Sindikat Instituta: Opstanak samo ako Vlada preuzme 6,5 miliona eura potraživanja Jugobanke

Sindikat Instituta: Opstanak samo ako Vlada preuzme 6,5 miliona eura potraživanja Jugobanke

2274
15
Podijeli

institut igalo 22Sindikat Instituta “Simo Milošević” angažovao je advokatsku kancelariju koja bi trebalo da ispita mogućnost da Vlada preuzme potraživanje Jugobanke, koje bi sa kamatama iznosilo oko 6,5 miliona eura. Time bi bio obezbijeđen opstanak preduzeća, uvjereni su u IO Sindikata.

Oni su saopštili da su advokati dobili precizan nalog da ispitaju zakonske mogućnosti isplate zarada po Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i Granskom kolektivnom ugovoru za zdravstvenu djelatnost.

Picerija i restoran

“Svjesni situacije u kojoj se Institut nalazi prolazeći kroz četiri tenderska postupka za prodaju većinskog paketa akcija, zaposleni su se sa niskim zaradama svjesno žrtvovali zarad opstanka i bolje budućnosti kompanije”, navode  u saopštenju.

Dugovanja Instituta, po osnovu sudskih sporova, dovodi zaposlene u nedoumicu da li je njihova žrtva uzaludna.

“Stoga je i postavljeno pitanje da li će Vlada preuzeti eventualno potraživanje Jugobanke, koje bi sa kamatama iznosilo oko 6,5 miliona eura, kao što je to bilo predviđeno kupoprodajnim ugovorom sa International Wellness grupom (IWG), iako je ta londonska kompanija, neispunjavanjem obaveza, odustala od kupovine većinskog paketa akcija Instituta. Na to pitanje menadžment Instituta nema odgovor”, tvrde iz Sindikata.

 

Radnici Instituta opravdano strahuju da će, u slučaju realizacije tog potraživanja, postati samo brojevi na evidenciji Biroa za zapošljavanje. Iz Sindikata su saopštili da su predsjedniku Odbora direktora i izvršnom direktoru Instituta postavili pitanja od značaja za zaposlene i ponudili riješenja.

“Kako nije dobijen zadovoljavajući odgovor, Sindikat je bio prinuđen da angažuje advokatsku kancelariju specijalizovanu za pitanja radnog prava, jer zaposleni u Institutu podnose najveći dio tereta neuspjelih pokušaja privatizacije – objašnjavaju sindikalni predstavnici.

“Zarade su ostale na nivou iz 2008. godine, pa su zaposleni prinuđeni da rješenje za poboljšanje materijalne situacije potraže van Instituta – odlaskom u prijevremenu penziju, korišćenjem beneficija za majke troje djece ili zasnivanjem radnog odnosa u drugoj kompaniji. Tako se broj zaposlenih značajno smanjuje iz godine u godinu, a interesovanje za Institut kao poslodavca je sve manje. To stvara opravdan strah da će Institut ostati bez najveće vrijednosti – stručnog i požrtvovanog kadra, po kome je i poznat”, zaključuje se u saopštenju.

Podsjećamo da je britansko-američka grupacija IWG  na četvrti tender za prodaju 56,48 odsto državnih akcija Instituta ponudila nešto više od deset miliona  eura, ali kako nije ispunila obaveze iz kupoprodajniog ugovora u traženom roku od 6 mjeseci, ugovor je u maju ove godine raskinut.

15 Komentari

  1. Samo realno,ne nasjedaj na reklamu LjiljeHN,jer je neozbiljno tumačenje neupućenih sindikalaca i sramotno postavljanje djetinjastih osmrtnica preduzeća,jer to govori o zrelosti onoga ko širi takve informacije,tako da oladite glave….biće ono što mora.

  2. Mi i dalje oćemo da ništa ne radimo,da virimo što drugi rade i da bezbrižno šetamo kroz Igalo,da odradimo na brzinu nešto privatno za pauzu,da trknemo do doma,đecu prebacimo do škole da im život bude lakši,….A vi biste da nam trsite firmu,je li?

  3. Sve ispočetka treba da se radi,radnika dobrih ima i oni nemaju čega da se boje,a neradnici koje znamo svi odlično,neka se snalaze.Radnici trebaju da Institut svijesno prodaju da bi radili i dobro zarađivali,puštite političare i Sindikate.Dosta je jedan radio za desetoricu.

  4. Pa upravo tako, Vlada je roditelj, jer je dug nastao devedesetih godina, a zbog “rata za mir” se nije mogao otplatiti na vrijeme. Poslovica kaže “roditelji jedu zeleno voće, a djeci trnu zubi”.

  5. Pa ako je Vlada bila spremna i potpisala da ce u slucaju privatizacije preuzeti dug zasto ne bi i svakako preuzela jer je ona vecinski vlasnik Instituta. To otklanja prijetnju propadanja jos jedne firme u Novom.

  6. Nijesu se zaposleni svijesno žrtvovali,da se ne lažemo,nego im je odgovaralo svakome pojedinačno opušteno zarađivanje manje plate i zavaravanje sebe,a i onim drugim je odgovaralo sve.Ovce na broju,a vuk sit,a sad trave više nema,…Livadu će neko da kupi,jer je mi nijesmo kosili i čistili….

Ostavite komentar

*

code