SINDIKAT „VEKTRA BOKE“ ODBIO PONUDU BRKOVIĆA

SINDIKAT „VEKTRA BOKE“ ODBIO PONUDU BRKOVIĆA

148
0
Podijeli

vektra boka sindikat1Nedavno osnovani Sindikat „Vektra Boke”, koji je dio Unije slobodnih sindikata, organizovao je danas dvočasovni štrajk upozorenja i nije prihvatio ponudu predsjednika kompanije „Vektra”, Dragana Brkovića o načinu isplate zaostalih plata. Zahtjevaju za 15 dana da dobiju 4 lična dohotka. U protivnom, najavljuju da će stupiti u generalni štrajk.
Više niko i ne pominje što „Vektra Boka” nije ispunila obaveze iz kupoprodajnog ugovora o gradnji hotela. Radnici, okupljeni ispred hotela “Plaža” obustavili su na kratko rad zbog sedam neizmirenih plata, šest nadoknada za prevoz, dva regresa, neisplaćenih poreza i doprinosa za tri godine. Tonka Bulatović nam priča:

– Radim preko 30 godina u „Boki”. Ni socijalnog programa, niti plata, ni prevoza. Oni iz menadžmenta i šefovi kad idu na put naplate putne troškove i sve, a ljudi koji rade i po godinu su bez nadoknade za prevoz ,topli obrok, bez išta… Plate nam zakidaju od 1992.godine i ne isplaćuju minuli rad. Imam liste koje sam predala Uniji sindikata od 2002. godine, a ja nisam jedina, mnogo nas je zakinuto.
vektra boka sindikat3Štrajku je prethodio sastanak sa predsjednikom kompanije Draganom Brkovićem, iza zatvorneih vrata. Brojnim novinarima, očekivano, nije bilo moguće dobiti Brkovićevu izjavu. U pismenoj formi dostavljena nam je njegova ponuda radnicima.
Brković je obećao da će menadžment „Vektra Boke” isplatiti 4 zarade iz tekućeg poslovanja, a prvu do 10.jula. Ostale do 10. u svakom narednom mjesecu. Saglasio se da se oglasi prodaja placa od 1528 kvadrata na Savini, kako bi se obzbjedila sredstva za doprinose penzionerima i zasotala primanja. Ukoliko to ne bude dovoljno Brković će nastojati da izmiri obaveze radnicima iz kredita. Najavio je i da je s Vladom dogvoreno kako da se do 10.septembra izmire doprinosi i porezi „valorizacijom jedne od nekretnina” . Sindikalcima je Brković obećao i pregovore do kraja godine o socijalnom programu. Međutim, oni u to ne vjeruju:
– Kako kaže ona izreka -„opečeni kašu ladi”! Dosta puta smo mi imali obećanja, doduše ne samog Dragana Brkovića, nego menadžmenta, u vezi ispalata plata, dinamike, ali smo dosta puta bili prevareni.
Sezona je na pragu i „Vektra Boka” ima samo hotel „Plaža”, jer „Tamaris” je srušen, a „Igalo” opustošeno. Pod katancem su i brojni drugi moteli i restorani. U „Plaži” je 60 gostiju, među njima i 16 inspektora Uprave za inspekcijske poslove. To nije pomoglo da Sindikat natjera menadžment da ispuni obaveze. Ogorčeni su na inspektorku rada, a direktor Uprave Božidar Vuksanović im neodgovara.
vektra boka sindikat2– Sezona je na pragu, ali naš život je na izmaku. Vlasnik Brković je rekao da zna kada se govori iz stomaka, a ja sam rekao da mi govorimo iz pete, jer nam je došlo do peta – poručuje Miljanić.
Zato iako se činilo u prvom momentu da će radnci prihvatiti ponudu Brkovića, jer nemaju drugi izbor, IO Sindikata „Vektra Boke” je odbio. Hoće 4 plate za 15 dana, u protivnom, njih 79, najavljuju generalni štrajk.
Iz menadžmenta su mnogo puta do sada pravdali zastoj u investicijama i gubitke naslijđenim dugovima HTP „Boka” i sudskim sporovima. U međuvremenu za 130 radnika ne mogu obezbjediti redovne plate. Da li radnici i Herceg Novi imaju drugi izbor do „Vektra Boke” kao investirtora, koji šest godina ne uspjeva da izgradi niti jednu novu hotelsku sobu, pitanje je na koji odgovor može biti jasniji nakon sezone.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code