Komentari

 1. HITNO PROMJENITI ZAKONE I NORME KOJE SE ODNOSE NA POMORSKU SIGURNOST I SAOBRACAJ SA SPECIJALNIM NAGLASKOM NA BOKU KOTORSKU!Boka ce ubrzo biti puna krcata raznih plovila a ovakve regulacije su povrsne i necijelishodne.Potrebno je napravit strucnu analizu i definisat norme u skladu sa razvojem pomorskog saobracaja.Ovakva ogranicenja brzine su povrsna i kontraproduktivna.Bokokotorski zaliv treba podjelit na zone i definisat norme za svaku o zonu, definisat plovne puteve i razgranat VTS sluzbe po zonama a Obosnik VTS da bude centrala.Samo jedan radio kanal VHF 16 je neozbiljno, uvest vise VHF kanala po zonama i razgranat po sluzbama……itd itd Ozbiljno zaostajemo!!!

 2. Pa gosn Lompar to je svuda oko nas povezano sa bruto tonama odnosno tezinom i duzinom broda. Nije isto manevrisati jahtom od 100m il barkicom od 4m koja ima motor od 15ks i da bi glisirala mora ici brzinom od 15kt. Al vi cete prije kazniti te male ribarske barke i glisercice i skutere za prkoracenje jer brodicama preko 10m vi ne smijete ni prici a kamoli ih kazniti. E kuku nama s nama samima.

 3. Još jedanput podjećam na non sens u našem zakonu.
  Naime, samo kod nas je predviđena ograničavajuća brzina bez
  obzira na bruto tonažu samog plovila.
  Dakle veliki cruiser, tanker od 300 metara i skuter od 3 metra imaju isto ograničenje brzine!
  Naravno da su ovakvi članovi potpuno neprimjenjivi u praksi što je jasno i
  prekaljenim kapetanima koji vrše te kontrole.
  Još jedanput apelujem na stručna lica da iniciraju izmjenu Zakona i prilagode stvarnosti!

 4. vama je dovoljno da stoji po jedan gliser u kumboru i na verige , dnevno ima da naplatite 500 kazni.
  Druga stvar , jahte iz porto montenegra takodje treba sankcionisati .
  takodje ovu brzinu ste trebali kategorisati , kako moze skuter da ide brzinom od 6cv ? gliser do 6-8m.
  za takva plovila potrebna je veca brzina ali rigoroznije kontorle , jer gliser kada ide 6cv on pravi vece talase nego kada ide 15-20.

  8
  1
  • U prevodu, nijedno plovilo u zalivu ne bi smjelo glisirati. Znači gliseri, jahte, skuteri, poludeplasmanci se faktički ne bi mogli voziti kroz zaliv, jer je brzina od 6/čvorova za njih mučenje.

   6
   1

Ostavite komentar

*

code