SINDIKAT BRODOGRADILIŠTA NEĆE BITI UKLJUČEN U PREGOVORE SA EVENTUALNIM INVESTITOROM

SINDIKAT BRODOGRADILIŠTA NEĆE BITI UKLJUČEN U PREGOVORE SA EVENTUALNIM INVESTITOROM

133
0
Podijeli

Komisija za praćenje i kontrolu postupka privatizacije nije usvojila predlog zaključaka poslanika SNP-a da Sindikat Jadranskog brodogradilišta Bijela bude uključen u pregovore sa zainteresovanim investitorima i u Tendersku komisiju koja će pripremati prodaju tog preduzeća.

Jer, kao što je poznato, nije uspio četvrti tender za privatizaciju Brodogradilišta i sada se vode direktni pregovori sa holandskim „Damenom” i tivatskim „Adriatic Marinas”, potvrdio je nedavno našem Radiju i predsjendik tenderske komsije, Branko Vujović.
Predlog zaključaka, povodom razmatranja Godišnjeg izvještaja o radu Komisije za prošlu godinu, podnijeli su poslanici SNP-a, Obrad Gojković i Aleksandar Damjanović. Za usvajanje zaključaka glasalo je troje poslanika, a troje je bilo uzdržano.
Gojković je saopštio da u Herceg Novom postoji lokalna komisija slična skupštinskoj za praćenje procesa privatizacije, kao i da su se predstavnici sindikata obratili sa molbom da im se pomogne da se uključe u proces privatizacije.
– Radnici su zabrinuti zbog lošeg iskustva koje je do sada bilo u procesu privatizacije u Herceg Novom, žele da ostvare svoja prava i da učestvuju u tom procesu. Radi se o firmi koja do sada nije opterećivala državu Crnu Goru zahvaljujući struci koju imaju zaposleni i uspjela je da opstane i nije opterećivala državu. Pogledajte druga brodogradilišta. To je haos na tržištu što se tiče Mediterana, kazao je Gojković.
Mladen Bojanić iz Pozitivne Crne Gore smatra da bi zaključke trebalo usvojiti, jer ne vidi što bi kome smetalo da se Sindikat uključi da od starta prati proces privatizacije i zaštiti radnike u tom procesu.
Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Branko Čavor ocijenio je da bi bio presedan da se povodom razmatranja izvještaja o radu za prošlu godinu Komisije razgovara o konkretnim zahtjevimam koji se odnose samo na Brodogradilište Bijela.
– Moj predlog je da u ovoj godini planiramo praćenje privatizacije tog preduzeća i da povodom toga donesemo odgovarajuće zaključke, rekao je Čavor.
Zoran Jelić iz DPS-a je saopštio da u sastavu Savjeta za privatizaciju sjede predstavnici sindikata Brodogradilišta.
– Ne vidim razlog zašto bismo sada uvodili neke druge ako predstavnici reprezentativnih Sindikata imaju svoje predstavnike u Savjetu za privatizaciju, kazao je Jelić.
Predsjednik Komisije i poslanik Demokratskog fronta (DF), Janko Vučinić ocijenio je da bi se uključivanjem predstavnika Sindikata doprinijelo da privatizacije kontrolišu i radnici i da bi na taj način bili obezbijeđeni bolji uslovi za same zaposlene.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code